Skocz do zawartości

StuG. III Ausf. G 1:35 DML

Twitch

Rekomendowane odpowiedzi

Rafał w początkowym okresie kopuła dowódcy była obrotowa, dopiero w później gdzieś od jesieni 43 (braki łożysk kulkowych) montowana ją na stałe. W sumie w tym modelu powinna być na stałe.

Widzę ze nie wkleiłeś, to dobrze, ona wchodzi na wcisk jak klocki lego, wiec jej nie wklejaj. Pomalujesz model, wyjmiesz kopułę i wkleisz już pomalowane wizjery - czysta praca bez maskowania.

Kup transparentną farbkę z Vallejo zieloną lub niebieską, zabarwi ci przezroczysty plastik na ładny kolor

http://www.mojehobby.pl/catalog/Kolory-przezroczyste.html

Nie będę ukrywał że właśnie na Twoją odpowiedz czekałem... dziękuje za odpowiedz i rozwianie wątpliwości

Zresztą wszystkim dziękuje za opinie i rady przy tym projekcie... musi być najlepszy z wszystkich moich poprzednich

taka tylko mała uwaga aby zaszpachlować te małe szparki na łączeniach

No właśnie się też tak nad tym zastanawiałem... dlatego też napisałem żebyście pisali co wam nie leży

Zaszpachluje się

Z przodu szpachluj, z tyłu absolutnie nie, tam był spaw. Rozciągnieta ramka, thinner Tamiya coś do wygniatania i powinno być dobrze.

http://www.andreaslarka.net/ps531008/2001_53100810.jpg

Ok tak też zrobię... ale spawy najprawdopodobniej wykonam z GS'a z nim już trochę pracowałem.

Jeszcze jedna rzecz a właściwie dwie. Za chwilę będziesz kleił górną płytę przedziału silnikowego. Częśc G30 po tej stronie gdzie nożyce wkleic odwrotnie, hak ma byc skierowany do dołu (mistrzowie z Dragona nie poprawili tego w instrukcji od 2006 roku...)

Montaż podstaw na koła zapasowe masz opisane tu:

viewtopic.php?f=87&t=32621&start=15

Jeszcze jedna rzecz a właściwie dwie. Za chwilę będziesz kleił górną płytę przedziału silnikowego. Częśc G30 po tej stronie gdzie nożyce wkleic odwrotnie, hak ma byc skierowany do dołu (mistrzowie z Dragona nie poprawili tego w instrukcji od 2006 roku...)

Montaż podstaw na koła zapasowe masz opisane tu:

viewtopic.php?f=87&t=32621&start=15

Dzięki... poprawi się

No i jeszcze jeden postęp tak na dobranoc...

Stug%2009.jpg

Następna porcja zdjęć z warsztatu.

Przednia i tylna płyta skończone... za niedługo będzie można wszystko składać w całość.

Stug%2010.jpg

Stug%2011.jpg

Stug%2012.jpg

Mozliwe ze robisz blad skladajac model w ten sposoc (male czesci do duzych i dopiero potem duze elementy razem) chodzi o gore pojazdu, nie wiem jak w stugu ale w pz III ( a to wiekszosc tych samych czesci) dragona caly ten element ktory widac na twoim ostatnim zdjeciu w miejccu laczenia z przednia pokrywa "korpusu" pojazdu zostawil spora szpare ktora trzeba bylo szpachlowac, jesli tak bedzie u Ciebie to moze byc to ciezko zrobic przy zainstalowanych detalach, ten wycior moze przeszkadzac.

Nie ma żadnych szpar.

Wspominałem wcześniej, masz odwrotnie wklejone haki do podnoszenia płyty.

http://www.andreaslarka.net/ps531030/2007_53103034.jpg

Zgadza się nie ma żadnych szpar a haki już poprawiłem... że też się dałem wymanewrować tym rysunkiem z instrukcji no i zapomniałem że o tym mi pisałeś. Mam od razu pytanie z racji że trzy włazy są otwarte trzeba będzie zmalować środek... jakim kolorem z tego co widziałem na niektórych zdjęciach to biały tylko pytanie czy wszytko razem z podłogami ??

a no i włazy w kolorze pancerza ??

Widze zrobiles otwarte wlazy z przodu, dorabiasz przekladnie ?

W otwarte włazy chce wsadzić załogę... więc raczej nic nie będzie widać ale kolorek dam.

A widzisz a tyle razy sobie powtarzam "czytaj ze zrozumieniem" Będę próbował... a jak nie wyjdzie to zamknę właz bo jest tam wstawiony na sucho.

Janusz przyłączam się do propozycji Rafała. Wstaw tą przekładnie i będzie git. Fajna baza pod dioramkę z mechanikami. Jestem pod wrażeniem wzrostu Twojego kunsztu modelarskiego. Tylko na koniec żadnego malowania s-f bo walnę focha

Taaak, na pewno... Tylko, że na pudełku jak byk napisane jest, że pojazd posiada modyfikacje z grudnia '43, a panzergrau zniknął z niemieckich pojazdów na jesieni '42.