JETO Napisano 10 Maja 2012 Share Napisano 10 Maja 2012 Nazwa: Junkers Ju 52 Skala: 1:72 Zestaw: Italeri Malowanie: góra - RLM70 (H91), RLM71 (H30) dół - RLM65 (H65) Zapraszam do galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 10 Maja 2012 Share Napisano 10 Maja 2012 Piękny ten koń roboczy Rzeszy. Bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 10 Maja 2012 Share Napisano 10 Maja 2012 A już myślałem, że kolega JETO zniknął z forum, jakoś dawno nic nie było widać, a tu proszę - pracował w pocie czoła! Ciotka Ju bardzo fajna! Złożona czysto i schludnie, a konstrukcja samolotu sprawia że brak washa nie specjalnie rzuca się w oczy. W ciemno mogę orzec, że Kornik skrytykuje wydechy , ale mnie się model ogólnie podoba. Oznaczenia malowałeś? Bo kładzenie kalek na żłobkowaną blachę to zawsze spore ryzyko... Nie podobają mi się tylko dwie rzeczy. Humbrol 30 to niewłaściwy kolor. Wiem, że wiele materiałów sugeruje użycie tej barwy jako RLM71, ja też się nabrałem podczas budowy Ju-88, ale to totalna pomyłka. Pomijając niewłaściwy odcień barwy, to kontrast między zielonymi jest zbyt mały i słabo widać segmentowe kamo na modelu. Druga rzecz to zdjęcia... Naprawdę nie służą ocenie modelu. Podwieszenie na żyłkach jest nieco infantylne, a tło w postaci popekanego sufitu, z widocznymi fragmentami mebli nie uchodzi, moim zdaniem oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 10 Maja 2012 Share Napisano 10 Maja 2012 Model całkiem przyzwoity, ale trochę razi nienawiercona rura wydechowa. Jak nie masz wiertarki, to powinieneś spróbować chociaż gorącą igłą, ale to już musztarda po obiedzie. Odbiór psuje tło, o czym wspominał Banny, a z mojej strony również kurz. Rozumiem, model wisi na żyłce, i ciężko go wyczyścić, ale mogłeś go przynajmniej "obdmuchać" albo "zamieść" np. miękkim pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 10 Maja 2012 Share Napisano 10 Maja 2012 podobnie jak 109 bardzo schludnie i czysto wykonany model, naprawdę miło oglądać ale i znów pułapka kolorystyczna - Hu30 (Humbrol jak rozumiem?) daleki jest od RLM71, Airfix podawał tak przez lata i przyjęło się "przez zasiedzenie", ale w niejednym katalogu widnieje dużo bliższy odpowiednik - Hu116 (moim zdaniem tyć za ciemny, ale i tak o niebo lepszy). pozdrawiam! p.s. ups banny mnie troche uprzedził w trakcie pisania posta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JETO Napisano 11 Maja 2012 Autor Share Napisano 11 Maja 2012 Powiem szczerze, że na barwach to się nie znam za bardzo. Kiedyś gdzieś w necie znalazłem tabelkę z barwami luftwaffe i ich odpowiednikami Humbrol no i tego się trzymałem. Jeśli koledzy dysponują lepszym zestawieniem, to chętnie bym rzucił na nie okiem. Mam dostęp tylko do farb Humbrol i Revell. Był bym wdzięczny za takie zestawienie mające odwzorowanie w tych dwu markach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 11 Maja 2012 Share Napisano 11 Maja 2012 Jeto, w czasach sklepów internetowych ma się dostęp do dowolnych farb... Anyway, jak jesteś przywiązany z jakichś powodów do Humbroli, to polecam nowe farbki z zakresu 240-249, które Humbrol właśnie wprowadził. Są opisane jako odpowiednie RLMy, także nie powinno być problemów z identyfikacją barw. Nie wiem, czy te kolory już są dostępne, jak nie to polecam zbliżone zamienniki stąd: http://falkeeinsmodel.blogspot.com/2010/08/rlm-humbrol-equivalent-colours.html . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xychu Napisano 11 Maja 2012 Share Napisano 11 Maja 2012 Piękna maszyna. Model też fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JETO Napisano 11 Maja 2012 Autor Share Napisano 11 Maja 2012 Wielkie dzięki Banny. O to mi właśnie chodziło. Przetrzepałem moje zapasy farb i zrobiłem listę zakupów Żałuję tylko, że tak późno się dowiedziałem o tej głupiej interpretacji Airfixa dotyczącej tego RLM 71. Sporo pracy mnie kosztowało malowanie tego kamo a efekt końcowy jest prawie niewidoczny. No cóż niewiedza kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 11 Maja 2012 Share Napisano 11 Maja 2012 Szkoda, że nie prowadzisz warsztatu, to byś się zapewne wcześniej dowiedział. Co do schematu segmentowego Luftwaffe, to gdzieś na forum jest mój Fw-189 malowany autentykami Model Mastera, możesz zerknąć i porównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi