Skocz do zawartości

Rozbity t-34/76 1;48

Michał96

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Chciałbym przedstawić wam swój najnowszy model firmy Hobby Boss w skali 1;48.

Model wraku powstał zupełnie przez przypadek, otóż na półce znalazłem pewnego dnia swój stary model i postanowiłem go odnowić. Tradycyjnie wrzuciłem go do cleanuxa, po wyjęciu okazało się, że połowa części się połamała, więc postanowiłem przerobić go we wrak. Uciąłem część pancerza, zdemolowałem silnik. Zestawowe błotniki urwałem i dorobiłem je z puszki. Model pomalowałem rdzawymi odcieniami oraz pigmentami Vallejo. Po skończeniu modelu zabrałem się za podstawkę. Bruk to płyta kartonowo Wiem że nie jest on idealny, jest to mój pierwszy w życiu wrak, mam nadzięję, że się spodoba. Muszę powiedzieć, że stworzenie zwykłego modelu jest o niebo łatwiejsze

img0535ss.jpg

img0537rx.jpg

img0524ry.jpg

img0525w.jpg

img0507wf.jpg

img0508vlo.jpg

img0509h.jpg

img0511ax.jpg

img0512wj.jpg

img0514xq.jpg

img0517ps.jpg

img0523w.jpg

Edytowane przez Gość

Wiem że od pewnego czasu jest nagonka na wraki modeli i tych którzy je chwalą bez żadnej zwraczałej wiedzy... ale co mi tam

Nigdy nie robiłem wraku jakiegoś czołgu bądź innego pojazdu wiec pierwsze brawa za podjęcie wyzwanie... kiedyś się zastanawiałem czy by się nie porwać na taką operacje ale się poddałem. Opinia na temat modelu... mi się bardzo podoba rozwalony dokumentnie malowanie i efekt spalenia wydaje mi się że jest trafny (wydaje mi się bo nie interesuje mnie sowiecka pancerka i nigdy nie robiłem efektów spalenia) fajnie że jest pokazany silnik i skala zniszczeń takie jak popękany pancerz powyginane błotniki i rozrzucone po terenie części. Podstawka moim zdanie też pasuje do całości i dodaje jeszcze większego klimatu wygląda tak jak by jeszcze jakiś budynek ucierpiał.

Całość bardzo mi się podoba

Jedno ale... widziałbym tam jeszcze ze dwóch obrońców berlina z np panzerfaustem

Diorama bardzo fajna. Podoba mi się szczególnie zniszczony kład jezdny i zdemolowany przedział silnika. Jedyne, co mnie zastanawia, to wieża. Skoro wybuch rozerwał pancerz i kompletnie zniszczył tył, to moim zdaniem wieżę by wyrwało. A jeśliby się ostała, to sufit byłby chyba na miejscu.

Wnętrze silnika bardzo ciekawie zdemolowane. Wieża z oderwaną górą już mniej mi się podoba. Natomiast zdecysowanie brakuje mi sladów pożaru w postaci czarnych okopceń na większej części modelu. Przy takiej rozwałce musiało się nieźle jarać. Brawo za podjęcie tematu.

Dzięki , opcja z gościem z pancerfaustem jest rzeczywiście ciekawa . Co do wieży, troche wzorowałem się na pracy kolegi z pwm, który miał identycznie urwany sufit wieży,więc nie jestem w stanie odpowiedzieć czy to było możliwe. Co do okopceń wnętrza, postaram się je dodać.

Dzięki, a testy powiem Ci że dobrze najlepiej z angileskiego 4 pkt straciłem, a zreszty tak po 80%

Cieszę się, strasznie mi ulżyło, był ,,mały" stres.

Fajny wrak, ale zdaje mi się że musiał go trafić Sturmtiger ze swojej wyrzutni 380mm .

A co do pożaru to widać przecież że była to wielka siła wybuchu która musiała rozrzucić paliwo które bardzo szybko się spaliło.

Jako ciekawostkę na przyszłość do wykorzystania jest taki fakt iż w momencie eksplozji amonicji w T34 wieża dostawała skrzydeł i z reguły walała się w pobliżu wraku. Gdzieś mam zdjęcię rozbitego T-34 z urwaną po trafieniu bombą alę tam nawet śrubki nie widać tylko zakopany czołg w leju i pogięte blachy. Co do dachu wieży znane są przypadki jej odstrzelenia przez niemieckie ppanc. Kiedyś też może zrobie sobie wrak i diorame.

Ale znalazłem coś takiego:

20090610t_34_front.eo938gj7d68s8kkcscgc8cogs.ejcuplo1l0oo0sk8c40s8osc4.th_tumb.jpeg

Co dowodzi, że nawet wenętrzna eksplazja potrafi udać się w inną strone niż do góry.

Dzięki, ciekawie pewnie wyglądał taki teciak w leju. Co do wieży, masz rację powinna być oderwana, ale pewno były przypadki w których ledwo się trzymała. Dzięki za zdjęcie

Ciekaw jestem ile stron będzie miał ten post,ale najprostsza metoda pokazania wnętrza czołgu to właśnie demolka,można się wyżyć malarsko.Myślę że zdjęcie Demonion'a ukróci bezsensowną burzę na temat demolki tyłu(albo nie),co do wierzy tu akurat się ostała i no cóż strop zdjęty po to by ukazać wnętrze wieży.Ogolnie jesli idzie o kompozycję i model jestem na tak,choć w okolicy tej demolki przydal by się jakiś pożar ale to ja tak widze i nikt nie musi sięz tym zgadzać.

Dzięki, oczywiście masz rację, nie twierdzę że jest to przedstawione idealnie i realistycznie, ale tak jak mówisz nie ma co tworzyć kolejnej ,,wrakowej burzy"