skala72 Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 Fakt, wasza kasa, wasza wola. Widzę, że nie można wyrazić swojej opinii (krytycznej) na temat jakiegoś modelu, bo jest to swego rodzaju potwarz. Adam powiedział, że jest lepszy model od tego z tematu, ma do tego prawo, ponieważ zna oba modele i bardzo dobrze napisał. Mamy do tego prawo. Co do reklamy, Tololoko praktycznie "nie potrzebuje" jej, jest doskonale znaną firmą produkującą bardzo precyzyjne modele z żywicy w przystępnej cenie (patrz np. strona sklepu). Czy odmienne zdanie wypowiedziane na forum jest anty reklamą, obawiam się, że nie, Ja i Adam będziemy wypowiadać się szczerze, a nie lać wodę i wcierać wazelinkę, bo to np. kolaga i znamy się od lat. Jak coś jest rewelacyjnego, dobrego naszym zdaniem, będziemy piać z zachwytu, jeżeli nie, to albo Adam, albo ja wydamy negatywną ocenę - mamy do tego prawo, tak samo jak do porównania z innym modelem o ile taki jest. Co do inboxów, zdjęć modeli, jest nas już troje (nawet czworo) i ledwo wyrabiamy się na zakrętach, więc dodatkowe zajęcie w postaci robienia specjalnie zdjęć nie wchodzi w rachubę, chyba, że Pan podejmie się takiemu zajęciu. Zresztą w internecie wystarczy wpisać odpowiednie słowa kluczowe i pojawią się zdjęcia wykonane przez modelarzy (zawartości pudełka i gotowego modelu). Polecam np. Armoramę lub ich forum. To tyle, mam nadzieję, że zapanuje tu pełna demokracja, a nie tylko wzajemne poklepywanie się po policzkach. Przeczytałam wiele wątków i takie sytuację zauważyłam. Mam nadzieję, że będę miała czas i chęci (podstawa) do komentowania warsztatów, galerii i działu in-box. PS. szkoda, że w koło widzę wypowiedzi tak naprawdę wąskiego grona modelarzy, cały czas te same twarze, powstało jakieś nowsze forum?? Pozdrawiam, Monika Chodorowska http://tankmodels.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Czerwca 2012 Share Napisano 27 Czerwca 2012 Kolego skala72, niestety muszę stwierdzić, że o rynku kolekcjonerskim niewiele wiesz. Potwierdza to przytoczony przez Ciebie przykład modeli "z wyższej półki" wykonanych przez Altaya. Nazw firm, produkujących modele kolekcjonerskie z górnej półki, pewnie nigdy nie słyszałeś. Model Jelcza strażackiego jest numerem specjalnym do kolekcji gazetowej Kultowych Aut PRLu. Owszem, nie pasuje skalą do serii, ale to inna bajka. Ten model to zupełnie inny target rynkowy. Jest skierowany do zbieraczy modeli tzw. die-castów. To, że zainteresowali się nim modelarze, wynika tylko i wyłącznie z tego, że jest dobrą bazą (i w odpowiedniej skali) do wszelkich modyfikacji i waloryzacji. Nagonka na jego jakość, prowadzona przez Ciebie, świadczy tylko i wyłącznie o niezrozumieniu przez Ciebie, do kogo jest on skierowany. Jako kolekcjoner (głównie) die-castów oraz modelarz, muszę przyznać, że miałem niezły ubaw czytając Twoje wypowiedzi, gdyż nazywanie tego modelu "żelaźniakiem" to pokaz Twojej ignorancji. Jelcz nie jest wolny od pewnych wad, zresztą posiada wady typowe serii gazetowej Kultowych Aut PRL (tańsza wersja modeli IXO/Altaya). Zapraszam jednak na fora kolekcjonerskie, gdzie o modelu wypowiadają się kolekcjonerzy, a nie przypadkowe osoby... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 1 Lipca 2012 Share Napisano 1 Lipca 2012 Ale marudzicie, target rynkowy w osobie mojego synka (5 lat) odebrał polewaczkę pozytywnie. Jakość wcale nie jest taka zła, na pewno jest to lepszy "model" od tych które rok, czy dwa lata temu ukazały się w serii "wozy strażackie świata" (czy jakoś tak). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiemlicz Napisano 26 Października 2012 Share Napisano 26 Października 2012 Tematyka gotowców, być może jest nieco kontrowersyjna na forum redukcyjnym. Ale skoro taki wątek powstał i istnieje, to można, informacyjnie, wspomnieć o kolejnym wypuście DeAgostini: Jelczu PR110 czyli tzw. Szafie http://www.kultoweauta.pl/nr_specjalny.html IMHO, podobnie jak "strażak" stanowi, dla wprawnych rąk, świetną bazę dla prawdziwego modelu (zwłaszcza że szanse na normalny zestaw w tej skali są znikome). A może nawet do konwersji na odmianę M11 (tzw. Szafę 3-drzwiową) lub L11 (tzw. Szafę 2-drzwiową) Osobiście mam nadzieję, że ta seria pożyje jeszcze trochę i doczekam się się takich "kultów", jak Autosan H9 (tzw. Śledź), Sanos S14 (tzw. Smok) czy też Star Osinobus. Jeszcze parę fotek znalezionych na "sąsiednim" forum: http://www.motoshowminatura.fora.pl/kultowe-auta-prl-u,3/kultowe-auta-prl-u-seria-deagostini,21-4335.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 17 Stycznia 2013 Share Napisano 17 Stycznia 2013 Tololoko zakończyło działalność, firma została sprzedana. Ciekawe jakie plany ma nowy właściciel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi