Jump to content

Recommended Posts

Posted

W oczekiwaniu na części do Volva FL 10 zająłem się modelem australijskiej wersji Western Stara. Jak to u mnie bywa muszę coś zmienić w modelu. W tym wypadku będzie to przedłużona rama i dodatkowa oś napędowa. Model będzie 8x6. Na razie ramy jeszcze nie dotknąłem bo czekam na drugą z Allegro. Podziałałem tylko przy kabinie.

4cc9cabc98520dee.jpg

nowee008kq2.jpg

nowee009xp1.jpg

nowee010di5.jpg

nowee011mn2.jpg

Posted

Nie znam się na Truckach . Ale od razu rzucają się oczy prześwity białego koloru na desce , fotelach i drzwiach . Pomaluj jeszcze raz tym kolorem.

Posted

Te elementy nie będą widoczne przez szyby kabiny ,więc nie ma potrzeby maloać ich dwa razy. Natomiast przednią część deski rozdzielczej i foteli pomalowałem trzema warstwami tej farby tylko nie widać na fotce.

Posted

No Kuba próbuje sobie przypomnieć i jakoś nie mogę - kiedy ostatnio sklejałeś amerykański ciągnik? Model jest bardzo ciekawy, zwłaszcza z dodatkową osią będzie robił niezłe wrażenie... Powodzonka w przeróbkach i w ogóle w pracach nad modelem

Posted

Bardzo podobają mi się Australijske trucki i to właśnie dlatego go robię. W ramach relaksu zrobiłem kółeczka:

nowee009py2.jpg

Posted

Fajne felgi, fajny model proszę o więcej Kubuś pozdrowionka.

Posted

Hej,

Podoba mi się dobrana kolorystyka (dosyć kontrastowa, ale "australijczyki" tak mają ;-) ). Małe pytanko, szerokie opony na przodzie to standard zestawu czy "dłubałeś" we własnym zakresie? ;-)

Powodzenia i czekam na ciąg dalszy

pozdrawiam,

k.

• 2 weeks later...
Posted

Zrobiłem ramę i zawieszenie .Jest to rama którą kupiłem na Allegro i dlatego jest trochę niewyględna . Zostanie oczywiście pomalowana. No i na koniec mała przymiarka.

nowee096ew5.jpg

nowee097za5.jpg

nowee098ck7.jpg

nowee099kl6.jpg

Posted
Spoko. Te paski na kabinie to kalkomania czy je malowałeś??

Pozwole sobie odpowiedzieć - to są kalki z Italeri Australian Truck

Posted

Rama jeszcze nie wiem jaka będzie ,mam ochotę na zieloną . Powiedzcie lepiej jaki w Western Starze jest silnik i jakiego koloru. Nie znam się na amerykańskich silnikach , wiem że są silniki firmy Detroit , Cummins i Caterpillar i że któreś są żółte. I tyle -więc poproszę jakiegoś speca od US trucków o podpowiedź jaki w tym modelu jest silnik i jakiego powinien być koloru.

Posted

Kuba ja robiłem w Western Starze (Australian) niebieski, a ramę na czerwony kolor ,mój model możesz znaleść w linku Galeria-Pojazdy Cywilne Ciężarowe, Australian Truck i Car Transporter.

Natomiast do Peterbilda 377A/E oraz do 359 z Revella robiłem kolorek żółty, rama do Petka 377 srebna a do 359 czerwona, wszystkie modele znajdziesz w Galeri Cywilnych Pojazdów. Ja bym na twoim miejscu, zrobił ciemno zielony silnik od spreja, motip kolorek szmaragdowy natomiast ,ramę bym zrobił srebną lub czerwoną, oczywiście spryskając sprejem z motipa. Decyzję pozostawiam tobie , życzę powodzenia.

Posted

Hej,

jeżeli się nie mylę, to pierwsza fota prezentuje WS'a z serii 6900. Wg. katalogu w australijskich WS'ch 6900 montowane są do wyboru:

Caterpillar C-15 & C-16 (do 600km).

Cummins Signature Series (do 600km).

Cat - kolor żółty.

Cummins - czerwony.

polecam google do sprawdzenia kolorów ;-)

Z reguły kolor ramy jak i całego zespołu napędowego jest taki sam.

Na marginesie amerykańskie ciężarówki sprzedawane w Australii czasem mocno się różnią od swoich "braci" z US, dlatego warto się upewnić.

pozdrawiam,

k.

Posted

No ja tam nie gustuje w australijskich trukach ale ten jest fajny. tylko z fotki nadkoli i maski nie wygląda że się opuszcza.

Posted

Czytałem ten Twój post ze trzy razy i nie bardzo mogę zrozumieć o co chodzi , co się nie opuszcza na fotkach bo nie wiem?

Posted

a czyli nadkola też się opuszczają razem z maską np jak w Pete 378 (prawdziwy) ?? dobrze zrozumiem??

Paweł

Posted

Oj leniwy jesteś ,wystarczyło powęszyć na forum bo jest jeszcze chyba z pięć tematów o Western Starze. Wygląda to tak :

ws10.jpg

Fotka z tematu Bartka330.

Posted

Pod maską tej starej WSki siedzi równie stary dobry Cummins NTC "Big Cam". Na beżowo proszę!