Skocz do zawartości

KW-1 "Simplified Turret", Hobby Boss 1/48

Dombeer

Rekomendowane odpowiedzi

A ja z kolei znalazłem w monografii coś takiego ;)

obrazek.png

Zrobiłem te obicia. Osobiście jestem z nich zadowolony. Jest to w tym momencie szczyt moich możliwości. Choć wierzę że z każdym kolejnym modelem będzie lepiej.

22.jpg

21.jpg

20.jpg

19.jpg

18.jpg

17.jpg

No to może i ja wtrącę swoje 3 grosze. Rzeczywiście na kalkach jest błąd. Widocznie Chińczykom wychodzi lepiej opracowanie modeli niżeli pisanie po rosyjsku

Możliwe że autor (autorzy?) modelu korzystali z monografii, z której planszę zamieściłem w relacji.

Na zdjęciu, jakie zamieścił Markuz widać wyraźnie że trzecia litera to rosyjskie D.

No cóż, skoro kalka jest już na modelu, to niech tam zostanie. Jest ona już zalakierowana i zabiedronkowana. Trudno, nie będę kombinował, szczególnie że już jedne oznaczenia popsułem. Została mi tylko to do zimowego kammo. Przy kolejnym modelu zwrócę większą uwagę na poprawne historyczne oznakowanie.

A aktualnie pracuję nad błotkiem na wannie kadłuba

Jeszcze mam pytanko do Kolegów trochę niezwiązane z tematem. Swojego czasu Tamiya wydała w 1/48 Is-2 i Su-122. Czy te modele są dostępne u nas w kraju? Bo obszukałem sklepy, serwisy aukcyjne i jedynie co pojawiają się na zagranicznym Ebayu. Czy jedyna droga do zdobycia tych modeli to zakup za granicą. Może ktoś się orientuje?

No cóż, liczę na to że w niedalekiej przyszłości doczekamy się więcej ogólnodostępnych, sowieckich maszyn w 1/48 niż tylko Klimenty i Teciaki

Przy okazji prezentuje moje pierwsze w życiu własnoręcznie zrobione błotko na modelu. Do tego celu użyłem suchych pasteli.

Na razie tylko jedna strona i spód wanny. Koła założone dla przymiarki całości. Mam nadzieję że wyszło chociaż poprawnie

101_2858.jpg

101_2859.jpg

• 1 month later...

Dawno mnie tu nie było, a skoro relacja uciekła już na trzecią stronę to trzeba ją zaktualizować.

Ostatnio prace nad moim trzecim plastikiem nieco przystopowały, po niżej prezentuje efekt miesięcznej pracy nad modelem.

Do ukończenia czołgu pozostały już tylko szczegóły i kosmetyka. Rdza na wydechach nie jest ostateczna.

Jak widać zmieniłem kalkomanie na wieży. Nakleiłem ostatnią co mi została. Wprawdzie przeznaczona jest ona dla pojazdu w białym kamuflażu,

ale przyjmijmy że model prezentuje czołg sprzed położenia białego maskowania.

Przy okazji strzeliłem babola, tj. założyłem gąsienice odwrotnie. A tyle sprawdzałem i przymieżałem aby nie zrobić błedu i niewiem czemu nie wyszło

Mówią że mylą się nawet najlepsi, więc ci słabsi tym bardziej

101_2965.jpg

101_2962.jpg

101_2961.jpg

101_2967.jpg

101_2966.jpg

101_2963.jpg

Pozdrawiam