Robert Ostrowski Napisano 27 Czerwca 2012 Share Napisano 27 Czerwca 2012 zrobiłeś biedronke a kiedy będziesz poprawiał obicia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziabik Napisano 28 Czerwca 2012 Share Napisano 28 Czerwca 2012 Wiem,że się "czepiam" ale natknąłem się na taką oto planszę barwną: dlatego zadałem to pytanie powyżej.I te cyfry też w odwrotnej kolejności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 28 Czerwca 2012 Share Napisano 28 Czerwca 2012 No niestety jest to faktycznie błąd w kalce, ale jednak niesamowicie istotny. Wręcz dyskwalifikujący model w tej postaci. Krótko mówiąc "Za Rodinu!" oznacza - Za Ojczyznę!, "Za Rosinu! nie oznacza nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dombeer Napisano 28 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2012 A ja z kolei znalazłem w monografii coś takiego ;) Zrobiłem te obicia. Osobiście jestem z nich zadowolony. Jest to w tym momencie szczyt moich możliwości. Choć wierzę że z każdym kolejnym modelem będzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 28 Czerwca 2012 Share Napisano 28 Czerwca 2012 Niech zgadnę Twoja plansza pochodzi z Militariów Ledwocha lepiej zweryfikuj to źrodło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dombeer Napisano 28 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2012 Yep. Janusz Ledwoch, Militaria nr 168 KW Vol. 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 28 Czerwca 2012 Share Napisano 28 Czerwca 2012 Więc jak nie ma zdjecia to postaraj się coś z tym zrobić aby nie rzucało się w oczy(najlepiej pomalować od nowa)niestety sam kilkukrotnie dałem się nabrać także głowa do gory i DO BOJU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 28 Czerwca 2012 Share Napisano 28 Czerwca 2012 To może ja się wtrącę w temat kalek. Kalka HB moim zdaniem na pewno jest błędna. Jednak sam nie moge rozcyfrowac co jest napisane na pierwowzorze - zdjęcie poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 28 Czerwca 2012 Share Napisano 28 Czerwca 2012 Ewidentnie "Za Rodinu!", zdjęcie bardzo czytelne i dla kogoś kto miał w szkołach przez 14 lat język rosyjski sprawa ewidentnie załatwiająca temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dombeer Napisano 28 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2012 No to może i ja wtrącę swoje 3 grosze. Rzeczywiście na kalkach jest błąd. Widocznie Chińczykom wychodzi lepiej opracowanie modeli niżeli pisanie po rosyjsku Możliwe że autor (autorzy?) modelu korzystali z monografii, z której planszę zamieściłem w relacji. Na zdjęciu, jakie zamieścił Markuz widać wyraźnie że trzecia litera to rosyjskie D. No cóż, skoro kalka jest już na modelu, to niech tam zostanie. Jest ona już zalakierowana i zabiedronkowana. Trudno, nie będę kombinował, szczególnie że już jedne oznaczenia popsułem. Została mi tylko to do zimowego kammo. Przy kolejnym modelu zwrócę większą uwagę na poprawne historyczne oznakowanie. A aktualnie pracuję nad błotkiem na wannie kadłuba Jeszcze mam pytanko do Kolegów trochę niezwiązane z tematem. Swojego czasu Tamiya wydała w 1/48 Is-2 i Su-122. Czy te modele są dostępne u nas w kraju? Bo obszukałem sklepy, serwisy aukcyjne i jedynie co pojawiają się na zagranicznym Ebayu. Czy jedyna droga do zdobycia tych modeli to zakup za granicą. Może ktoś się orientuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 29 Czerwca 2012 Share Napisano 29 Czerwca 2012 Su-122 jest rzadko spotykany w sklepach i na aukcjach. Sam na niego polowałem kilka ładnych miesięcy. Natomiast IS-2 to jest nowość. Widziałem ostatnio w Martoli tyle, że cena trochę odstraszająca była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 29 Czerwca 2012 Share Napisano 29 Czerwca 2012 Tutaj poszukaj nawet jak teraz nie ma to pewni dowiozą bo ten sklep sprzedaję tylko Tamiye http://www.rcniko.pl/skala_148,684,0.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dombeer Napisano 29 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2012 No cóż, liczę na to że w niedalekiej przyszłości doczekamy się więcej ogólnodostępnych, sowieckich maszyn w 1/48 niż tylko Klimenty i Teciaki Przy okazji prezentuje moje pierwsze w życiu własnoręcznie zrobione błotko na modelu. Do tego celu użyłem suchych pasteli. Na razie tylko jedna strona i spód wanny. Koła założone dla przymiarki całości. Mam nadzieję że wyszło chociaż poprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 29 Czerwca 2012 Share Napisano 29 Czerwca 2012 Jak zabezpieczysz błocko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dombeer Napisano 29 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2012 Lakierem Agama, lekko przyciemnieje. Chyba że znasz lepszy ogólnodostępny sposób. Fixera nie posiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 29 Czerwca 2012 Share Napisano 29 Czerwca 2012 Tutaj masz SU-122 http://www.ww-model.pl/index.php?p228,tamiya-32527-1-48-su-122 Warto często zaglądać do tego sklepu bo maja przeceny. Wysyłka błyskawiczna. Sklep prowadzi dobrą współpracę z importerem Tamki firmą HitBis i ma dobre w nią zaopatrzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 29 Czerwca 2012 Share Napisano 29 Czerwca 2012 Lakierem Agama, lekko przyciemnieje. i zniknie najpewniej W sklepie dla plastyków tez kupisz fixatywe do pasteli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Czerwca 2012 Share Napisano 30 Czerwca 2012 Mnie się brudzenie podoba, no może poza kołem napędowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dombeer Napisano 30 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2012 Mnie się brudzenie podoba, no może poza kołem napędowym. bo tam jeszcze nić nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Czerwca 2012 Share Napisano 30 Czerwca 2012 To był żart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dombeer Napisano 31 Lipca 2012 Autor Share Napisano 31 Lipca 2012 Dawno mnie tu nie było, a skoro relacja uciekła już na trzecią stronę to trzeba ją zaktualizować. Ostatnio prace nad moim trzecim plastikiem nieco przystopowały, po niżej prezentuje efekt miesięcznej pracy nad modelem. Do ukończenia czołgu pozostały już tylko szczegóły i kosmetyka. Rdza na wydechach nie jest ostateczna. Jak widać zmieniłem kalkomanie na wieży. Nakleiłem ostatnią co mi została. Wprawdzie przeznaczona jest ona dla pojazdu w białym kamuflażu, ale przyjmijmy że model prezentuje czołg sprzed położenia białego maskowania. Przy okazji strzeliłem babola, tj. założyłem gąsienice odwrotnie. A tyle sprawdzałem i przymieżałem aby nie zrobić błedu i niewiem czemu nie wyszło Mówią że mylą się nawet najlepsi, więc ci słabsi tym bardziej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Nie będzie karabinów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dombeer Napisano 31 Lipca 2012 Autor Share Napisano 31 Lipca 2012 jeden na pewno, a drugi jak znajdę to też będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 1 Sierpnia 2012 Share Napisano 1 Sierpnia 2012 Nie będzie karabinów?jeden na pewno' date=' a drugi jak znajdę to też będzie...[/quote']Ja dorabiałem lufy karabinów z igły o średnicy około 0,3 - 0,4mm. Podmaluj jeszcze srebrzanką części toczne kół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dombeer Napisano 2 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2012 Są pomalowane, wieczorem zamieszę zdjęcia bo jak widzę te tego nie ukazują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi