Jarekk Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 W dyskusji o doborze odcieni Alcladów trzeba pamiętać, że nie wszystkie nasze rury samoloty w okresie ich użytkowania z gołą blachą zabezpieczoną tylko lakierem. "21" w większości swojego okresu latały malowane srebrzanką. Jak się w Alcladach ma kolor blachy duralowej do klasycznej srebrzanki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 Może tak będzie łatwiej porównać ? Ale skłaniam sie do wersji Roberta. Pomijam kwestie foto-cienia -słońca itp. I oczywiście podzielam opinie którą napisał Jarekk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 No i mamy dobry przykład zdjęciowy. Naturalna blacha, czy srebrzanka na tym Migu? Srebrzanka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 Samolot z tej samej "dostawy " z MM do M-ka .Jak się dokładnie przyjrzeć , widać obicia "srebrzanki "-widać różnicę między naturalnym kolorem poszycia , a farbą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 16 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2012 Macie rację, ale czy to tyczy się wyłącznie naszych '21' czy ogólnie 'rur ? Dokładniej chodzi mi o Su-7. Próbując dociec odpowiedniej barwy, wzorowałem się na tym zdjęciu i zdaję się, że tutaj widzimy nie srebrzankę, a blachę. Patrząc na odcień na stateczniku, to 'ALC-117' (dull aluminium) zdaję się idealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 Popatrz na te dwa zdjęcia. Pierwsze stare a drugie współczesne z Krakowa. Końcówka zasobnika spadochronu wyglądała jak z chromowanej blachy. Krakowska Su-7 jest malowana srebrzanką. W porównaniu do blachy srebrzanka wyglądała bardziej matowo (nie miała takiego połysku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 16 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2012 Hmm więc mógłbyś mi coś 'zarekomendować' z asortymentu Alclada dla Su-7 ? Zaznaczę, że nie chcę świecącego modelu i byłbym skłonny wykonać coś na wzór tej muzealnej '806'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 Jak widzę rozmowa zeszła na srebrzankę. Jeśli na s-cie nie ma zróżnicowanych odcieni blach tak jak na pierwszym zdjęciu powyżej, to jest on pokryty srebrzanką (nakładaną po remoncie średnim). I już. Babcia i Jarekk dobrze piszą. Czyli tak Humbrol 11 byłby idealny Inna sprawa, że większość aby uatrakcyjnić model znając tę zasadę wybierają coś ładniejszego dla oczu. EDIT: Marcinej mnie wyprzedził. To chcesz eksponat muzealny czy maszynę w służbie pokrytą srebrzanką? Na to drugie, oglądając zdjęcie 1910 i odcieni, wybrałby White Aluminium, tak jak od początku pisze arek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 Farb Alclada nie znam. Do pancerki nie są przydatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 (edytowane) Faktycznie na Twojej fotce Arek wygląda to zupełnie inaczej i chyba sprawa wyjaśniona.Dzięki Edytowane 16 Czerwca 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 16 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2012 I chyba tyle w temacie ode mnie. Więcej nie trzeba ! Rzeczywiście, to co pokazałeś zupełnie różnie się od zdjęcia, które znalazłem. Wybiorę White Aluminum, prezentuję się świetnie. No i powodzenia z tym MiGiem PS Jeżeli masz możliwość pokazania na zdjęciach Dull Aluminum, byłbym wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 Dla samolotu prosto z remontu , użył bym white aluminium, dla muzealnego mieszanki z Dull aluminium albo samego dull aluminium. Amen. Humrol 11 jest do kitu, bo ma złą fakturę, jesli juz chcesz jakąs farbę olejną to te kolory akuratnie sa o niebo lepsze z Revella, który ma o wiele delikatniejsze ziarno pigmentu. Wymieniłem ta farbę myśląc o odcieniu, nie wyobrażam sobie malowania całego modelu nią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 tak dla jasności :mata na której robiłeś zdjęcia jest zielona czy niebieska? kolory w fotografii skalibrowane:. a we właściwościach zdjęcia jet ,że nie są skalibrowane ,nie znam za bardzo się na PS ale coś mi kolor maty trochę nie pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 Skoro wątek oderwał sie od macierzy i wybił na niepodległość, możecie zdradzić Panowie swoje patenty malarskie i brudzingowe na dyszę w Migu-21? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 i to chciałem wiedzieć. Dzieki jeszcze raz Arek za pokazanie testu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 8 Marca 2015 Share Napisano 8 Marca 2015 A ja mam pytanie o kolory MiGow-21MF z lasku czyli laciatych... Kolory ktore proponuje Eduard w instrukcji podaje kolory jakim i sa pomalowane MiGi-29 wiec jak na moj gust to sa troche za ciemnie zwlaszcza FS36118... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi