Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam! czytam wszystkie posty na temat farbek i wkoncu nie wiem co mam wybrac!! w skrocie chce malowac samochody w skali 1:24 aerografem i chce zakupic farby..ale nie wiem jakie humbrol?? vallejo?? a moze pactre, revell, modelmaster?? pomozcie mi troche bo naprawde nie wiem co kupic

Napisano

Ja narazie używam, humbroli, ale sporo osób mi poleca i chyba przejdę na gunze z tym, że jeszcze raz takie drogie.

Napisano
ale napisal ze z tych co wymienilem! a moze sa jakies lepsze ktorych NIE wymienilem

Z tego co wiem, co gro cywilniaków maluje spreyami Motipa (czy jakoś tak). A do aerografu to już musi się wypowiedzieć ktoś, kto w tym siedzi. Choć sądzę, że Gunze czy Vallejo są na tyle dobrymi farbami, iż sobie z tym poradzą. Ale co i rusz widzi się jak ktoś sprowadza moc drogie farby z zagranicy z jakimiś tam super ekstra odwzorowanymi odcieniami kolorów używanych oryginalnie przez Porshe czy tam inne Ferrari.

Napisano

Vallejo. Matte varnish 520, Glossy varnish 510, Satins varnish 522 czyż nie?

3 sekundy na googlach, wpisane Vallejo, otwarta pierwsza i druga strona, wykaz kolorów, znalezione. Pierdyliard pytań na forum nie przybliża do odpowiedzi. W tym czasie mogłeś zobaczyć w słowniku pol-ang jak jest lakier i znaleźć sobie na googlach.

Napisano

wiesz jest tez taka sprawa ze wszystkie rzeczy ktore zamawiam z internetu leca do mnie z polski do irlandii wiec nie moge sobie zamawiac z 200 sklepow po jednej lub kilku rzeczach

Napisano

A czemu zamawiasz w Polsce? Tak z ciekawosci pytam. Nie wygodniej byloby Ci robic zakupy tam na miejscu?

Napisano

I tak to musisz na koniec lakierowac. Kladziesz kilka warst lakieru blyszczacego, jakas delikatna polerka pasta i bedzie sie blyszczec jak tralala. Blyszczacy lakier Vallejo przeznaczony do aerografu ma numerek 58. Nie wiem, w jakim sklepie robisz zakupy, ale taki werniks dostepny jest np. tutaj:

http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?aukcja=&grupa_p=6&przedm=745816&grp=&f_pkt=&filtr_dost=

Napisano

Hmm... W zasadzie, to nie wiem... Tutaj niech sie wypowiedza chlopaki od cywili, bo ja i tak wszystko na mat maluje.

Napisano

Nie, ale polecamy chrom ALCLADA. Bije wszystko na glowe. O tym tez jest na forum, w kilku relacjach z budowy truckow. Pocisnij sobie w opcje "Szukaj" na gorze strony i wpisz slowo ALCLAD.

Napisano
A czemu zamawiasz w Polsce? Tak z ciekawosci pytam. Nie wygodniej byloby Ci robic zakupy tam na miejscu?

poniewaz w moim miasteczku nie ma sklepow modelarskich a jak jest jeden to jest jeden wielki "śit"