Marcin M. Napisano 28 Lipca 2013 Autor Share Napisano 28 Lipca 2013 Na kołach brązowy wash i impala stoi już o własnych siłach: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 2 Sierpnia 2013 Share Napisano 2 Sierpnia 2013 Powstaje Kubańczyk już się cieszę. Tylko co do kół, nakrętki też mają być pomalowane na niebiesko? Nie wiem czy da się tak porysować plastik żeby wyglądał na wgnieciony. Jeszcze tego nie robiłem ale chodzi mi po głowie taki pomysł. Duże płaskie powierzchnie zastąp folią aluminiową taką od kwiaciarek, a pod mniejsze wgniecenia wytnij dziury i zrób łaty z tej samej foli. Brzegi łat trzeba zaszpachlować. Taka folia ładnie się wgniecie i będzie wyglądała jak pogięta blacha, a nie porysowany plastik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 2 Sierpnia 2013 Share Napisano 2 Sierpnia 2013 Opony domagają się papieru ściernego, na bieżniku . Boki przetrzyj benzyną ekstrakcyjną ( do zapalniczek) , przestaną się świecić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 2 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2013 Siema, copycat, dzięki za radę, w folię się już zaopatrzyłem, za "co łaska" pan z kwiaciarni dał mi dwa łokcie. Myślę, że wystarczy wyciąć - wyżłobić żądane połacie karoserii na odpowiednią głębokość , załatać folią i giąć. czy CA typu Kropelka złapie folię z plastikiem? czy lepiej użyć cyjanopanu, bo podobno jest jakaś różnica? Przy okazji, VW Polo '94, którego używam w pracy; przez niektórych zwany "księżniczką oszczędności", ja go nazywam "Twardy" , bo parę strzałów odstał, min. od ładowarki i betonowozu. Jego blizny mnie zainspirowały do tego projektu: Tylko co do kół, nakrętki też mają być pomalowane na niebiesko? Dzięki za zwrócenie uwagi, zawsze szczegóły próbują mi umknąć. Mark666, opony będę jeszcze dopieszczał, ale dzięki za uwagi, na pewno skorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 3 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2013 No dobra, tak to wyszło, z góry uprzedzam, na zdjęciach gorzej to wygląda niż w rzeczywistości. Kleiłem Patexem - na razie trzyma. Myślę, że po poszpachlowaniu i wyszlifowaniu, nie powinno być najgorzej. Proszę o Wasze opinie i sugestie. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 3 Sierpnia 2013 Share Napisano 3 Sierpnia 2013 Przyklej prostą blaszkę, dopiero potem ją lekko wegnij, tak masz pogiętą łatę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 4 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2013 Zrobiłem tak: obszar sfrezowałem, gdzieniegdzie sie za bardzo przyłożyłem: blaszkę przyciąłem w miarę możliwości na zero, żeby uniknąć za dużego szpachlowania: Już raczej tego nie zmienię: Pozdrawiam, Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mors Napisano 4 Sierpnia 2013 Share Napisano 4 Sierpnia 2013 Jeżeli chcesz wrzucać łatę z blachy to najpierw zrób schodek, żeby utopić ją. Tak jak zrobiłeś wyjdzie Ci górka w miejscach gdzie dałeś blachę i nie dasz rady tego wyprowadzić na równo. Pozdro Mors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 4 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2013 Pomyślałem o tym i właśnie po to tak głęboko wyfrezowałem i przyciąłem dokładnie, schodka nie będzie, spoko. Edit: To zostawię jak jest, myślę, że nie będzie to najgorzej wyglądać po pomalowaniu i nadaniu wieku: Na dziś dosyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterJanek Napisano 5 Sierpnia 2013 Share Napisano 5 Sierpnia 2013 Uff, straszna masakra. Co on przeszedł. To tak żartem, a na serio to szykuje się naprawdę fajny efekt. Dobry pomysł z blachą. Czekam na dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 17 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2013 Postanowiłem jeszcze zrobić wżery z rdzy, niedużo wszak, bo przyjdą jeszce pigmenty, chodziło mi o fakturę gdzieniegdzie. Upatrzone miejsce posmarowałem kropelką i posypałem dość obficie pieprzem: Klej schnie bardzo szybko, nadmiar pieprzu obsypałem i dodatkowo przeszlifowałem papierem 800: Wygląda grubo, przynajmniej na zdjęciu, ale przyjdą jeszcze ze dwie warstwy farby, więc myślę, że się wyrówna. Chciałbym poznać Waszą opinię , brnąć tym tropem dalej, czy czyścić i "rdzawić" pigmentami? Pozdrawiam, Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 18 Sierpnia 2013 Share Napisano 18 Sierpnia 2013 Ciężko powiedzieć przed pomalowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 18 Sierpnia 2013 Share Napisano 18 Sierpnia 2013 Jestem pod wrażeniem! Póki co zniszczenia prezentują się miodnie. Moim zdaniem "zwyrodnienia" metalu wyglądają świetnie. Może warto było by po podkładzie nałożyć na nie odcienie rdzy, potem zabezpieczyć np. maskolem i po kolorze bazowym odsłonić. Jeszcze niedawno zastanawiałem się, czy sama kropelka nie wystarczyłaby do imitacji purchli. Widzę jednak, że z pieprzem sprawdza się świetnie. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 18 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2013 Hej! Może warto było by po podkładzie nałożyć na nie odcienie rdzy, potem zabezpieczyć np. maskolem i po kolorze bazowym odsłonić. Dzięki za opinię i podpowiedź, co do sposobu malowania, na pewno sie przyda. Taki problem: w wersji drag mam zamontować na masce wlot powietrza. Jaki kształt ma to pod spodem? Element jest dosyć ładnie odlany, usunąłem ślady po wypychaczach, tylko nie wiem jak ciąć, czy dziura jest czymkolwiek zabezpieczona? Tu widać, że jest jakaś osłona zaznaczona od spodu: Pozdrawiam, Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiat126poznan Napisano 19 Sierpnia 2013 Share Napisano 19 Sierpnia 2013 Nie znam się na tym, bo nigdy nie robiłem takich modeli amerykańskich aut... rób jak uważasz. A co do rdzy... Pieprz jeszcze malujesz jakoś czy jak? Proszę o kolory, firmę itp. na PW. Dzięki i pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 6 Września 2013 Autor Share Napisano 6 Września 2013 Jak się macie? Nie znam się na tym, bo nigdy nie robiłem takich modeli amerykańskich aut... rób jak uważasz. Aha, cenna pomoc A co do rdzy... Pieprz jeszcze malujesz jakoś czy jak? Proszę o kolory, firmę itp. na PW. Będzie malowane i pigmentowane. Kastę pomalowałem podkładem motipa (jak do tej pory radziłem sobie bez niego? ) i psiknąłem plamy humbrolem 125 - obić planuję sporo: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 9 Września 2013 Autor Share Napisano 9 Września 2013 Sam jestem ciekaw, jak mi to wyjdzie. Polakierowałem tanim lakierem do włosów (za 4 zeta z Rossmana) i posoliłem, może za mało, bo nie chciałem przedobrzyć...: Psiknąłem bazą, pactra A5: Rozumiem, że te piękne plamy to od lakieru? Najwyżej będzie więcej rdzy : Dach planuję na biało pomalować. Pozdrawiam, Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 9 Września 2013 Share Napisano 9 Września 2013 Te plamy - ja obstawiam że w kontakcie z lakierem popłynęła sól. A czy będziesz coś dalej robił z tą solą, w sensie przyszlifowania jej? Na razie to moim skromnym zdaniem wygląda nierealnie. Strasznie wielka ta sól w tej skali. Tam gdzie jest pieprz prezentuję się super. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 9 Września 2013 Autor Share Napisano 9 Września 2013 Sól naturalnie będzie zdrapana, ważne, co mi się spod niej ukaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiat126poznan Napisano 15 Września 2013 Share Napisano 15 Września 2013 To czekamy na efekty prac, tak jak kolega wyżej narazie nie realnie z solą, a z pieprzem jak najbardziej super Ci to wyszło, sam spróbuję takiej techniki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 16 Września 2013 Share Napisano 16 Września 2013 Więcej, więcej ja chce więcej. Rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 16 Września 2013 Autor Share Napisano 16 Września 2013 Więcej, więcej ja chce więcej. Spokojnie, doczekasz się, wszystko w swoim czasie. Jednakże zrezygnowałem z zabaw z lakierem do włosów, poprzestanę na tradycyjnych obiciach - gąbką i rdzewieniu - pigmentami na pieprzu. Kasta jest juz po kąpieli w krecie. Czy to możliwe, żeby kret nie ruszył podkładu motipa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 16 Września 2013 Share Napisano 16 Września 2013 Podkład motip to według mnie bardzo delikatny specyfik. On nawet potrafi zejść po dotknięciu papierem 2000, nie mówiąc już o krecie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 17 Września 2013 Share Napisano 17 Września 2013 W moim przypadku podkład i baza motip zeszły bez protestów po kąpieli w dot-3. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 17 Września 2013 Autor Share Napisano 17 Września 2013 Siemacie. On nawet potrafi zejść po dotknięciu papierem 2000, nie mówiąc już o krecie Więc może to kwestia proporcji? Na 2,5 litra dobrze ciepłej wody dałem dwie nakrętki granulek. W moim przypadku podkład i baza motip zeszły bez protestów po kąpieli w dot-3. Z cleanluxem też następuje bardzo mocna reakcja. Ale nie ma tego złego. Całość wymyłem w detergencie, przeschło i dodałem pieprzu bo w niektórych miejscach chudo się zrobiło. Jednak trzeba dać grubiej bo farba wyrównuje. Z lakierem się na razie wstrzymałem, placki zrobiłem z blutaka. Ewentualnie dorobię obicia pędzlem maczanym w "zalewie kretowej", skoro mam to już przećwiczone. Bywajcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi