Czesio Napisano 27 Lipca 2012 Share Napisano 27 Lipca 2012 Witam Zacząłem budować model Mi-24 zvezdy, do konkursu na forum PWM. (oryginalny temat ) Malowanie przewiduję to : Kaleczki te : http://www.jadarhobby.pl/montexdecals-md72002-mi24dw-in-polish-air-force-172-p-25805.html Dużo nie zrobiłem, na razie wyszpachlowane wypychacze w kabinie, wycięta podłoga i zrobiony panel pilota, 3 godziny mi to zajęło, wygląda na krzywe ale w rzeczywistości tego nie widać Niestety makro jest bezlitosne.. Z merytoryką cienko starałem wzorować się na kalce ale wyszło jak wyszło. Pozdrawiam Ps. Zanim dostanę opiernicz, pozostałe projekty mam zamiar skończyć do końca wakacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 28 Lipca 2012 Autor Share Napisano 28 Lipca 2012 Oczywiście że tak, silniki, przekładnia, kokpit, drzwi kabiny transportowej (czy desantowej nie wiem jak się dokładnie nazywa) z jednej strony, oraz jeśli starczy mi czasu (do 30 września musi być gotowy) jakieś dodatkowe pokrywy, pojemniki itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 28 Lipca 2012 Share Napisano 28 Lipca 2012 Krokodyli nigdy za dużo drzwi kabiny transportowej (czy desantowej nie wiem jak się dokładnie nazywa) Myślę, że przedział desantowy to odpowiednia nazwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert p Napisano 28 Lipca 2012 Share Napisano 28 Lipca 2012 No proszę Czwarty Mi24. To jakaś moda nastała czy taki sezon. Wcale nie narzekam, nawet się bardzo cieszę, bo będzie na co popatrzeć. Bardzo duży PLUS za obrączki na tablicy, ale mogłyby być z cieńszego drucika. Chociaż przy tej skali to nawet 0,09 mógłby być za gruby, a taki mam najcieńszy. Powodzenia i będę zaglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 28 Lipca 2012 Share Napisano 28 Lipca 2012 Sorry, w rzeczywistości, te obrączki wyglądałyby jak końcówki rur kanalizacyjnych. Ich układ też odbiega o lata świetlne od rzeczywistego położenia poszczególnych przyrządów. Na kalce nie ma co się wzorować, to wizja producenta, któremu nie chciało się nawet porównać z czymkolwiek, ale na prawdziwej tablicy. Ot choćby z tego ś-ca: http://www.airplane-pictures.net/photo/70581/211-poland-army-mil-mi-24d/ Proponuję również poczytać wątek: http://www.forum.modelarstwo.org.pl/viewtopic.php?f=88&t=48490&p=401865#p401865 Jest w nim wiele przydatnych informacji odnośnie przerobienia przodu śmigłowca z wersji W na D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 29 Lipca 2012 Autor Share Napisano 29 Lipca 2012 No proszę Czwarty Mi24. To jakaś moda nastała czy taki sezon. Wcale nie narzekam, nawet się bardzo cieszę, bo będzie na co popatrzeć. Bardzo duży PLUS za obrączki na tablicy, ale mogłyby być z cieńszego drucika. Chociaż przy tej skali to nawet 0,09 mógłby być za gruby, a taki mam najcieńszy. Sorry, w rzeczywistości, te obrączki wyglądałyby jak końcówki rur kanalizacyjnych. Ich układ też odbiega o lata świetlne od rzeczywistego położenia poszczególnych przyrządów.Na kalce nie ma co się wzorować, to wizja producenta, któremu nie chciało się nawet porównać z czymkolwiek, ale na prawdziwej tablicy. Dzięki. Zegary są z drutu 0,15 8) W realu ledwo je widać Realizm nie jest dla mnie najważniejszy, dla mnie ma przede wszystkim fajnie wyglądać. Podłubałem trochę nad kabiną, pomalowałem wszystko, oraz dorobiłem przełączniki. Przełączniki to drucik maczany w farbie, mają po 1mm (dopiero teraz zobaczyłem jakie krzywe, ale to jest tak małe że ledwo to widać Wyryłem też wskazówki zegarów ale nie wiem czy będzie je widać spróbuję zmotać lepsze zdjęcie : Myślę, że przedział desantowy to odpowiednia nazwa A co do przeróbki na D to nie wiem czy jest konieczna, w instrukcji kalek jest MI-24W, ale ja się nie znam To be contiuned.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 30 Lipca 2012 Autor Share Napisano 30 Lipca 2012 Przełączniki to przeszłość, właśnie robię nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 30 Lipca 2012 Share Napisano 30 Lipca 2012 (edytowane) Malowanie przewiduję to : A co do przeróbki na D to nie wiem czy jest konieczna, w instrukcji kalek jest MI-24W, ale ja się nie znam Zdjęcie pokazuje Mi-24D. Kolor kamuflażu również typowy tylko dla wersji D. Tak więc się określ już na tym etapie, gdyż później będzie za późno. Na zewnątrz już tak nie poszalejesz jak w środku. Ponadto w instrukcji tych kalkomanii, po wczytaniu się znajdziesz, że obejmują one dwie wersje i kilka okresów użytkowania. Niemniej, skoro nic nie chcesz przerabiać, to za chińskiego boga, 457 nie zlepisz. Ponadto, skoro pomalowałeś w środku wszystko na czarno, to na zewnątrz można pomalować śmigłowiec tylko jednolicie na oliwkę. Z tego zestawu kalkomanii jedynie Mi-24D nb 956 miał pomalowane wnętrze kabin pilota i operatora całkowicie na czarno. Edytowane 30 Lipca 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 31 Lipca 2012 Autor Share Napisano 31 Lipca 2012 Tak więc się określ już na tym etapie, gdyż później będzie za późno. Z tego zestawu kalkomanii jedynie Mi-24D nb 956 miał pomalowane wnętrze kabin pilota i operatora całkowicie na czarno. Tak więc będzie 956, kabiny teraz już nie przemaluję a ten niebieski mi się nie podoba. Jeśli chodzi o przeróbki zewnętrzne to z tego co wyczytałem z wątku ze starego pwm, to jedynie trzeba wyrzeźbić nową gruszkę na dziobie i dorobić wyrzutniki flar na belce ogonowej tak ? Czy do zrobienia tej gruszki nada się poxilina ? Nie chcę bulić 10zł za przesyłkę green stufa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Tak jak powiedzial Adam, wszystko masz w zestawie do 956. Osłonę AI-9 trzeba tylko zaszpachlować. Wystarczy zajrzeć tu: viewtopic.php?t=23091 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 31 Lipca 2012 Autor Share Napisano 31 Lipca 2012 Jak dobrze pójdzie jutro w moje łapska wpadną kalki wszystko sobie przejrzę i zdecyduję. Co do kokpitu jutro leci do cleanluxa i wszystko robię od nowa tak jak ma być, mam tylko pytanie odnośnie tego niebieskiego czy robi go pactra ? Innych u nas w modelarskim nie ma a zamawiać farbkę mi nie bardzo pasuje, przelicznik został na modelarni a szkoda mi paliwa na 10km w tą i z powrotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 1 Sierpnia 2012 Share Napisano 1 Sierpnia 2012 pactra nie robi ,musisz sam umieszac ten turkus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 2 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2012 Kupiłem kalkomanie i model mastera 2135, za kokpit zabieram się w piątek. Malowanie wybrałem : Mi-24D - 1 eskadra 49 Pułk Śmigłowców Bojowych, Pruszcz Gdański, 2004 numer boczny 176, godło ze skorpionem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 2 Sierpnia 2012 Share Napisano 2 Sierpnia 2012 model mastera 2135, Nie czytasz tego co piszemy a tego model mastera możesz do kosza wyrzucić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 2 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2012 model mastera 2135, Nie czytasz tego co piszemy a tego model mastera możesz do kosza wyrzucić ? Dlaczego mam go wyrzucać ? Porównywałem go ze zdjęciami i wypada nie najgorzej, mam też humbrola dość podobnego do tego własnie koloru, zobaczę jak się prezentują po psiknięciu z aerografu. Nie czytasz tego co piszemy A tu o co chodzi ? Wiem że wybrałem wersję D i czekają mnie przeróbki wyrzutnika flar, osłony AI-9, stacji naprowadzania i pewnie jeszcze kilku rzeczy które wyjdą podczas klejenia, a kabinę robię od nowa, zmywam cały kolor, i zmieniam układ zegarów itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 2 Sierpnia 2012 Share Napisano 2 Sierpnia 2012 Stary ten model master nie nadaje się na ruski kokpit to zupełnie inny kolor /wielokrotnie przerabiane na tym forum/ musisz sam umieszac jeśli masz pactre to spróbuj taki zestaw:A05 Sea Blue (G) z A11 Green (G) a najlepiej z tych farb:http://studiogekko.blogspot.com/2011/04/eduard-mig-21-cockpit-colour.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 3 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2012 Chodzi o to podwójne działo ? Podaj adres na Pw A co do koloru to użyłem model mastera, nie mam czasu żeby znowu jechać do sklepu (17km) po dwie farbki. Przełączniki namaluję tak chyba będzie najlepiej, zdjęcia dam dopiero jak zrobię całą kabinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 4 Sierpnia 2012 Share Napisano 4 Sierpnia 2012 A co do koloru to użyłem model mastera, nie mam czasu żeby znowu jechać do sklepu (17km) po dwie farbki.. a czas na pisanie na forum masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 4 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2012 a czas na pisanie na forum masz? Od 9 do 18 jestem w robocie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Fotki będą w najbliższym czasie jak tylko pogoda się poprawi i trochę światła do domu wpadnie. Czy ktos posiada może zdjęcie/zdjęcia łoża silnika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 5 Sierpnia 2012 Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Adaś Ty piracie, a gdzie dla mnie tantiemy, hę?;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anioł Napisano 5 Sierpnia 2012 Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Ta książeczka jest w domu jak i wiele innych do tej maszyny . Mój ulubiony czajnik , czaję się na popełnienie go w 48 . Tata Daniela . Tylko trza poszukać w moich przepastnych zbiorach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Tylko trza poszukać w moich przepastnych zbiorach . Znaleźć tam coś to mission impossible.. informacyjnie "czajnik" to Mi-2 - tu rozmawiamy o hokeju Starość nie radość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 5 Sierpnia 2012 Share Napisano 5 Sierpnia 2012 więcej działania mniej gadania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2012 Spoko luz już wrzucam. Kabina pawie gotowa (sufit nie wklejony) dodam jeszcze jakieś pudełka, butelkę z napojem itp. Zdecydowałem się na dorobienie ai-9, kadłub już rozcięty. Dodam też otwarty luk z akumulatorem z lewej strony i przedział klimatyzacji. Focie : Czy wersja D zawsze miała "pociętą" osłonę apu ? Nie za bardzo pasi mi wycinanie tych szpar w tej części Mam też pytanie odnośnie kleju, czy ktoś używa tamki limonene cement ? kupiłem go bo akurat innego w sklepie nie było i nie chce kleić jakbym wodą smarował.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi