Demonion Napisano 30 Lipca 2012 Share Napisano 30 Lipca 2012 (edytowane) W pierwszym wrażeniu model świetnie zdetalowany jak to Dragon. Bardzo uboga kalkomania - tylko 4 krzyże. Wstępne założenie to wykonanie modelu z okresu września 43 produkcji Nibelungen (jak się uda). Kamuflaż oparty o następujący wzór: Jednakże nie jestem pewien brązu gdyż na zieleń jest zaciemne. Ewentualnie wykonanie kamuflażu sieciowego: Górne powierzchnie pojazdu bez kamuflażu, nie wiem czy pokrywać kamuflażem powierzchnie zasłonięte ekranami z uwagi, iż dość sporadycznie było to robione, a jesli już na kadłubie i wieży znajdował się kamuflaż to z reguły róźnił się on od tego na ekranach. Dodam również dodatkowe ogniwa na pancerzu czołowym kadłuba i wieży. Najprowdopodobniej będo one również pokryte kamuflażem z uwagi, iż była to częsta praktyka frontowa. Edytowane 30 Lipca 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 30 Lipca 2012 Share Napisano 30 Lipca 2012 Ja bym wybrał kamuflaż "tygrysi", ciekawy jest, a skoro na zieleń za ciemny, to czemu masz wątpliwości z brązem ? Pzdr Edit. Te gąsienice które leżą obok są złe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 30 Lipca 2012 Autor Share Napisano 30 Lipca 2012 Seb bo to może być czerwony lub czekoladowy brąz a już przekopałem ze 30 kg makulatury w poszukiwaniu planszy barwnej bez wyraźnego efektu. A gąski powiadasz, że mogą nie pasować choć mają idealne pokrycie z magic trakami? Coć i tak najpierw złoże magic traki by się wkońcu nauczyć porządnie je wykonywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 30 Lipca 2012 Share Napisano 30 Lipca 2012 Co do brązu to raczej czekoladowy, czerwony to chyba później zaczęto stosować. Gąsienice powinny być z pustym zębem. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 30 Lipca 2012 Autor Share Napisano 30 Lipca 2012 Źródło Barwy i znaki Panzerwaffe. Co do otworu ulgowego w zębie Magic Traki też ich nie posiadają Więc widocznie gąsienice były stosowane obydwu typów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 30 Lipca 2012 Share Napisano 30 Lipca 2012 Co do otworu ulgowego w zębie Magic Traki też ich nie posiadają Więc widocznie gąsienice były stosowane obydwu typów. Możliwe, nawet przejrzałem moje kwity. W albumie "Panzerkampfwagen IV in Combat" wyd. Tankograd są fajne zdjęcia na których widać, że zapasowy odcinek z przodu był często przeplatany, ogniwa z pełnym zębem i pustym. Tylko jest jedno ale, wszystkie te "czwórki" Ausf. H są późne z zimmeritem, wcześniejsze mają gąsienice z pustym zębem. Wracając do "magic tracków", dobrze radzę, olej je i te wszystkie plastikowe wynalazki, kup raz metalowe gąsienice Friulmodel, a zobaczysz, że już nigdy plastiku nie użyjesz. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 30 Lipca 2012 Autor Share Napisano 30 Lipca 2012 Się nad Friulmodel mocno zastanawiam, tylko nie wiem za bardzo jak ja mam to mojej żonie wytłumaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 30 Lipca 2012 Share Napisano 30 Lipca 2012 Się nad Friulmodel mocno zastanawiam, tylko nie wiem za bardzo jak ja mam to mojej żonie wytłumaczyć. A jak wytłumaczyłeś Lowe i Typ-a ? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 30 Lipca 2012 Share Napisano 30 Lipca 2012 Się nad Friulmodel mocno zastanawiam, tylko nie wiem za bardzo jak ja mam to mojej żonie wytłumaczyć. Nie tłumacz tak jak ja a Friulmodel są genialne w składaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 30 Lipca 2012 Autor Share Napisano 30 Lipca 2012 Się nad Friulmodel mocno zastanawiam, tylko nie wiem za bardzo jak ja mam to mojej żonie wytłumaczyć. A jak wytłumaczyłeś Lowe i Typ-a ? Pzdr Heheh wtedy miałem troche inne możliwości Się nad Friulmodel mocno zastanawiam, tylko nie wiem za bardzo jak ja mam to mojej żonie wytłumaczyć. Nie tłumacz tak jak ja a Friulmodel są genialne w składaniu Niestety to zła, podła, przebiegła ale za to piękna kobieta, matka moich córek. Ale jak dostane w pęsji nagrodę to żeby uciszyć czarownice dam jej połowe a na gąski i małe co nieco w % zostanie. Ale to się zobaczy i mam nadzieję, że przejdzie I to mają być takie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 30 Lipca 2012 Share Napisano 30 Lipca 2012 Posprzątaj, upichć coś na obiad i może nie zauważy wycieku tej stówki z konta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 30 Lipca 2012 Share Napisano 30 Lipca 2012 I to mają być takie? Tak, albo bez ostróg antypoślizgowych: http://www.friulmodel.hu/en/atl-04-pz-iii-iv-i7/ Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 30 Lipca 2012 Share Napisano 30 Lipca 2012 tylko nie śpiesz się przy składaniu , lufę też warto wymienić jeśli zdecydujesz się na friule.. no i warto zainwestować w schurzeny abera jak walorka to już konkretnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 30 Lipca 2012 Autor Share Napisano 30 Lipca 2012 tylko nie śpiesz się przy składaniu , lufę też warto wymienić jeśli zdecydujesz się na friule..no i warto zainwestować w schurzeny abera jak walorka to już konkretnie Lufa już jest ale niestety trzeba podręczniki starszej córce kupić ale pożyjemy zobaczymy. Narazie szlifuje obwód kół na leżąco bo mnie plecy na.... no bolą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Lipca 2012 Share Napisano 30 Lipca 2012 Bardzo ciekawy jestem malowania, ale poczekam i popatrzę jak składasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 30 Lipca 2012 Autor Share Napisano 30 Lipca 2012 Przez ostatnie pół godziny szukałem części która wystrzeliła z pencety - 3mm szerokości. Najleprze jest to że leżała sobie spokojnie na widoku śmiejąc się ze mnie. A ja durny przewróciłem salon do góry nogami. Składanie idzie powolutku, cały czas wykonuje elementy zawieszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 30 Lipca 2012 Share Napisano 30 Lipca 2012 dobrze Cię rozumiem z tymi podręcznikami- mam bliźniaki więc wszystko za jednym razem razy dwa jeśli chcesz popytaj o MT na forum lub napisz do Boozy-go pewnie coś ma MT wcale nie są takie złe a friule w tym przypadku do dobry dodatek ale też zbędny przy stałym zawieszeniu no chyba że u...lisz błotniki etc, żeby je bardziej wyeksponować a te które masz zostaw sobie do innej czwórki lub StuG-a ale pamiętaj z pełnym zębem stosowano bodajże od 44 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 30 Lipca 2012 Autor Share Napisano 30 Lipca 2012 dobrze Cię rozumiem z tymi podręcznikami- mam bliźniaki więc wszystko za jednym razem razy dwa jeśli chcesz popytaj o MT na forum lub napisz do Boozy-go pewnie coś ma MT wcale nie są takie złe a friule w tym przypadku do dobry dodatek ale też zbędny przy stałym zawieszeniu no chyba że u...lisz błotniki etc, żeby je bardziej wyeksponować a te które masz zostaw sobie do innej czwórki lub StuG-a ale pamiętaj z pełnym zębem stosowano bodajże od 44 r. Już z Sebem wałkowaliśmy temat zęba i sprawa jest nie jednoznaczna, gdyż te cholerne pełne zęby występują już na zdjęciach z 1943r a dziurawe nawet w 45. Ale do tego jeszcze daleka droga bo te mini pierdoły zajmują kupe czasu a w ramkach widze jeszcze mniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 31 Lipca 2012 Autor Share Napisano 31 Lipca 2012 Na chwilę obecną tyle wykonałem, kilka elementów w tylnej sekcji zawieszenia nie pasowało i trzeba było trochę zeszlifować. Część elementów ma trochę trudności z pasowaniem ale jest to margines błędu technologicznego. Ogólnie bardzo dobrze składalny model - na chwilę obecną . W dalszej części instrukcji są już elementy pod które należy nawiercić otwory i tu zachodzi problem bo najmniejsze wiertło jakim dysponuje to 1mm i czy przez przypadek nie jest za duże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Zapewne chodzi o alternatywne rozmieszczenie narzędzi bądź inne dodatkowe elementy.Wiertlo jedynka może być za duże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 31 Lipca 2012 Autor Share Napisano 31 Lipca 2012 Kurka wodna cza skoczyć do marketu przemysłowego ale wątpie czy coś znajde bo to dość mało chodliwy towar. Ale jedno jest pewne wróce z piwem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 31 Lipca 2012 Autor Share Napisano 31 Lipca 2012 Udało się kupić komplet mini wiertełek cena 20 zł. 0.8mm idealnie pasuje pod najmniejsze otwory. I oczywiście kupiłem piwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 1 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2012 Po początkowej euforii z łatwością montażu, zaczęły się schody. Elementy modelu to miks wersji G,H,J i Brumbar. Instrukcja opisuje wersję G a być może i F2. Stałe dopasowywanie, sprawdzanie w dostępnej literaturze. W rezultacie wychodzi, iż jest to model budowany na chwilę przed masowym nakładaniem zimmeritu. Poruszany wcześniej problem gąsienic wskazuje, że zakłady Vomag bardzo długo stosowały gąsienice z pustym zębem a wytwórnia Nibelungen przeszła na nowy typ gąsienic jeszcze w 1943r - gdybanie tylko na podstawie zdjęć gdyż monografie i opracowania zajmują się pojazdem od kółek wzwyż. Dużo potu i czasu pochłania montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 1 Sierpnia 2012 Share Napisano 1 Sierpnia 2012 Bardzo ładnie wygląda . Dragon tak często miesza w pudle. W pz III miałem elementy do stuga . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 1 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2012 Nałożyłem dodatkowe pasy gąsienic na wzmocnienie pancerza, na kilku zdjęciach zauważyłem nawet betonowe bloczki. Zastanawiam się nad ułożeniem pojedyńczych ogniw, ewentualnie ich usunięcie i pozostwienie samych taśm gąsienic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi