Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Troszkę tak od tyłka strony ten temat zaczynam. Generalnie na początek chcę się pochwalić, że kupiłem sobie model U-Boot'a w skali 1/400 Mirage hobby z blaszkami i niestety brakuje w nim kalkomanii. Czy ma ktoś może na zbyciu proporczyki zatopień i banderę Kriegsmarine na odsprzedanie w skali 1/400?

Model to jest niby U-176 i po zapoznaniu się z jego historią, nawet chętnie bym go zrobił,lecz jeśli udało by mi się zdobyć kalkomanie do innej sztuki, to zawsze można zmienić plany.

Aktualnie studiuję "Vom Original Zum Modell, U-boot typ IXc".

Serdecznie pozdrawiam !

Napisano

No i tak niechybnie zacząłem... na razie jest klejony i obrabiany kadłub.

imgp5173m.jpg

imgp5174b.jpg

imgp5176.jpg

imgp5178t.jpg

imgp5180z.jpg

Model troszkę ubogi w detale, dlatego zaopatrzyłem się w blaszkę.

Zobaczymy co mi z tego wyjdzie....

Pozdrawiam

Napisano

No i wyprowadziłem kadłub. Niestety więcej aniżeli zaznaczenie rysunku osłon luków torpedowych, nie ma sensu w tyj skali, warsztatem jaki posiadam. Blaszka zaskakująco dobrze jest dopasowana do modelu

imgp5194m.jpg

imgp5195n.jpg

imgp5197.jpg

Pozdrawiam

Napisano

Myślę jednak, że mógłbyś pokusić się o zaznaczenie podziału blach i wywiercenie otworów, łupinka mocno by zyskała

Napisano

Myślałem nad tym. Nacięcie linii, jednak będzie odbiegało do tego czym te linie były - czyli spawy. A wiercenie otworów a i owszem jakby były okrągłe . Niestety za mało skilla mam w tej materii.

Pozdrawiam

Napisano

Umiejętności nabędziesz pozbywając się strachu Spróbuj a nuż się uda. Ja też spie..em parę modeli ale od czego jest szpachla Peryskop w górze i podglądam cichaczem dalej.

Napisano
Nacięcie linii, jednak będzie odbiegało do tego czym te linie były - czyli spawy.

Mnie wpadł do głowy taki pomysł, modyfikacja czegoś, co widziałem gdzieś w jakiejś zagranicznej galerii z budowy "Sokoła"; spróbuj zrobić spawy z najcieńszej żyłki, jaką możesz kupić. Najlepiej byłoby ją w jakiś sposób naciągnąć wokół kadłuba, bo inaczej musisz ją przykleić, no, ale może uda ci się nie pobrudzić modelu klejem.

Tak czy owak, powodzenia.

Napisano

I o to właśnie chodzi teraz tylko posłuchać forumowych kolegów i do dzieła

Napisano

Otwory są chyba dość głębokie by po zawashowaniu nie było specjalnie widać czy wycięte, czy nie. Jakieś linie podziału kadłuba by się przydały; już lepsze wgłębne niż żadne, ale owszem nitka Nathana z TEGO WĄTKU może zdziałać cuda

Napisano

A w stoczni praca jako tako idzie... zostało kilka pierdółek i będę model psikał. Dylemat mam co do podstawki... czy zostawić to co jest i na kawał drewna, czy po prostu na kawał drewna?

Szału nie ma, to wszystko jest tak drobne, że mi się gnie w palcach... dlatego boję się robić cokolwiek. Ja po prostu chciałem mieć kawałek czegoś co przypomina U-boot'a typ IX . Rozważę jeszcze te propozycje.

imgp5198v.jpg

imgp5200.jpg

imgp5203s.jpg

imgp5204a.jpg

Napisano

Się ropa i glony powoli przydać mogą. U-1075 gotowy do malowania, jeśli w stoczni jakiś strajk nie wybuchnie, może kto przez płot będzie skakał albo coś.

Jedyne oddzielne elementy to działa p-lot i blaszkowe podkowy (taki zabobon w U-bootwaffe, że niby szczęście przyniesie ) na kiosk.

Złożenie tego dało mi wiele radości. Nie jest to duże, moje palce są o wiele za duże, a coś więcej postaram się przy Typie VIIc w 1/144 . W 400 będzie jeszcze niszczyciel, nasz polski, narodowy!

imgp5206a.jpg

imgp5208.jpg

imgp5209s.jpg

Zamówiłem sobie również rureczkę mosiężną, co by do drewienka było czym przymocować.

Napisano
blachy w pudle czy osobno nadal dają ?

w 400tce są to dwa oddzielne zestawy. 1 to plastik, 2 to blaszka. O dziwo pokład jest bardzo fajnie spasowany.

Jakoś tak, postanowiłem psiknąć U-boota, surfacerem1200 z puchy. Prawdę mówiąc to chciałem się jej pozbyć i ostatkiem go tak "przeleciałem". W sumie to bardziej podobał mi się w kolorze plastiku i blaszek

imgp5211.jpg

imgp5212t.jpg

Napisano

W zasadzie całkiem pomalowany kamuflaż i reszta bambetli. 3 kolory i lakier błyszczący. Teraz jakieś brudzenie i włożenie życia w miniaturę. Później kalkomanie, jeszcze podkowa na kiosk i olinowanie. Serdeczne dzięki dla Tomka Chacewicza za wsparcie i pomoc ;)

img79321.jpg

img79354.jpg

img79375.jpg

Zdjęcia z zapałką są inicjatywą Tomeczka

img79386.jpg

img79407.jpg

Napisano

Coś tam się pojawi, ale nie będzie to standardowy schemat "rdzawy zaciek z każdego otworu przelewowego" bo to po prostu tak nie wyglądało... Nie jest to model wczesnego U-boota, z początku wojny, a raczej okolice jesieni-zimy 43 / wiosna 44 , jak sam numer (oczywiście fikcyjny) wskazuje, więc popływa/popływał krótko.

Taka moja filozofia po zagłębianiu się w temat wojny podwodnej, zdjęć itp.

Napisano

Na razie sam wash - mieszanką czarnej i brązowej olejnej na bazie white spiritu.

imgp5213.jpg

imgp5214f.jpg

imgp5215x.jpg

A teraz jakieś brudzenie, zacieki, przebarwienia hmmm, coś będzie trzeba wykombinować.

Napisano

Tak prawdę mówiąc to można by i stwierdzić że Utka jest skończona. Prawdziwa galeryja w porządnym oświetleniu, będzie jak jej jeszcze podstawkę wykombinuję. Póki co podstawka robocza, mix oświetlenia dziennego i lampeczki biurkowej. W rzeczywistości jest troszkę bardziej subtelny.

Generalnie nie ma tu jakichś przeogromnych poprawności historycznych, gdyż jak wcześniej napisałem, robiłem sobie kombinację fikcyjną, z literek wyszło, że to U 1075. Sam plastik miraża raczej ubogi. Z blaszką wygląda to nawet nieźle myślę. Bandera owinięta na flagsztoku.

imgp5217k.jpg

imgp5216y.jpg

imgp5218k.jpg

imgp5222.jpg

imgp5224k.jpg

Wygląda jak wygląda, na półce stojący mi się podoba, i sprawił mi wiele radości co ostatnio przy modelarstwie mi się nie bardzo zdarzało...

Napisano

Fajnie to wygląda

Jak robiłeś zacieki i rdzawienie? Wyszło moim zdaniem zawodowo

Pozdrawiam,

Wojtek