_iceboy Napisano 24 Sierpnia 2012 Share Napisano 24 Sierpnia 2012 Witam. Troszkę tak od tyłka strony ten temat zaczynam. Generalnie na początek chcę się pochwalić, że kupiłem sobie model U-Boot'a w skali 1/400 Mirage hobby z blaszkami i niestety brakuje w nim kalkomanii. Czy ma ktoś może na zbyciu proporczyki zatopień i banderę Kriegsmarine na odsprzedanie w skali 1/400? Model to jest niby U-176 i po zapoznaniu się z jego historią, nawet chętnie bym go zrobił,lecz jeśli udało by mi się zdobyć kalkomanie do innej sztuki, to zawsze można zmienić plany. Aktualnie studiuję "Vom Original Zum Modell, U-boot typ IXc". Serdecznie pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_iceboy Napisano 28 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2012 No i tak niechybnie zacząłem... na razie jest klejony i obrabiany kadłub. Model troszkę ubogi w detale, dlatego zaopatrzyłem się w blaszkę. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_iceboy Napisano 29 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2012 No i wyprowadziłem kadłub. Niestety więcej aniżeli zaznaczenie rysunku osłon luków torpedowych, nie ma sensu w tyj skali, warsztatem jaki posiadam. Blaszka zaskakująco dobrze jest dopasowana do modelu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 29 Sierpnia 2012 Share Napisano 29 Sierpnia 2012 Myślę jednak, że mógłbyś pokusić się o zaznaczenie podziału blach i wywiercenie otworów, łupinka mocno by zyskała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_iceboy Napisano 29 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2012 Myślałem nad tym. Nacięcie linii, jednak będzie odbiegało do tego czym te linie były - czyli spawy. A wiercenie otworów a i owszem jakby były okrągłe . Niestety za mało skilla mam w tej materii. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 29 Sierpnia 2012 Share Napisano 29 Sierpnia 2012 Umiejętności nabędziesz pozbywając się strachu Spróbuj a nuż się uda. Ja też spie..em parę modeli ale od czego jest szpachla Peryskop w górze i podglądam cichaczem dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 31 Sierpnia 2012 Share Napisano 31 Sierpnia 2012 Nacięcie linii, jednak będzie odbiegało do tego czym te linie były - czyli spawy. Mnie wpadł do głowy taki pomysł, modyfikacja czegoś, co widziałem gdzieś w jakiejś zagranicznej galerii z budowy "Sokoła"; spróbuj zrobić spawy z najcieńszej żyłki, jaką możesz kupić. Najlepiej byłoby ją w jakiś sposób naciągnąć wokół kadłuba, bo inaczej musisz ją przykleić, no, ale może uda ci się nie pobrudzić modelu klejem. Tak czy owak, powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 31 Sierpnia 2012 Share Napisano 31 Sierpnia 2012 Cienką żyłkę polecał kolega taltos1 w temacie: viewtopic.php?f=89&t=28892 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 31 Sierpnia 2012 Share Napisano 31 Sierpnia 2012 I o to właśnie chodzi teraz tylko posłuchać forumowych kolegów i do dzieła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 31 Sierpnia 2012 Share Napisano 31 Sierpnia 2012 Otwory są chyba dość głębokie by po zawashowaniu nie było specjalnie widać czy wycięte, czy nie. Jakieś linie podziału kadłuba by się przydały; już lepsze wgłębne niż żadne, ale owszem nitka Nathana z TEGO WĄTKU może zdziałać cuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_iceboy Napisano 1 Września 2012 Autor Share Napisano 1 Września 2012 A w stoczni praca jako tako idzie... zostało kilka pierdółek i będę model psikał. Dylemat mam co do podstawki... czy zostawić to co jest i na kawał drewna, czy po prostu na kawał drewna? Szału nie ma, to wszystko jest tak drobne, że mi się gnie w palcach... dlatego boję się robić cokolwiek. Ja po prostu chciałem mieć kawałek czegoś co przypomina U-boot'a typ IX . Rozważę jeszcze te propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 1 Września 2012 Super Moderator Share Napisano 1 Września 2012 czy zostawić to co jest i na kawał drewna, czy po prostu na kawał drewna?Na kawał drewna od razu A poza tym - całkiem nieźle to wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 2 Września 2012 Share Napisano 2 Września 2012 Mógłbyś dać duże zdjęcie tej 105 na dziobie? Bo coś mi ta blaszka na lufie na oczy padła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_iceboy Napisano 2 Września 2012 Autor Share Napisano 2 Września 2012 Ale na 105 nie ma żadnej blaszki, tylko kawałek drucika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_iceboy Napisano 2 Września 2012 Autor Share Napisano 2 Września 2012 Się ropa i glony powoli przydać mogą. U-1075 gotowy do malowania, jeśli w stoczni jakiś strajk nie wybuchnie, może kto przez płot będzie skakał albo coś. Jedyne oddzielne elementy to działa p-lot i blaszkowe podkowy (taki zabobon w U-bootwaffe, że niby szczęście przyniesie ) na kiosk. Złożenie tego dało mi wiele radości. Nie jest to duże, moje palce są o wiele za duże, a coś więcej postaram się przy Typie VIIc w 1/144 . W 400 będzie jeszcze niszczyciel, nasz polski, narodowy! Zamówiłem sobie również rureczkę mosiężną, co by do drewienka było czym przymocować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 2 Września 2012 Share Napisano 2 Września 2012 blachy w pudle czy osobno nadal dają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_iceboy Napisano 4 Września 2012 Autor Share Napisano 4 Września 2012 blachy w pudle czy osobno nadal dają ? w 400tce są to dwa oddzielne zestawy. 1 to plastik, 2 to blaszka. O dziwo pokład jest bardzo fajnie spasowany. Jakoś tak, postanowiłem psiknąć U-boota, surfacerem1200 z puchy. Prawdę mówiąc to chciałem się jej pozbyć i ostatkiem go tak "przeleciałem". W sumie to bardziej podobał mi się w kolorze plastiku i blaszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_iceboy Napisano 8 Września 2012 Autor Share Napisano 8 Września 2012 W zasadzie całkiem pomalowany kamuflaż i reszta bambetli. 3 kolory i lakier błyszczący. Teraz jakieś brudzenie i włożenie życia w miniaturę. Później kalkomanie, jeszcze podkowa na kiosk i olinowanie. Serdeczne dzięki dla Tomka Chacewicza za wsparcie i pomoc ;) Zdjęcia z zapałką są inicjatywą Tomeczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 8 Września 2012 Share Napisano 8 Września 2012 Nie no super.Modelik nabral zycia;po brudzingach bedzie lepiej,a beda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_iceboy Napisano 9 Września 2012 Autor Share Napisano 9 Września 2012 Coś tam się pojawi, ale nie będzie to standardowy schemat "rdzawy zaciek z każdego otworu przelewowego" bo to po prostu tak nie wyglądało... Nie jest to model wczesnego U-boota, z początku wojny, a raczej okolice jesieni-zimy 43 / wiosna 44 , jak sam numer (oczywiście fikcyjny) wskazuje, więc popływa/popływał krótko. Taka moja filozofia po zagłębianiu się w temat wojny podwodnej, zdjęć itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 10 Września 2012 Share Napisano 10 Września 2012 Ehhhh w końcu sobie też kupię takie zapałki... Fajnie że nie chcesz go "ordzewiać" bo to już wszyscy widzieli. Podglądam dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_iceboy Napisano 10 Września 2012 Autor Share Napisano 10 Września 2012 Na razie sam wash - mieszanką czarnej i brązowej olejnej na bazie white spiritu. A teraz jakieś brudzenie, zacieki, przebarwienia hmmm, coś będzie trzeba wykombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_iceboy Napisano 14 Września 2012 Autor Share Napisano 14 Września 2012 Tak prawdę mówiąc to można by i stwierdzić że Utka jest skończona. Prawdziwa galeryja w porządnym oświetleniu, będzie jak jej jeszcze podstawkę wykombinuję. Póki co podstawka robocza, mix oświetlenia dziennego i lampeczki biurkowej. W rzeczywistości jest troszkę bardziej subtelny. Generalnie nie ma tu jakichś przeogromnych poprawności historycznych, gdyż jak wcześniej napisałem, robiłem sobie kombinację fikcyjną, z literek wyszło, że to U 1075. Sam plastik miraża raczej ubogi. Z blaszką wygląda to nawet nieźle myślę. Bandera owinięta na flagsztoku. Wygląda jak wygląda, na półce stojący mi się podoba, i sprawił mi wiele radości co ostatnio przy modelarstwie mi się nie bardzo zdarzało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 14 Września 2012 Share Napisano 14 Września 2012 Warto by jeszcze jakieś oszklenie "przeciwkurzowe" dołączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nathan Napisano 14 Września 2012 Share Napisano 14 Września 2012 Fajnie to wygląda Jak robiłeś zacieki i rdzawienie? Wyszło moim zdaniem zawodowo Pozdrawiam, Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi