Banny Napisano 21 Września 2012 Autor Share Napisano 21 Września 2012 Zdjęcia warsztatowe ciacham starym aparatem, także kolorystyka może szachrować... Na żywo aluminium, może trochę srebro. Przy lepiej przepolerowanej powierzchni farba może dawać niemal lustrzany pobłysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 21 Września 2012 Share Napisano 21 Września 2012 Banny wydaje mi się że przebieg srebrnej farby na skrzydle jest niewłaściwy zarówno od góry jak i na dole. Powinno być tak: http://aircraft.desktopnexus.com/get/71122/?t=d5rfotv3lt81mc5sj6uo0bkei7505c9558e715f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 21 Września 2012 Autor Share Napisano 21 Września 2012 Tak, tak, masz rację. Troszkę to sobie uprościłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 26 Września 2012 Autor Share Napisano 26 Września 2012 Parę fotek z kilku etapów malowania. To co zajęło kilka dni, możecie prześledzić w kilka sekund. Używałem emalii Humbrola i Revella. Numerów farb nie podaję, bo w większości to mieszanki, mniej lub bardziej udane... Po zdjęciu maskowania wygląda tak: Wymaga paru podmalówek, ale z grubsza tego się spodziewałem, także jestem zadowolony. To moje pierwsze tak skomplikowane 4-kolorowe kamo zrobione aerografem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 7 Października 2012 Autor Share Napisano 7 Października 2012 Model stanął na własnych kółkach: Zostało jeszcze kilka drobnych podmalówek i będę kładł pierwszą warstwę bezbarwnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 9 Października 2012 Share Napisano 9 Października 2012 Może sie do czegos przyda: http://s740.photobucket.com/albums/xx50/DeepPurple88/su-22/#!cpZZ1QQtppZZ24 Walkaround Su-22 mojego autorstwa:) Proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 10 Października 2012 Share Napisano 10 Października 2012 Fajnie Ci idzie z tymi suczkami, ciekawe kiedy ja ruszę z moim projektem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 15 Października 2012 Autor Share Napisano 15 Października 2012 Prace nad tym szybkim projekcikiem powoli zmierzają do finału... Model na chwilę obecną wygląda tak: Do wykonania zostało parę detali jak osłona kabiny czy podwieszenia. Ale zastawnawiam się na metodą zmęczenia i uplastycznienia modelu. Linie podziałowe raczej nie nadają się do zastosowania washa i spróbuję zapewne ołówka, chyba że macie inne sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 15 Października 2012 Share Napisano 15 Października 2012 Osłona nad tablicą zegarów powinna być w khaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 15 Października 2012 Share Napisano 15 Października 2012 Kolor jak najbardziej OK, lecz Leszku chodzi Ci zapewne o kolor khaki materiałowej "osłony". Tylko na Twoim miejscu z masy bym bardziej uplastycznił tą część bo jak dasz osłonę to nie będzie to wyglądało najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 17 Października 2012 Share Napisano 17 Października 2012 Wyszło super - taśmy zdejmowałeś, dopiero, jak farba całkiem wyschła, czy wcześniej? Bo widzę, że udało Ci się bardzo dobrze uzyskać "ostre" granice podziału barw ( w oryginale pewnie nie są tak ostre, ale w skali mogłoby to być trudne do osiągnięcia). Powodzenia w dalszej budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 18 Października 2012 Autor Share Napisano 18 Października 2012 Rozmycie między plamami na polskich Su-22 jest minimalne (tzn typowe dla malowania pistoletem natryskowym, ok 5 cm w rzeczywistości), także z premedytacją zrobiłem kamo na "ostro". Tak na marginesie, to widziałem sporo całkiem fajnie wykonanych modeli Su-22, ale z rozmyciem barw, co uważam że w skali 1/72 jest błędem. Tak dla ilustracji jakiś przykład: Z reguły zdejmuje maskowanie jak farba jest lekko podeschnięta, ale jeszcze miękka. Tutaj tak mogłem zrobić przy ostatniej, zgniłozielonej farbie, bo mój model obrastał w warstwy maskowania niczym cebulka (co zresztą widać wyżej na zdjęciach z procesu malowania). Zresztą chyba po raz pierwszy aerografem robiłem tak wielobarwne kamo. Z efektu nie jestem zupełnie zadowolony, ale zdobyte doświadczenie jest bezcenne. Wydaje mi się, że kolejny model Su-22 (Bilka) powinien wyjść znacznie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 18 Października 2012 Share Napisano 18 Października 2012 Banny osłona zegarów jest khaki nie czarna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 18 Października 2012 Autor Share Napisano 18 Października 2012 Tak, tak, Leszek o tym pisał... Na zdjęciu widać, że jest w zasadzie szara z materiałową osłoną w kolorze khaki. Z tym, że nie wiem czy ten materiał jest "obowiązkowy" czy "opcjonalny"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 18 Października 2012 Share Napisano 18 Października 2012 Jak opcjonalny?? W każdym Su masz osłonę materiałową. Kawałek przedniej części jest szary reszta czarna. A odnośnie kamo, Twój prezentowany miał ostre przejścia, a nowy jednak ma bardziej pistoletowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 22 Października 2012 Autor Share Napisano 22 Października 2012 Dziękuje wszystkim za udział i uwagi w wątku warsztatowym. Model jest gotowy i pojawił się już w galerii: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=35135 . Zapraszam! Do warszatu tego jeszcze zamierzam wrócić przy okazji składania zestawu Bilka, ale obecnie mam kilka innych projektów, także drugie podejście do Su-22 troszkę musi poczekać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi