Skocz do zawartości

Su-22M4 1/72 Pantera/Mistercraft/Bilek

Banny

Rekomendowane odpowiedzi

Parę fotek z kilku etapów malowania. To co zajęło kilka dni, możecie prześledzić w kilka sekund. Używałem emalii Humbrola i Revella. Numerów farb nie podaję, bo w większości to mieszanki, mniej lub bardziej udane...

su-22_warsztat_18.jpg

su-22_warsztat_19.jpg

su-22_warsztat_20.jpg

su-22_warsztat_21.jpg

Po zdjęciu maskowania wygląda tak:

su-22_warsztat_22.jpg

su-22_warsztat_23.jpg

Wymaga paru podmalówek, ale z grubsza tego się spodziewałem, także jestem zadowolony. To moje pierwsze tak skomplikowane 4-kolorowe kamo zrobione aerografem.

• 2 weeks later...

Prace nad tym szybkim projekcikiem powoli zmierzają do finału...

Model na chwilę obecną wygląda tak:

su-22_warsztat_26.jpg

su-22_warsztat_27.jpg

su-22_warsztat_28.jpg

su-22_warsztat_29.jpg

Do wykonania zostało parę detali jak osłona kabiny czy podwieszenia. Ale zastawnawiam się na metodą zmęczenia i uplastycznienia modelu. Linie podziałowe raczej nie nadają się do zastosowania washa i spróbuję zapewne ołówka, chyba że macie inne sugestie?

Kolor jak najbardziej OK, lecz Leszku chodzi Ci zapewne o kolor khaki materiałowej "osłony". Tylko na Twoim miejscu z masy bym bardziej uplastycznił tą część bo jak dasz osłonę to nie będzie to wyglądało najlepiej.

Wyszło super - taśmy zdejmowałeś, dopiero, jak farba całkiem wyschła, czy wcześniej? Bo widzę, że udało Ci się bardzo dobrze uzyskać "ostre" granice podziału barw ( w oryginale pewnie nie są tak ostre, ale w skali mogłoby to być trudne do osiągnięcia). Powodzenia w dalszej budowie

Rozmycie między plamami na polskich Su-22 jest minimalne (tzn typowe dla malowania pistoletem natryskowym, ok 5 cm w rzeczywistości), także z premedytacją zrobiłem kamo na "ostro". Tak na marginesie, to widziałem sporo całkiem fajnie wykonanych modeli Su-22, ale z rozmyciem barw, co uważam że w skali 1/72 jest błędem.

Tak dla ilustracji jakiś przykład:

3471552-su-22-643-482.jpg

3471639-su-22-643-482.jpg

Z reguły zdejmuje maskowanie jak farba jest lekko podeschnięta, ale jeszcze miękka. Tutaj tak mogłem zrobić przy ostatniej, zgniłozielonej farbie, bo mój model obrastał w warstwy maskowania niczym cebulka (co zresztą widać wyżej na zdjęciach z procesu malowania). Zresztą chyba po raz pierwszy aerografem robiłem tak wielobarwne kamo. Z efektu nie jestem zupełnie zadowolony, ale zdobyte doświadczenie jest bezcenne. Wydaje mi się, że kolejny model Su-22 (Bilka) powinien wyjść znacznie lepiej.

Jak opcjonalny?? W każdym Su masz osłonę materiałową. Kawałek przedniej części jest szary reszta czarna. A odnośnie kamo, Twój prezentowany miał ostre przejścia, a nowy jednak ma bardziej pistoletowe.

Dziękuje wszystkim za udział i uwagi w wątku warsztatowym. Model jest gotowy i pojawił się już w galerii: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=35135 . Zapraszam!

su-22m4_pantera_00.jpg

Do warszatu tego jeszcze zamierzam wrócić przy okazji składania zestawu Bilka, ale obecnie mam kilka innych projektów, także drugie podejście do Su-22 troszkę musi poczekać...