moralezz Napisano 16 Listopada 2012 Autor Share Napisano 16 Listopada 2012 Witam po przerwie. W końcu dotarły farbki Teraz czas na malowanie - mam zamiar zacząć już jutro. Podczas oczekiwania na farby zrobiłem właściwie wszystko co pozostało do montażu: golenie i osłony podwozia, belki uzbrojenia, sonda OCP, siłownik hamulca aerodynamicznego oraz doposażyłem w resztę blaszek kokpit. Oprócz malowania i kalek muszę jeszcze "uzbroić" w blachy osłonę kabiny. Jeżeli chodzi właśnie o elementy oszklenia w zestawie, to ich wykonanie pozostawiało baaardzo dużo do życzenia - przez środek, na całej długości mamy piękny szew łączenia wyprasek. Udało mi się to jakoś usunąć - papierek 2000 i pasta polerska do zębów moich dzieci marki ELMEX Wyszło bardziej niż przyzwoicie. Parę fotek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 16 Listopada 2012 Share Napisano 16 Listopada 2012 Szew jest rewelacyjny. Co do usuwania to polecam też pastę tempo taka do polerowania lakieru samochodowego, minusem jest odtłuszczanie, lecz efekt jest dobry. A kiedy malowanie planujesz?? Co do tej niebieskiej Pale Blue, to nie wiem czy jest do wykorzystania w Twoim Su, z tego co zauważyłem po zdjęciach nieliczna grupa była malowana owym kolorem. Podstawa to Medium. Następnie z Medium mieszałem z ciemniejszą niebieską bodajże H89 no i szary FS36375 delikatnie rozjaśniony białą. Kabina wyszła sympatycznie. A co z nieruchomą częścią, będziesz ją barwił?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 17 Listopada 2012 Autor Share Napisano 17 Listopada 2012 Malowanie miałem w planach zacząć już dzisiaj, aczkolwiek moja Droga Małżonka dosyć szybko zweryfikowała weekendowe plany Być może uda się coś prysnąć. Jeżeli chodzi o farby, to już zostanę przy tych które mam - jak coś nie będzie mi pasować to popróbuję jeszcze z mieszaniem Humbroli. Nieruchoma część owiewki jest już przyklejona na swoim miejscu i zamaskowana - gotowa do malowania z całym modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 Farby jak najbardziej masz OK. A o z owiewką mi chodzi czy będziesz ją barwił na charakterystyczny brązowy kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 19 Listopada 2012 Autor Share Napisano 19 Listopada 2012 Z owiewką już nic nie będę robił - nie chce ryzykować, bo jeszcze nigdy nie próbowałem się bawić w barwienie szybek. Z innej beczki - pierwsze koty za płoty z malowaniem - dolna część kadłuba schnie na lakierni Jak wróce z pracy to postaram sie wrzucić jakieś fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 19 Listopada 2012 Share Napisano 19 Listopada 2012 Barwienie to nic trudnego Zrób sobie mixa z herbaty i sidoluxu, delikatnie na pędzelek i malujesz. Dużego ryzyka nie ma. To czekam na efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 19 Listopada 2012 Autor Share Napisano 19 Listopada 2012 Barwienie to nic trudnego Zrób sobie mixa z herbaty i sidoluxu, delikatnie na pędzelek i malujesz. Dużego ryzyka nie ma. To czekam na efekty Spróbuję to zrobić - mam gdzieś jakąś starą osłonę od innego modelu. Poćwiczę i zobaczę co wyjdzie. Tymczasem... spód pomalowany: Jak do jutra wszystko ładnie przeschnie to biorę się za górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 19 Listopada 2012 Share Napisano 19 Listopada 2012 pieknie wyszedł szajding Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 19 Listopada 2012 Share Napisano 19 Listopada 2012 Fajno, fajno wyszedł. Wrzuć torebkę herbaty albo nawet lepiej sypaną, może się pozbędziesz farfocli papieru z którymi się borykałem, za każdym razem. Przelej taki specyfik przez sitko i masz gotową farbę do przyciemniania oszklenia i nie tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 20 Listopada 2012 Share Napisano 20 Listopada 2012 I fajnie to wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 24 Listopada 2012 Autor Share Napisano 24 Listopada 2012 Walka z malowaniem trwa. Zrezygnowałem z malowania farbą MM 2132 Flanker Blue/Gray. Ten kolor nijak mi nie podchodził, tym bardziej, że nie kojarzę go na żadnym radzieckim/rosyjskim Su-27 z początku lat 90-tych: Jak dla mnie za ciemny i dlatego zacząłem kombinować po swojemu z tym trzecim kolorem. Efekt raczej kiepski, chociaż na żywo prezentuje się trochę lepiej niż na zdjęciach. Tak to wygląda po pierwszej rundzie w lakierni: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 24 Listopada 2012 Share Napisano 24 Listopada 2012 Fajnie Ci wyszło. dobra jakość położonej farby. I super wyszedł preshading. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 24 Listopada 2012 Share Napisano 24 Listopada 2012 wyszło pieknie,mocne cieniowanie tak jak lubię ,a wypłowienia na panelach bedziesz robił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 24 Listopada 2012 Share Napisano 24 Listopada 2012 I niestety babol Mówiłem Ci, nie stosuj z palety farby tej jaśniejszej, nie pamiętam koloru, bo z tego co widzę zastosowałeś ją. Ta ciemniejsza niebieska powinna być podstawową na górę jak i na dół. Ciemniejszą niebieską mogłeś domieszać z H89. Szarą jaką dawałeś?? Takiego koloru zbliżonego powinien być Twój Su: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 24 Listopada 2012 Autor Share Napisano 24 Listopada 2012 I niestety babol Mówiłem Ci, nie stosuj z palety farby tej jaśniejszej, nie pamiętam koloru, bo z tego co widzę zastosowałeś ją. Ta ciemniejsza niebieska powinna być podstawową na górę jak i na dół. Ciemniejszą niebieską mogłeś domieszać z H89. Szarą jaką dawałeś?? Od początku nie pasowały mi schematy malowania do tego konkretnego egzemplarza, a widziałem chyba ze 4 rożne. Malując wzorowałem się na tym, który miałem dołączony do kalek. Za bardzo zaufałem temu, co miałem w instrukcji, do tego mając przecież hamerykańskie farby dedykowane (tylko powinni napisać do jakiego Flankera), więc jak miało nie wyjść... Niestety - teraz to już musztarda po obiedzie. Malowania już nie będę zmieniał - zostanie taki Blue 24 w wersji sci-fi... Na pewno będę robił jeszcze jednego Su-27, więc nauka nie pójdzie w las. A tak z ciekawości - czy te schematy malowania do tego egzemplarza, mają się jakoś do rzeczywistości? Czy te samoloty miały taki kamuflaż jak wychodziły z fabryki i w czasie służby wypłowiały praktycznie do jednego odcienia niebieskiego? PS: szary to moja kompozycja, tak na oko... I jeszcze jedno - to co wyprawiasz ze swoją suczką to jakiś kosmos. Chyba że może prawdziwą remontujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 25 Listopada 2012 Share Napisano 25 Listopada 2012 Schemat jak najbardziej jest dobry, w tamtych latach wszystkie były z takim samym rozkładem plam. Ten jaśniejszy który zastosowałeś był używany bo mam sporo zdjęć właśnie z takim płowym niebieskim. A z tego co było napisane był naście lat po tym jak wprowadzono je do służby, mam parę zdjęć z tym płowym niebieskim. A z tym płowieniem to one tak miały, i tak latają kilka lat. Powodem tego płowienia było to, że większość swojej służby niestety spędziły pod chmurką, mało co jest zdjęć z hangarowania samolotów. Ale na jednych z for rosyjskich wyczytałem, że powoli zaczynają remonty powłoki i modernizację do wersji M. Kamo w nowych samolotach już nie przypomina tego charakterystycznego koloru, tylko są o wiele ciemniejsze i składają się z odcieni ciemnoszarych, w moim odczuciu jakoś nie podchodzi mi ten kamo, ten stary na naszych Suczkach jest ładniejszy. A tak pisząc chyba dzisiaj zrobię sobie Su Day i coś przy swoim pogrzebię. Czekam na kolejne zdjęcia \ P.S Jaki kosmos dłubanka mozolna. A jak z owiewką, uporałeś się?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 25 Listopada 2012 Autor Share Napisano 25 Listopada 2012 Malowanie - runda druga... Muszę jeszcze pokombinować z robieniem zdjęć, bo te do końca nie oddają stanu rzeczywistego. Teraz w lakierni runda trzecia - czeka mnie walka z malowaniem silników, czyli metalizery Model Mastera. I od razu mam pytania do zorientowanych w temacie: 1. Czy te farby można kłaść na akrylowe? Chodzi dokładnie o czarną błyszczącą Pactrę (akurat taką mam). Czy jednak lepiej zakupić olejną gloss? 2. Po jakim czasie powinno się je polerować? Tak jak podaje producent po 10 minutach, czy tak jak gdzieś wyczytałem nawet po dwóch tygodniach? PS: smialus - z owiewką jeszcze nic nie robiłem, walczę od tygodnia z malowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 25 Listopada 2012 Share Napisano 25 Listopada 2012 wygląda smakowicie z tymi zielonymi "akcentami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 25 Listopada 2012 Share Napisano 25 Listopada 2012 No to dodałeś smaczku Malowanie wypas wyszło. Metalizera nie powinieneś kłaść na akryl w taki sposób jak pomalowałeś. Nie wiem czy będzie się gryzło, ale będzie widoczna różnica. Ja dzisiaj powalczyłem z tą właśnie częścią u siebie. Otóż ja metalizer kładę bezpośrednio na plastik bez podkładu. Bo co zrobiłeś u siebie pod metalizerem będzie widać różnicę hmm w "poziomie" farby, nie będziesz miał jednolitej warstwy, tylko górki. Ja zaraz wstawię swoje, więc możesz coś tam skopiować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 25 Listopada 2012 Share Napisano 25 Listopada 2012 .... Bo co zrobiłeś u siebie pod metalizerem będzie widać różnicę hmm w "poziomie" farby, nie będziesz miał jednolitej warstwy, tylko górki. Ja zaraz wstawię swoje, więc możesz coś tam skopiować. Smialus nie zgodze sie z tym,ja na jednym ze swoich MiGów 21 zrobiłem "odwrotny "preszajding z surfacera Gunze ,na czarny akryl Pactry ,metalizer Mr.Metal Aluminium i nie było żadnej różnicy ,zadnych górek czy tym podobnych,choć próby na boku wskazane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 25 Listopada 2012 Share Napisano 25 Listopada 2012 A to możliwe nie dam sobie głowy uciąć A metalizer możesz polerować po 5 minutach nawet, ja zaraz po malowaniu poleruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 27 Listopada 2012 Share Napisano 27 Listopada 2012 Znalezione przypadkowo http://s362974870.onlinehome.us/forums/air/index.php?showtopic=252883&st=0&p=2400661&hl=su-27&fromsearch=1entry2400661 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 27 Listopada 2012 Share Napisano 27 Listopada 2012 (edytowane) Jest parę momentów /sporo detali/ w tym modelu na ARC ale malowanie,slady ekspoloatacji/brak/ ,zero cieniowania ,łosza ,malowanie silników ,ogólnie dla mnie się nie widzi Edytowane 27 Listopada 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 27 Listopada 2012 Autor Share Napisano 27 Listopada 2012 Zgodzę się z Robertem - generalnie model bardzo fajny, masa pracy włożona w detale, dużo dodatków, ale uważam że można by było wyciągnąć z tego modelu jeszcze dużo więcej, tym bardziej że jest on chyba w skali 1:32 Tymczasem u mnie pierwsze koty za płoty...z metalizeram: Tragedii nie ma, dobrze wcale... Jeszcze będę chciał coś z tego wyciągnąć. Na żywo wygląda dużo lepiej - zdjęcie zupełnie nie oddaje połysku i metalicznej barwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 27 Listopada 2012 Share Napisano 27 Listopada 2012 tym bardziej że jest on chyba w skali 1:32 this is Trumpeter 1:32 Zostawiłes ten czarny preszajding ,jesli tak to powiedz blizej o nakładaniu metalizera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi