Skocz do zawarto艣ci

poczatki modelarstwa, pomoc w gasienicach

ranosz

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie

pomimo podeszlego wieku zaczynam przygode z modelarstwem

moj wybor padl na niemiecka bron pancerna 1/72

pierwsze modele pierwsze problemy

1. gasienice

maluje je przed wycieciem, maluje kola, kola przyklejam i biore sie za gonsienice i na zaokragleniech trace cnote modelarza jaka jest cierpliwosc?

farba sie rozpuszcza, normalne, slabo sie klei i efekt jest nie specjalny

podobnie maja sie inne drobne czesci. przeciez musze pomalowac niektore czesci wczesniej.

urzywam pedzla, no bo jestem nowy i boje sie aerografu /tak jak stersi komputerow, moze z czasem, urzywam farb revell/

http://ranosz.fotosik.pl/albumy/238677.html

tutaj dalem dwa moje pierwsze modele prosze o uwagi i dobre rady

jestem amatorem a chce to zmienic

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Nie sk艂adam czo艂g贸w i nie jestem zbyt do艣wiadczony (trzy modele i tuzin kubk贸w ), ale na pierwszym modelu nauczy艂em si臋 jednej, bardzo wa偶nej rzeczy - nie malowa膰 przed wyci臋ciem. Ju偶 wol臋 si臋 m臋czy膰 z drobnic膮 na kartce bia艂ego brystolu, ale przynajmniej wszystko mam (w miar臋) 艂adnie oszlifowane i odt艂uszczone.

Chyba gdzie艣 widzia艂em jaki艣 temat dotycz膮cy g膮sienic, wi臋c musisz tylko poszuka膰.

Odno艣nik do komentarza

Je艣li to s膮 twoje pierwsze modele to nie jest 藕le. musisz tylko du偶o 膰wiczy膰. Proponowa艂bym, bys wpierw nauczy艂 si臋 czysto skleja膰, a dopiero potem zacznij przygod臋 z malowaniem modeli.

jak napisa艂 m贸j przedm贸wca, drobiazgi wytnij z ramki, oszlifuj i odt艂u艣膰. je艣li to jest np. w艂az, reflektopr to przyklej i dopiero potem pomaluj.

na gasienicach to ju偶 nie jeden si臋 znerwicowa艂 ja je maluje po przyklejeniu do modelu przy pomocy drobnego p臋dzla...spokojnie i bez po艣piechu.

Odno艣nik do komentarza

Bardzo 艂adne modele. Gumowe banda偶e na ko艂ach maluje si臋 przy pomocy ma艂ego silniczka - umieszczasz ko艂o na o艣ce, uruchamiasz silnik i przyk艂adasz p臋dzel. Inaczej trudno jest r贸wno pomalowa膰.

Odno艣nik do komentarza

Szczerze m贸wi膮c, to ja bym mia艂 chyba problem z tymi silniczkami. Ca艂e modelarskie 偶ycie maluj臋 banda偶e p臋dzlem od r臋ki i po pierwsze nie widz臋 w tym problemu, a po drugie 膰wiczy to r臋k臋 co przydaje si臋 p贸藕niej np. przy robieniu napis贸w z "r臋ki".

W temacie. Nie malowa膰 w ramkach jak pisali koledzy. Wyci膮膰, opi艂owa膰 co trzeba, umy膰 w wodzie np. z p艂ynem do mycia naczy艅. T艂usta powierzchnia b臋dzie zawsze sprawia膰 trudno艣膰 przy malowaniu i sklejaniu.

Odno艣nik do komentarza

Dziekuje za rady

w rachunku sumienia modalarza przyznaje sie do bledow

nie mylem wczesniej ramek w wodzie

reka mi sie trzesie jak maluje/choc nie pije/

niektore elementy wydaje mi sie ze musze pomalowac, np, gasienice, kola, i inne drobne dodatki

nie maluje wszystkiego w ramkach

maluje po dwa razy kazdy kolor, mam dwa pedzelki /narazie/ synthetik 4 i 10

po pomalowaniu i sklejeniu pewnych czesci poprawiam

/ja nigdy nie malowalem!!! nawet plotu u babci ani mieszkania/

lekcje jake wyciagnalem z waszych wypowiedzi to

nie maluj przed wycieciem

gasienice pomaluj pod konie malym pedzlem

do ogumienia kol urzyj czegos co moze obracac kola i latwiej bedzie sie malowac np silniczek czy chocby zapalki

dzieki i slucham dalej

Odno艣nik do komentarza

Jak na pocz膮tek nie藕le, ale kolor g膮sienic to pora偶ka w tym Panzer III.

Ja mam taki patent na nie - maluj臋 je co prawda w ramkach, ale wynika to z pewnej okoliczno艣ci kt贸r膮 wyt艂umacze za chwilk臋.

Maluj臋 pedzlem dla klaryfikacji.

Na pocz膮tek g膮sienice maluje na czarno. Po tym suchy p臋dzel gunmetalem. I na koniec wash olejny ze sieny palonej. Podeschnie pare godzin, wacikami wycieram nadmiar i czekam na schni臋cie dalej (do 48h). Pr贸bowa艂em 2 razy zrobi膰 na gotowym modelu z kategorii z艂om wash g膮sienic - sko艅czy艂o si臋 tym 偶e rozla艂 si臋 po ca艂ym uk艂adzie nap臋dowym. Dlatego w ramkach to robi臋. Pozostaj膮 艣lady po wyci臋ciu co prawda, ale ka偶dy z nich maluje na czarno, suchy p臋dzel gunmetal i punktowo wash (malusienkie kropelki) kt贸ry si臋 nie rozlewa

I poprawiam ju偶 z艂o偶one w paru miejscach gunmetalem suchym p臋dzlem gdzie wydaje mi si臋 偶e za du偶o washa wysz艂o.

Z innych cz臋艣ci kiedy艣 narz臋dzia malowa艂em w ramkach i k贸艂ka itp. Teraz narz臋dzia normalnie w rec臋 albo trzymaj膮c penset膮 maluj臋. Akryl schnie szybko .

A k贸艂ka itp - na wyka艂aczk臋 wszytsko nabijane i tam malowane. Zdecydowanie dok艂adniej bandarze tak wychodz膮

A drobne cz臋艣ci malujesz z ca艂o艣ci膮 modelu po doklejeniu.

Odno艣nik do komentarza

dzieki dla Przemosa19

musisz mi bardziej wytlumaczyc co to znaczy

''Po tym suchy p臋dzel gunmetalem. I na koniec wash olejny ze sieny palonej. Podeschnie pare godzin, wacikami wycieram nadmiar''

podobaja mi sie twoje modele i warsztat, bo prosto i ze zdjeciami. bardzo pomocny.

jak malujecie drobne czesci na modelu, jakimi pedzlami

czy farby typu revell rozcieczacie, jezeli tak to jak, ja maluje prosto z puszeczki

Pozdrawiam wszystkich

Odno艣nik do komentarza

• 2 months later...
..... je艣li to jest np. w艂az, reflektopr to przyklej i dopiero potem pomaluj. ....

.

Sorki 偶e wtr膮ce.Skladalem model Leoparda 1A2 w skali 1/35..

Moim najgorszym bl臋dem bylo to 偶e najpier skleilem..A potem pomalowalem..

Trzeba wzi膮艣膰 pod uwage 偶e je艣li 偶le przejedziesz p臋dzlem,lub we偶miesz za du偶膮 ilo艣膰 farby to morzna ubrudzi膰 inne cz臋艣ci

Odno艣nik do komentarza

http://mojehobby.pl/katalog.php?grupa_p=9&kateg=101373&grupa_rek[9]=&ngrp=&sortuj=&filtr_dost=5&sess_id=99407280

Te pierwsze 3 p臋dzle doskonale nadaj膮 si臋 do malowania malych cz臋艣ci..s膮 tanie a dobre.POLECAM;)

Odno艣nik do komentarza

Te pierwsze 3 p臋dzle doskonale nadaj膮 si臋 do malowania malych cz臋艣ci..

Ja jestem bardzo zadowolony z tych Italerowych p臋dzli retuszerskich z tr贸jk膮tnym trzonkiem. Nie wyobra偶am sobie malowania szczeg贸艂贸w w 1/72 bez p臋dzelka 000.

Trzeba wzi膮艣膰 pod uwage 偶e je艣li 偶le przejedziesz p臋dzlem,lub we偶miesz za du偶膮 ilo艣膰 farby to morzna ubrudzi膰 inne cz臋艣ci

Kwestia wprawy. Ale patrz膮c z drugiej strony wystarczy odrobina kleju, kt贸ra si臋 wydostanie poza miejsce 艂膮czenia pomalowanych element贸w - i efekt te偶 nie za bardzo. A 艂atwiej jest wyretuszowa膰 nier贸wno pomalowan膮 cz臋艣膰 ni偶 klej na farbie. Tym bardziej, 偶e niewielkie nier贸wno艣ci w malowaniu i tak zostaj膮 potem wyr贸wnane przez wash, drybrushing i weathering.

Odno艣nik do komentarza

• 3 weeks later...

Modele kt贸re pokaza艂e艣 na zdj臋ciach s膮 dobrze zrobione tyle 偶e te g膮sienice.

Ja mam podobny problem przy klejeniu. W og贸le g膮sienice kt贸re kleje na zaokr膮gleniach s膮 krzywe. Jeszcze nigdy nie wysz艂y mi porz膮dnie g膮sienice. Je偶eli kto艣 ma jakie艣 rady prosz臋 pisa膰.

Odno艣nik do komentarza

Ranosz ze swojego skromnego do艣wiadczenia mo偶e b臋d臋 m贸g艂 co艣 podpowiedzie膰.

Mianowicie pytasz si臋 co to suchy p臋dzel i wasch...

1. Suchy p臋dzel to technika przecierek prawie suchym p臋dzlem (moczysz p臋dzel w farbie i wycierasz go prawie do sucha w papierowy r臋cznik, a偶 zacznie on pozostawia膰 jedynie lekk膮 smug臋 koloru przy potarciu p臋dzlem). T膮 minimalna ilo艣膰 farby delikatnie przecieracz kilkakrotnie po cz臋艣ci. Ta ilo艣膰 farby kt贸r膮 jest na p臋dzlu podkre艣li Ci wypuk艂e i wystaj膮ce detale (o te wypuk艂o艣ci najbardziej zahacza p臋dzel pozostawiaj膮c takie ala przetarcia).

T膮 technik膮 podkre艣la si臋 wypuk艂o艣ci na modelach, robi przetarcia na kolorach i wytarcia farby (na przyk艂ad obrazowo przecierka suchym p臋dzlem z srebrn膮 farb膮 po g膮sienicy da tak efekt, ja by wytarcie, wyb艂yszczenie metalu... ) itd i tak dalej.

Mo偶na te偶 malowa膰 po kraw臋dziach modelu farb膮 o ton ja艣niejsz膮 od tej kt贸r膮 jest pomalowany. Podkre艣li kraw臋dzie i nada tr贸jwymiarowo艣ci bryle.

Mam nadziej臋 偶e za艂apa艂e艣 sens.

2. Wasch to naniesienie (w wi臋kszo艣ci przypadk贸w) olejnych farb artystycznych na model.

To farby olejne te takie kt贸rych u偶ywaj膮 malarze przy obrazach. Do kupienia w tubkach w sklepach dla plastyk贸w.

Odrobin臋 takiej farby rozpuszcza si臋 w terpentynie lub rozcie艅czalniku do takiego rodzaju farb. Tak膮 "brudn膮" wod臋 nanosi si臋 na model. Po podeschni臋ciu zaciera si臋 jej nadmiar. Farba pozostawia swoje lekkie zabarwienie lub zmienia tonacj臋 farb.

Powiedzmy 偶臋 chcesz zrobi膰 zardzewia艂e g膮sienice. A wi臋c rozpuszczasz odrobin臋 SIENY PALONEJ w terpentynie i tak膮 mieszank臋 nanosisz na ogniwka. Gdy wyschnie uzyskasz rdzawy odcie艅.

Kolory oczywi艣cie s膮 r贸偶ne i ro偶na zastosowania ale taka jest g艂贸wna zasada.

Bardzo 艂atwo takimi technikami robi膰 r贸偶ne filtry na modelach, pokazuj膮ce na przyk艂ad blakni臋cie farby, zacieki, rdz臋.

Odno艣nie klejenia g膮sienic. Wprawdzie ja ze skali 1:35 ale technika powinna bardzo dobrze da膰 si臋 zaadoptwa膰 do skali 1:72.

Moim najwi臋kszym b臋d臋 by艂o pomalowanie pojedynczych ogniwek i p贸藕niejsze ich sklejanie. Za 偶adne dydy farba nie pozwala艂a dobrze sklei膰 ogniwek i by艂y problemy z rozpuszczaniem farby.

Tera robi臋 tak: Najpierw ogniwka sklejam w wi臋ksze segmenty i 艂uki a p贸藕niej je maluje przed na艂o偶eniem na ko艂a.

Na elastycznej ta艣mie klej膮cej uk艂adam ogniwka g膮sienice, uk艂adam w 艂uku na kole i sklejam kropelkami kleju, elastyczna ta艣ma si臋 naci膮ga na 艂uku, zarazem pozostawiaj膮c napi臋cie i r贸wne u艂o偶enie na 艂uku (przydatna ta艣ma izolacyjna od instalacji elektrycznych - dobrze rozci膮gliwa).

Tu przy klejeniu bardzo pomocny jest klej Tamiy Extra Thin Cement to co艣 takiego:

http://mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=290202

Jest to bardzo rzadki i bardzo penetruj膮cy klej. Wystarczy nanie艣膰 malutk膮 kropelk臋 na 艂膮czenie a sam bardzo szybko rozleje si臋 wzd艂u偶 艂膮czenia i sklei element (klej膮c 2 po艂贸wki kad艂uba wystarczy je z艂o偶y膰 razem i wzd艂u偶 kraw臋dzi przejecha膰 wilgotnym p臋dzelkiem, a po kilku sekundach mamy sklejon膮 cz臋艣膰 - klej sam wniknie w szczelin臋 - nie pozostawiaj膮c za bardzo 艣ladu po sobie i bardzo szybko odparuje).

Tak wi臋c przyklejone ogniwka na ta艣mie uk艂adam na kole w 艂uk i p臋dzelkiem nanosz臋 klej w miejscach 艂膮czenie ogniwek. Naprawd臋 wystarcza minimalna ilo艣膰 kleju.

Po chwili odklejam ta艣m臋 i zdejmuj臋 z ko艂a sklejony w 艂uk segment ogniwek.

Ca艂膮 g膮sienice sklejam tak 偶eby sk艂ada艂a si臋 z takich 3-4 blok贸w i dopiero takie bloki maluj臋 farb膮.

Po ko艅cowym na艂o偶enie na ko艂ach i po sklejeniu segment贸w razem poprawiam ewentualne niedomalowania na ich po艂膮czeniu.

Mam nadziej臋 偶e co艣 pomog艂em i wyja艣ni艂em.

Pozdrawiam

MarCiu

Odno艣nik do komentarza

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

• Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.