Skocz do zawartości

PZL P.23 A/B Karas (ex Heller 80247)

jacek172

Rekomendowane odpowiedzi

Ja ten model kupiłem dobrych kilka lat temu za 18, 30 ( to dzisiaj zapewne 20-22 zł, wiadomo: inflacja). Ładne pudełko, a właściwie malunek A. Wróbla, poza tym kompletny Heller, łącznie z instrukcją i niepoprawnymi kalkomaniami z logo Heller, a nie SK Model. Pozytyw: jasny szary plastyk, na którym nie widać "potrącenia rydwanem czasu" (jak mawia się o kobietach). Negatyw: okładka sugeruje poprawne malowanie samolotu nr 1 (litera podskrzydłowa C, a nie jak w Hellerze N), co się ma nijak do wspomnianej, załączonej kalkomanii i instrukcji malowania Hellera.

Ja ten model kupiłem dobrych kilka lat temu za 18, 30 ( to dzisiaj zapewne 20-22 zł, wiadomo: inflacja). Ładne pudełko, a właściwie malunek A. Wróbla, poza tym kompletny Heller, łącznie z instrukcją i niepoprawnymi kalkomaniami z logo Heller, a nie SK Model. Pozytyw: jasny szary plastyk, na którym nie widać "potrącenia rydwanem czasu" (jak mawia się o kobietach). Negatyw: okładka sugeruje poprawne malowanie samolotu nr 1 (litera podskrzydłowa C, a nie jak w Hellerze N), co się ma nijak do wspomnianej, załączonej kalkomanii i instrukcji malowania Hellera.

O, dokładnie taki gdzieś leżakuje, na moim składzie i zapewne tyleż kosztował. Z jednej strony trochę szkoda, że nic nowego, z drugiej strony fajnie,że w ogóle dostępny. Pamiętam, że kiedy pokazał się pierwszy raz z SK Model, to ceny Hellerowego na aukcjach przekraczały 100zł.

Miło by było żeby powstał nowy model karasia, ale lepiej żeby było to co było niż, aby nie było nic.

Edytowane przez Gość

Wspaniale, że robią wznowienie tego modelu!

Kupiłem taki w Martoli ze 3 lata temu (kosztował wtedy 15 zł.) i był całkiem fajny nie licząc źle wykonanych kalkomanii. Żal było patrzeć na zestawy blaszek i kalek do Karasia, które były dostępne, ale nie było do czego ich użyć.

Byłem dzisiaj w Martoli, model będzie dostępny od listopada. Jaką będzie miał cenę jeszcze nie wiadomo. Liczę, że tak jak piszecie przyjemność wyniesie około 20 zł. Trzeba będzie wtedy zachomikować z 2 zestawy w magazynku.

Ja właśnie tak (podobnie) postąpiłem wykorzystując zarówno oba zestawy PART, a właściwie trzy, bo zestaw k.m. "Szczeniak" też, jak i Eduard (niektóre części), oraz jeden z dwu zestawów TECHMOD. Ale a propos zapowiedzi, krąży plotka, że RS Model, który słynie z poprawiania modeli Heller (teraz Caudron C.714C1), ma się przymierzyć do Karasia!

0598ff2b5afac485med.jpg

3170e59d6905d39emed.jpg

3a04c2638b8e5fb9med.jpg