marek Napisano 3 Października 2012 Share Napisano 3 Października 2012 Witam serdecznie. Ze względu, iż jestem nowy chciałbym powitać wszystkich użytkowników forum. Po kilku (nastu) dobrych latach przerwy, postanowiłem wrócić do modelarstwa i postawiłem na samochody. Moja przygoda ze sklejaniem modeli była skromna ze względu na ich dostępność w sklepach i nawet nie śmiem się porównywać do doświadczonych modelarzy prezentujących swoje możliwości na tym forum (aczkolwiek staram się uczyć na waszym doświadczeniu). Na pierwszy ogień zaprezentuje naczepę tak jak w tytule. Miała być połączona z DAF ale ze względu na problemy z kalkomanią (chciałem zrobić swój projekt) zrobiłem z niego ciągnik wyścigów amatorskich (wrzucę zdjęcie w następnym wpisie). Wracając do naczepy mam sklejoną podstawę i zrobione okablowanie (zdjęcia wrzucę wieczorkiem). Zastanawiam się nad kolorem, żółty jakoś mi do końca nie odpowiada. Liczę na wasze pomysły i pomoc aby wzbogacić model i bardziej go urzeczywistnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek Napisano 3 Października 2012 Autor Share Napisano 3 Października 2012 Poniżej DAF w wersji nie do końca sportowej. Miał być zwykły ciągnik ale spróbowałem zrobić amatorsko kalkomanie i nic z tego nie wyszło, więc postanowiłem zrobić samochód do wyścigów amatorskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 3 Października 2012 Share Napisano 3 Października 2012 Witam serdecznie.Ze względu, iż jestem nowy chciałbym powitać wszystkich użytkowników forum. A witaj, witaj. Po kilku (nastu) dobrych latach przerwy, postanowiłem wrócić do modelarstwa i postawiłem na samochody. Moja przygoda ze sklejaniem modeli była skromna ze względu na ich dostępność w sklepach i nawet nie śmiem się porównywać do doświadczonych modelarzy prezentujących swoje możliwości na tym forum (aczkolwiek staram się uczyć na waszym doświadczeniu). Ojtam ojtam ;) Na pierwszy ogień zaprezentuje naczepę tak jak w tytule. No wreszcie ktoś ją skleja. Chciałem ją kupić, ale zająłem się na razie ciągnikiem. Poza tym nigdzie nie widzę fajnej maszyny budowlanej jako balastu. Wracając do naczepy mam sklejoną podstawę i zrobione okablowanie (zdjęcia wrzucę wieczorkiem).Zastanawiam się nad kolorem, żółty jakoś mi do końca nie odpowiada. Liczę na wasze pomysły i pomoc aby wzbogacić model i bardziej go urzeczywistnić. Zółtym bym się nie martwił, chcesz ją urzeczywistnić? To ją porządnie wybrudź, albo coś na nią połóż: Ewentualnie zgraj kolorystycznie z tym, co ją będzie ciągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek Napisano 3 Października 2012 Autor Share Napisano 3 Października 2012 Jeszcze nie wiem co podłącze do niej, ale chyba pójdzie w ciemno czerwonym. Ja na górę planuje wrzucić koparkę JCB 3CX znalazłem go tu: http://www.modele-metalowe.pl/55/729/JCB-3CX--E--traktorbagr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek Napisano 3 Października 2012 Autor Share Napisano 3 Października 2012 Tak jak pisałem na ten moment mamy główne elementy naczepy i zawieszenie sklejone plus okablowanie. Zastanawiam się nad zaczepami do pasów taj jak w naczepach poniżej: Zrobiłem coś takiego: i taki jest efekt na burcie. Oczywiście będzie ich kilka w rozstawie jak się nie mylę biorąc z oryginału co 1 m. Co sądzicie na temat zaczepów, może ktoś ma jakiś inny pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 4 Października 2012 Share Napisano 4 Października 2012 Bardzo fajne kabelki, zaczepy również przy czym nie rozumiem, dlaczego one są klamrą do dołu, czy to białe to jest pas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek Napisano 4 Października 2012 Autor Share Napisano 4 Października 2012 Klamry są ruchome więc bez zaczepionego pasa opadają swobodnie w dół. Biały pasek to element mocujący. Dziś wpadłem na inny pomysł i spróbuje zrobić klamry zbudowane jak na zdjęciu poniżej. Same klamry chce zrobić z końcówek od pasków zaciskowych do kabli. Byle przy wycinaniu nie spartolić i uszkodzić burty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 4 Października 2012 Share Napisano 4 Października 2012 Są ruchome, opadają w dół, ale jak pracują to są do góry. Jeśli to pas, a tak wygląda to obciążenie wyrwie go od razu. Mogą wyglądać też tak, łatwiej je wykonać i nic raczej nie spartolisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek Napisano 4 Października 2012 Autor Share Napisano 4 Października 2012 Dzięki za podpowiedzi. Pozostaje mi rozwiązanie nr 1. lub rozwiązanie nr 2: Razem wyglądają tak: Jak uważacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 4 Października 2012 Share Napisano 4 Października 2012 Dobre to pierwsze , tylko może okrągłe szekle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 5 Października 2012 Share Napisano 5 Października 2012 Szczerze? Oba wyglądają fajnie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek Napisano 9 Października 2012 Autor Share Napisano 9 Października 2012 Po weekendowym wyjeździe czas wrócić do pracy. Jako wzór naczepy w końcu wybrałem taką: Podwójne mocowania pasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek Napisano 9 Października 2012 Autor Share Napisano 9 Października 2012 Jedna strona już na ukończeniu zostały jeszcze zaczepy na burcie i drugą czas zacząć. A tak to wygląda na surowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek Napisano 10 Października 2012 Autor Share Napisano 10 Października 2012 Ze względu że na stanie mam jeszcze Actros-a Black Edition mój zestaw będzie wyglądał w podobie do tego poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek Napisano 16 Października 2012 Autor Share Napisano 16 Października 2012 Ze względu na wieczny "NIEDOCZAS" prace posuwają się w ślimaczym tempie. Uporałem się z szeklami, bocznymi mocowaniami, teraz odbojniki pod spód i skrzynka. Próbuje też się skupić na siłownikach ramp wjazdowych, bo nie wiem dlaczego model wykonany ze śrubowym ich opuszczaniem , ale antenki do radia kupione więc trzeba spróbować zrobić. W między czasie udało mi się zakupić ładunek przyczepy, w postaci UNIMOG U 1300L REVELL: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek Napisano 16 Października 2012 Autor Share Napisano 16 Października 2012 Tak jak napisałem prace idą bardzo, bardzo powoli, ale do przodu. Na ten czas tyle, jutro podkład i malowanie. Wiem skrzynka trochę krzywo ale tylko trzyma się na taśmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 16 Października 2012 Share Napisano 16 Października 2012 Wszystko extra , ale obawiam się czy te uszy od pasów nie są za duże względem skali naczepy . Może się mylę , też mam tę niskopodłogówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek Napisano 18 Października 2012 Autor Share Napisano 18 Października 2012 Po dłuższych przemysleniach i masz racje Mark wyglądają troche na przerosnięte. Postanowiłem zmienic całkowicie sposob montażu uchwytow. Beda spawane do burty i skierowane do gory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 18 Października 2012 Share Napisano 18 Października 2012 Właściwie to takie ładunki jak samochody to się zapina ZA KOŁA do naczepy. W podłodze naczepy są normalnie uchwyty i do nich jest zaczepione auto. Ja radzę zostawić te zaczepy, które masz i dodać właśnie takie podłogowe. Ewentualnie nie za koła, tylko np za mosty, za ramę itp. Oprócz tego dorzuć kliny pod koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek Napisano 19 Października 2012 Autor Share Napisano 19 Października 2012 Praetorian masz rację, ale po przestudiowaniu wielu zdjęć nie w takim typie naczep. Przykład z Bodexu: Zrobić coś w ich stylu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 22 Października 2012 Share Napisano 22 Października 2012 NOoo i super. Nawet naczepa bardzo podobna wyglądem. Działaj działaj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcus05 Napisano 26 Października 2012 Share Napisano 26 Października 2012 A może coś takiego ? Może nie w temacie, ale ten zestaw ciągnął Mesio 1840 A ten Mesio 2544 Spotkałem ten zestaw po drodze.. Ciągnął Turek, z tego co mówił to na południe... Pozdrawiam Marcus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek Napisano 27 Października 2012 Autor Share Napisano 27 Października 2012 Szekle już zrobione, podkład położony i miejscowo akryl RUST. Chcę zrobić dość mocno nadużytą naczepę czyli obicia farby i odrapania. Spróbuje metody na lakier do włosów (pierwszy raz więc może nie wyjść). Na razie próbuje na beczce na paliwo dołączonej do zestawu. Postęp prac jak na razie tak (Sorki za zdjęcia ale zrobione telefonem): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek Napisano 27 Października 2012 Autor Share Napisano 27 Października 2012 No i d... Farba położona na lakier do włosów popękała (ściągnęło ją). Nie wiem co zrobiłem źle. Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 27 Października 2012 Share Napisano 27 Października 2012 Opisz co dokładnie robiłeś i czym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi