elrogalo Napisano 3 Października 2012 Share Napisano 3 Października 2012 (edytowane) Witam. W skrócie: model pojazdu obserwacyjnego artylerii na podwoziu "Trójki" H. W nomenklaturze niemieckiej Panzerbeobachtungswagen III Ausf. H (SdKfz. 143). Model Dragona, uzupełniony o dedykowane blachy Abera, lufę KM-u z RB-Model, gąsienice Friula, załogantów, kanistry i beczki z Tamiyi. Właściwie to galeria powinna mieć tytuł "Czy mnie jeszcze pamiętasz?" i dotyczyłby on zarówno samego modelu, który gościł tu na warsztacie prawie trzy (sic!) lata temu, jak i mojej skromnej osoby. Tak, czy owak: czoł(gi)em drodzy Koledzy po dłuższej nieobecności i do rzeczy. Warsztat poniewiera się jeszcze po zakurzonych krańcach Modelworku i jest TU do obejrzenia, gdyby ktoś chciał. Jeśli ktoś nie ma ochoty, to w ramach tak zwanego "previously" (bo jak wiadomo, każdy porządny serial musi mieć "previously") przypomnę jedynie, że szło mi dość dobrze, aż pewnego ranka utopiłem model w podkładzie Gunze nakładanym z puchy, bo się z nim (z podkładem) nie dogadaliśmy jak należy. Udało mi się co prawda zmyć praktycznie całość tej kaszany, ale straciłem po tym cały zapał i model wylądował w pudle na, jak mi się wtedy zdawało, dożywocie. Po mniej więcej dwóch latach wpadł w moje ręce czarny podkład Vallejo i szukałem jakiegoś królika doświadczalnego, żeby sprawdzić co to w ogóle jest warte. No i znalazłem tego Panzerbeobachtungswagen'a. Wystarczyło podoklejać pourywane w przechowalni blaszkowe drobiazgi i można było zacząć testy. Sam podkład mnie nie zachwycił do końca, choć ma jedną zaletę - brak smrodu. Właściwie, to w ogóle nie ma zapachu. Innych zalet nie widzę, a nieistniejąca szlifowalność (który to mankament odkryłem dopiero na innym modelu) praktycznie dyskwalifikuje dla mnie ten produkt jako podkład. Wracając jednak do modelu - całość wyglądała na tyle dobrze, że postanowiłem dokończyć "dzieła". Żeby mu było weselej (temu pojazdu), dołożyłem mu jeszcze dwóch załogantów z zestawu Tamki. Figurki może nie powalają detalem, ale jak na moje zdolności figurkowe są w sam raz. Kupowanie lepszych byłoby marnotrawstwem. Do tego trochę bambetli na podstawkę, także z zestawu Tamki i gotowe. Jak wyszło możecie sami ocenić na poniższych zdjęciach. Oglądając zdjęcia widzę, że to i owo można by jeszcze poprawić, ale raczej zostanie tak jak jest, a wnioski zastosuje się przy kolejnym ulepku, czyli, biorąc pod uwagę ilość wolnego czasu, jakim dysponuję - za kolejne trzy lata Czołgiem! Marcin Edytowane 3 Października 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 3 Października 2012 Share Napisano 3 Października 2012 Brak zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elrogalo Napisano 3 Października 2012 Autor Share Napisano 3 Października 2012 Już są. Zmieniłem rozmiar, bo forum się rozlazło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Października 2012 Share Napisano 3 Października 2012 Mnie się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mamt1971 Napisano 5 Października 2012 Share Napisano 5 Października 2012 Mi też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
banan19858 Napisano 5 Października 2012 Share Napisano 5 Października 2012 ekstra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elrogalo Napisano 5 Października 2012 Autor Share Napisano 5 Października 2012 Dzięki za komentarze. niestety w zasadzie do przemalowania, bo kolor uniformów niewłasciwy.. To znaczy? Nie trafiłem w odcień zieleni? Korzystałem z gotowców Vallejo dla hiermańskich sałdatów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 5 Października 2012 Share Napisano 5 Października 2012 Mundury za zielone i za jaskrawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elrogalo Napisano 5 Października 2012 Autor Share Napisano 5 Października 2012 Hmm. No to trudno. Następne będą lepsze. Tych już nie ruszam, trzeba patrzeć w przyszłość! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 5 Października 2012 Share Napisano 5 Października 2012 Ale jeśli to pancerniacy to mundurki malować na czarno się powinno chyba no ,że to przypadkiem obsługa działka szturmowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elrogalo Napisano 5 Października 2012 Autor Share Napisano 5 Października 2012 To nie są pancerniacy, to artyleria samobieżna, wóz obserwacyjny i kierowania ogniem. Czyli podobnie jak sztugowcy noszą się na zielono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 5 Października 2012 Share Napisano 5 Października 2012 Fajnie, tylko figuranty niedopracowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nordland76 Napisano 8 Października 2012 Share Napisano 8 Października 2012 Kolor na naramiennikach jest nieodpowiedni.Biały miała piechota-tu powinien być czerwony. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elrogalo Napisano 8 Października 2012 Autor Share Napisano 8 Października 2012 Kolor na naramiennikach jest nieodpowiedni.Biały miała piechota-tu powinien być czerwony.Pozdrawiam Zgadza się, zwrócono mi na to już uwagę na innym forum. Naramienniki to kalkomanie z zestawu Tamiyi, nie było wsród nich artylerii, więc na czuja skorzystałem z piechocińskich. Tym razem czuj zawiódł. Bywa i tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi