wosiek Napisano 18 Października 2012 Share Napisano 18 Października 2012 Rozpoczynam kolejny warsztat ( element planowanej scenki z 8,8 cm Flak 37 na Zgkw. Sd.Kfz.9 18t - 1/72 Revell+CMK ). Na tapetę idzie wykonany metodą short run model Horch 901 Kfz 15 z firmy ACE. Jak zapewne wiecie nie jest to firma, której modele skleja się latowo i dlatego postanowiłem go wzbogacić blachami firmy Armory Nie obejdzie się oczywiście bez twórczości własnej, bo o ile góra jest dobrze zdelalowana blachami Armory to niestety zawieszenie wg ACE jest kompletnie zjechane ( zbyt grube i nie pasujące elementy) i wymaga interwencji oraz twórczości własnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 18 Października 2012 Share Napisano 18 Października 2012 Blacharkę to Ty masz w jednym palcu... obserwuje jak każdy Twój warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Października 2012 Share Napisano 18 Października 2012 I to w jakiej skali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 18 Października 2012 Share Napisano 18 Października 2012 Znając życie będzie hit . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Października 2012 Share Napisano 18 Października 2012 No to co robimy? Siadamy i oglądamy oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 19 Października 2012 Share Napisano 19 Października 2012 No tak, trzeba oglądać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 19 Października 2012 Autor Share Napisano 19 Października 2012 Dziękuję za zainteresowanie Pierwszy raport z postępu prac' Podwozie prawie skończone ( zostały dwa elementy do wklejenia przy tylnym zawieszeniu - nie zamocowane celem wykonania zdjęć). A co zostało zmienione lub dodane opiszę poniżej. 1. Zastąpiłem elementy zawieszenia na sprężynki z drutu (ACE w to miejsce dało grubaśne pręty nie pasujące do niczego) 2. Podniosłem wręgę wzmacniającą przy przednim zawieszeniu - wg zdjęć oryginału 3. Dodałem osłonę wału w części środkowej - wg zdjęć oryginału 4. Wymieniłem wzmocnienia podłogi, które ACE wykonało jako klocek z plastyku na blaszane z kątownika 5. Dodałem korki spustu paliwa z baków - wg zdjęć oryginału 6. To co się nie dało pocienić lub doprowadzić do jako takiego wyglądu wymieniłem na elementy z plastikowych pręcików A oto efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 19 Października 2012 Share Napisano 19 Października 2012 Normalnie wariat!!! Zrób jeszcze bak, zatankuj i uważaj na znaki z ograniczeniem do 40 na godzinę. Poważnie, jak już wprowadzasz zmiany, to umknęła uwadze rura wydechowa, jakaś rurka na końcu i będzie jeszcze większa bajera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 19 Października 2012 Autor Share Napisano 19 Października 2012 ...Poważnie, jak już wprowadzasz zmiany, to umknęła uwadze rura wydechowa, jakaś rurka na końcu i będzie jeszcze większa bajera. Mówisz i masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 19 Października 2012 Share Napisano 19 Października 2012 No nie, tego się nie spodziewałem. Popraw to natychmiast. Masz jakieś igły do zastrzyków?? To idealne rzecz do rur wydechowych, lufek, osiek i innych cudawianków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 19 Października 2012 Autor Share Napisano 19 Października 2012 No nie, tego się nie spodziewałem. Popraw to natychmiast. Masz jakieś igły do zastrzyków?? To idealne rzecz do rur wydechowych, lufek, osiek i innych cudawianków. Przecież wylot jest zrobiony z igły więc nie rozumiem w czym problem. Może w tym, że zbliżenie jest zbyt duże, a klej jeszcze nie podsechł i zrobił zgrubienie na łączeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 19 Października 2012 Share Napisano 19 Października 2012 No własnie dziwnie wygląda, jak byś zwinął coś w trąbkę lub coś pogniecionego?? (Ja trututu, a ty popraw). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 19 Października 2012 Share Napisano 19 Października 2012 Jestem,obserwuję,notuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 22 Października 2012 Autor Share Napisano 22 Października 2012 1.Ostateczna wersja rury wydechowej to wygięta igła do strzykawki łączona z resztą pod mocowaniem do podwozia 2.Tu już mamy troszeczkę przerobioną podłogę - zgodnie ze zdjęciem. 3.Pierwsza dewastacja elementów ACE 4.Pierwsze trochę nieudolne próby lutowania i pasowania przednich prawych drzwi, które składają się tylko z ......ośmiu elementów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 22 Października 2012 Share Napisano 22 Października 2012 Rura super, poprawki również. Co do zawiasów, to może człowieka coś z nimi strzelić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 23 Października 2012 Share Napisano 23 Października 2012 Piękna robota. Ja chyba się starzę, bo już aż TAKICH poprawek to mi się nie chce wprowadzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Października 2012 Share Napisano 23 Października 2012 Ja bym tak pewno nawet w 1/35 nie zrobił, więc pełen szacun. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 25 Października 2012 Autor Share Napisano 25 Października 2012 "Kruca bomba mało casu..." więc i postęp niewielki. Oto porcja kolejnych moich modyfikacji Na chwilę obecną więcej własnych "widzi mi się" nie przewiduję, więc biorę się za oblachowanie zestawem Armory i mam nadzieję, że pójdzie to w miarę szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 26 Października 2012 Share Napisano 26 Października 2012 Cie powinno się leczyć Super są te poprawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 26 Października 2012 Autor Share Napisano 26 Października 2012 Cie powinno się leczyć Sam się nad tym poważnie zastanawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azazello Napisano 27 Października 2012 Share Napisano 27 Października 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 28 Października 2012 Autor Share Napisano 28 Października 2012 Dzisiejsze popołudnie zaowocowało małym postępem prac. 1. Prawy bok karoserii praktycznie gotowy ( lewy się tworzy) 2. Rozpocząlem również "dozbrajanie" blachami przodu i deski rozdzielczej 3. Trzeba przyznać, że Armory się postarało i zaoferowało mnóstwo ( niestety mikroskopijnych) części, które niewątpliwie podnoszą walory modelu ACE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Października 2012 Share Napisano 28 Października 2012 Wojtek, ty jesteś maniak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 28 Października 2012 Share Napisano 28 Października 2012 Wojtek, ty jesteś maniak. Delikatnie mówiąc (pisząc) Jak ja nie lubię oglądać modeli z blaszkami i samych blaszek na tym etapie, zawsze wygląda to koszmarnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 29 Października 2012 Autor Share Napisano 29 Października 2012 Wojtek, ty jesteś maniak. Wojtek, ty jesteś maniak. Delikatnie mówiąc (pisząc) Panowie bez przesady. Jeśli już to wolę określenie "Pozytywnie zakręcony" Jak ja nie lubię oglądać modeli z blaszkami i samych blaszek na tym etapie, zawsze wygląda to koszmarnie. A czemuż to Kolega nie lubi. Czyżby "posmarkane" blaszki nieładnie wyglądają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi