Skocz do zawartości

Horch 901 Kfz 15 - ACE + Armory - 1/72

wosiek

Rekomendowane odpowiedzi

Rozpoczynam kolejny warsztat ( element planowanej scenki z 8,8 cm Flak 37 na Zgkw. Sd.Kfz.9 18t - 1/72 Revell+CMK ). Na tapetę idzie wykonany metodą short run model Horch 901 Kfz 15 z firmy ACE.

72258.jpg

Jak zapewne wiecie nie jest to firma, której modele skleja się latowo i dlatego postanowiłem go wzbogacić blachami firmy Armory

ar_pe7212a-kfz.15.jpg

Nie obejdzie się oczywiście bez twórczości własnej, bo o ile góra jest dobrze zdelalowana blachami Armory to niestety zawieszenie wg ACE jest kompletnie zjechane ( zbyt grube i nie pasujące elementy) i wymaga interwencji oraz twórczości własnej.

• Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dziękuję za zainteresowanie

Pierwszy raport z postępu prac'

Podwozie prawie skończone ( zostały dwa elementy do wklejenia przy tylnym zawieszeniu - nie zamocowane celem wykonania zdjęć). A co zostało zmienione lub dodane opiszę poniżej.

1. Zastąpiłem elementy zawieszenia na sprężynki z drutu (ACE w to miejsce dało grubaśne pręty nie pasujące do niczego)

2. Podniosłem wręgę wzmacniającą przy przednim zawieszeniu - wg zdjęć oryginału

3. Dodałem osłonę wału w części środkowej - wg zdjęć oryginału

4. Wymieniłem wzmocnienia podłogi, które ACE wykonało jako klocek z plastyku na blaszane z kątownika

5. Dodałem korki spustu paliwa z baków - wg zdjęć oryginału

6. To co się nie dało pocienić lub doprowadzić do jako takiego wyglądu wymieniłem na elementy z plastikowych pręcików

A oto efekty

horch%2520kfz15%2520-%25201.jpg

Normalnie wariat!!! Zrób jeszcze bak, zatankuj i uważaj na znaki z ograniczeniem do 40 na godzinę.

Poważnie, jak już wprowadzasz zmiany, to umknęła uwadze rura wydechowa, jakaś rurka na końcu i będzie jeszcze większa bajera.

No nie, tego się nie spodziewałem. Popraw to natychmiast. Masz jakieś igły do zastrzyków?? To idealne rzecz do rur wydechowych, lufek, osiek i innych cudawianków.

Przecież wylot jest zrobiony z igły więc nie rozumiem w czym problem.

Może w tym, że zbliżenie jest zbyt duże, a klej jeszcze nie podsechł i zrobił zgrubienie na łączeniu

1.Ostateczna wersja rury wydechowej to wygięta igła do strzykawki łączona z resztą pod mocowaniem do podwozia

horch%2520kfz15%2520-%25203.jpg

2.Tu już mamy troszeczkę przerobioną podłogę - zgodnie ze zdjęciem.

horch%2520kfz15%2520-%25204a.jpg

3.Pierwsza dewastacja elementów ACE

horch%2520kfz15%2520-%25205.jpg

4.Pierwsze trochę nieudolne próby lutowania i pasowania przednich prawych drzwi, które składają się tylko z ......ośmiu elementów

horch%2520kfz15%2520-%25206.jpg

"Kruca bomba mało casu..." więc i postęp niewielki. Oto porcja kolejnych moich modyfikacji

horch%2520kfz15%2520-%25207.jpg

Na chwilę obecną więcej własnych "widzi mi się" nie przewiduję, więc biorę się za oblachowanie zestawem Armory i mam nadzieję, że pójdzie to w miarę szybko

Dzisiejsze popołudnie zaowocowało małym postępem prac.

1. Prawy bok karoserii praktycznie gotowy ( lewy się tworzy)

horch%2520kfz15%2520-%25208.jpg

2. Rozpocząlem również "dozbrajanie" blachami przodu i deski rozdzielczej

horch%2520kfz15%2520-%25209.jpg

3. Trzeba przyznać, że Armory się postarało i zaoferowało mnóstwo ( niestety mikroskopijnych) części, które niewątpliwie podnoszą walory modelu ACE

horch%2520kfz15%2520-%252010.jpg

horch%2520kfz15%2520-%252011.jpg

Wojtek, ty jesteś maniak.
Wojtek, ty jesteś maniak.

Delikatnie mówiąc (pisząc)

Panowie bez przesady. Jeśli już to wolę określenie "Pozytywnie zakręcony"

Jak ja nie lubię oglądać modeli z blaszkami i samych blaszek na tym etapie, zawsze wygląda to koszmarnie.

A czemuż to Kolega nie lubi. Czyżby "posmarkane" blaszki nieładnie wyglądają?