Grzes Napisano 25 Października 2012 Share Napisano 25 Października 2012 Do Kamana używano trzech kolorów: FS 36495 - spód kadłuba + spód stateczników FS 36320 - kadłub FS 35237 - pas przed oknami i dach kabiną do gondoli silnikowych + gondole silników cała górna powierzchnia + górne powierzchnie stateczników Dane podaje za: PAINT SCHEMES AND EXTERIOR MARKINGS FOR US NAVY AND MARINE CORPS AIRCRAFT (DEPARTAMENT OF DEFENCE - STANDARD PRACTICE) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 25 Października 2012 Share Napisano 25 Października 2012 (edytowane) Ha Ha - a ja właśnie swojego przed chwilą pomalowałem ;). No właśnie ja miałem z tym samym problem. Maluję pactrami i FS 36320 czyli A41 nijak mi nie pasowało wizualnie do zdjęć. Wybrałem na kadłub A42 czyli FS 36375. Edytowane 25 Października 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 25 Października 2012 Share Napisano 25 Października 2012 Tak - Airfix plus żywice i kalki ze Świdnicy. No i że to 72 to też był argument za jaśniejszym szarym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 25 Października 2012 Share Napisano 25 Października 2012 3545 nie inaczej ;) Padło na niego bo przynajmniej mam pewność, że miał PK instalowany - a chciałem dodać żeby było ciekawiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysł Napisano 26 Października 2012 Share Napisano 26 Października 2012 Tak - Airfix plus żywice i kalki ze Świdnicy. Mam to samo, ale na razie na etapie przymierzania do siebie. Masz może jakieś sugestie i wskazówki na temat łączenia jednego z drugim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 27 Października 2012 Share Napisano 27 Października 2012 Sugestie... No trochę trzeba pilniczkami namachać żeby do siebie pasowało, ale nic szczególnego się nie wydarzało. Jeśli chodzi o niespodzianki i błędy - dopiero po złożeniu i pomalowaniu wstępnym zrobiłem sobie zdjęcie na macro i zauważyłem mikroskopijne dziurki w żywicznej obudowie silnika (to oczywiście zależy od przygotownia żywicy więc może tylko było w moim egz.). Zapuściłem klejem cyjano i przeszlifowałem ale wygodniej sprawdzić to i skorygwać przed montowaniem do plastiku. Zapomniałem wyciąć element mocujący wyciągarkę przez co trudniej było potem dziurę wyrównać i zaszpachlować (co widać na zdjęciu tuż nad drzwiami nad fotelem pilota). No i też nie miałem pomysłu jak zrobić onitowanie zamknięć na zbiornikach bocznych (które trzeba sobie samemu dorobić) więc użyłem grubej folii alu dźganej igłą co wyszło niezbyt ładnie. Poza tym składało się ładnie i bezproblemowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Butrycz Napisano 15 Sierpnia 2013 Share Napisano 15 Sierpnia 2013 Coś dla producentów kalkomanii,... tyle że na razie nie ma modeli Kaman SH-2G Seasprite, ani w skali 1/72, ani 1/48. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 15 Sierpnia 2013 Share Napisano 15 Sierpnia 2013 Nie do końca... http://www.kittyhawkmodel.com/#!80122/cd4u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 15 Sierpnia 2013 Share Napisano 15 Sierpnia 2013 Ładnie wyszło! Ja tam już swojego powoli w 1/72 robię ;P BTW - będzie można podziwiać dragona (i obpstrykać) 25-26VIII w Radomiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 15 Sierpnia 2013 Share Napisano 15 Sierpnia 2013 Świetny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2013 Cóś pięknego! Nietuzinkowy pomysł, świetnie zrealizowany. Brawo marynarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 16 Sierpnia 2013 Share Napisano 16 Sierpnia 2013 Kilka nowych fotosików: Premiera dragona przesunięta o tydzień - juz jutro będzie latał publicznie w Katowicach. "W najbliższą sobotę, 17 sierpnia, śmigłowiec pokładowy Marynarki Wojennej SH-2G po raz pierwszy weźmie udział w festynie lotniczym „Śląski Air Show”. Jego załoga zaprezentuje między innymi elementy pilotażu wykorzystywane podczas działań zwalczania okrętów podwodnych (ZOP)." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 17 Sierpnia 2013 Share Napisano 17 Sierpnia 2013 Był dzisiaj w Katowicach, bardzo efektowne malowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysł Napisano 1 Października 2013 Share Napisano 1 Października 2013 Cześć! Na Kamanach (przynajmniej "...43" i "...46") pojawił się jakiś nowy element: Orientuje się ktoś z Was co to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 1 Października 2013 Share Napisano 1 Października 2013 Na pierwszy rzut oka wygląda jak wyrzutnik pułapek termicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 1 Października 2013 Share Napisano 1 Października 2013 To nowy gps. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konrad25 Napisano 1 Grudnia 2013 Share Napisano 1 Grudnia 2013 jezeli kogos interesuje to jest stary kaman w 1/48 z matchboxu ale zawsze mozna cos z niego wystrugac http://www.ebay.co.uk/itm/1-48-MATCHBOX-KAMAN-SEASPRITE-r-g-300-/121221032208?pt=UK_ToysGames_ModelKits_ModelKits_JN&hash=item1c39562910 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 1 Grudnia 2013 Share Napisano 1 Grudnia 2013 Poczekaj. Kaman SH-2 Seasprite 1/48 from Kitty Hawk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi