Skocz do zawartości

Pierwszy domowy lodówkowiec.

serek.m

Rekomendowane odpowiedzi

Korzystając ze schematu

viewtopic.php?f=40&t=12046&hilit=spr%C4%99%C5%BCarka+w%C5%82asnej+roboty

kolegi Słomka chcę zbudować własną sprężarkę i mam kilka pytań:

czy butla o pojemności 5 kg nie będzie za duża?

czy taki presostat

http://allegro.pl/wylacznik-do-kompresora-8bar-230v-presostat-i2750101517.html

będzie odpowiedni czy kupić coś innego?

czy pomiędzy butlę a agregat wstawić zawór zwrotny, jeśli tak to jaki?

czy taki zawór bezpieczństwa będzie dobry? ( strasznie drogi )

http://allegro.pl/zawor-bezpieczenstwa-6-bar-1-4-lodz-i2764590118.html

Dzięki za każdą radę i odpowiedz.

Pozdrawiam

Schemat jest OK, nawet jakoś podobnie wygląda do mojego. Butla 5kg będzie OK, mam nawet trochę większą i jest cacy. Presostat, który wybrałeś jest OK i zawór bezp. też. Zawór zwrotny możesz dać kosztuje około 20zł, ja osobiście założyłem u siebie. Czy zawór bezpieczeństwa jest drogi? Nie wiem, być może trafisz gdzieś taniej, ale w żadnym wypadku nie rezygnuj z niego. Przeszczep jajec może być kosztowniejszy:-). Generalnie to proponuję Ci podczas budowy przyłożyć się i jak coś będzie ciut droższe niż przewidywałeś to zakupić i zamontować. Jak zobaczyłem Twój temat to tak zacząłem sobie liczyć ile czasu działa już mój kompresor i wychodzi na to, że ponad 5 lat bez serwisowej pracy, a używam nie tylko do malowania.

Powodzenia w budowie.

Ja również mam butlę 5 kg i jest OK, całość wygląda tak.

kompresor.jpg

Kilka uwag. Presostat jaki mam kosztował 99PLN + wysyłka a ma od razu zawór bezpieczeństwa, dwa wskaźniki ciśnienia, jeden jakie masz w butli a drugi jakie ustawiłeś na wylocie. Regulacja nie jest super precyzyjna ale ciśnienie robocze minimalne rzędu ok 0.7-0.8 atm (wedle wskaźnika) można sobie spokojnie ustawić.

Gdybym robił go jeszcze raz to kolanko łączące butle z kompresorem prosiłbym wspawać bliżej środka i obrócone w prawo do poziomu tak aby zawór zwrotny był poziomo i, co najważniejsze, zawór spustowy był możliwie jak najniżej. Tak jak jest teraz to raczej mija się z celem . Ale jest i nic na to nie poradzę.

Kółeczka bardzo przydatna rzecz, jak wyciągam "warsztat" z zakamarków, to nie trzeba dźwigać tej aparatury.

Zamontowanie kompresora na butli zaoszczędziło wiele miejsca dzięki czemu łatwo go ukryć po zakończeniu prac.

Presostat mam podobny, na allegro kupiłem za 25 PLN, butla to turystyczna 2 kilówka na gaz propan butan, z przerobionym zaworkiem, filtr paliwa od Malucha, do tego mam tylko jeden manometr, na wyjściu, oraz przejściówkę-szybkozłączkę. nie mam zaworu zwrotnego ani zaworu bezpieczeństwa, liczę że presostat zawsze zadziała

układ działa i jest bardzo cichy

Witam.

Dziękuję za wszelkie bardzo pomocne posty.

Właśnie wróciłem z rekonesansu ze zdobyczną gaśnicą ( kupiona na złomie stan idealny chyba obejdzie się nawet bez malowania ), niestety duża 6 kg proszku gaśniczego, ale może się nada. odkręciłem głowicę i biorę się za czyszczenie.

Pytanie czy przerabiać wykręconą głowicę, czy wkręcić w korpus rurkę z pasującym gwintem i do niej podłączyć wszystko.

przerób na gwint 1/4, to jest chyba standardowa średnica dla takich sprzętów, nie będziesz miał później problemu z przejściówkami: w gwint gaśnicy wkręć (o ile się da) przejściówkę na 1/4 cala

Mam jeszcze takie pytanie:

czy coś takiego

http://allegro.pl/presostat-wylacznik-cisnieniowy-do-kompresora-8bar-i2762116823.html

będzie dobrym wyborem? cenowo chyba taniej niż kupno wszystkiego osobno ma zawór bezpieczeństwa, reduktor, manometry - nie wiem czy ten zawór nie jest za duży 8,5bara?

Używa ktoś coś takiego?

Ewentualnie znalazłem jeszcze taki:

http://www.elektroland.com.pl/search?st_search[search]=presostat&st_search[and_search]=1&st_search[detail]=

Ten zakres 5,5 max jest chyba deko za wysoki. da się to chyba ustawić na jednej z dwóch śrub regulacyjnych; ja kupiłem presostat zał. 1,4 do wył. 2,8 bar i jestem zadowolony, ale ja dopiero się uczę malowania aerkiem

Ja mam zestaw złożony z agregatu lodówkowego + butla od gaśnicy. Niby mogłaby być większa, ale ważne, że jest. Jest podłączony odstojnik oleju, ale daje tyle, co i nic, bo w wężyku dalej pojawia się olej (mała warstewka, ale jednak). Jaki filterek najlepiej założyć? Taki od malucha? Kolejna sprawa, to reduktor - nie mam takowego, a na pewno by się przydał, bo powietrze spręża się dość szybko i uciążliwe jest ciągłe włączanie i wyłączanie agregatu. Nie wiem również nic o pretostacie - czy moglibyście mi wyjaśnić, do czego służy? Jaki reduktor - tani, dobry - polecacie? Zamieszczam zdjęcie mojego "tworu"

C360_2012-11-12-16-40-59.jpg

Presostat wyłączy ci agregat przy ustawionym ciśnieniu maksymalnym, a włączy, gdy ciśnienie spadnie do dolnego zadanego zakresu. To urządzenie (presostatem zwane) zostało już opisane i pokazane na tym forum, bodajże w wątku "kompresor domowej roboty". ja swój złożyłem wg. wskazówek w nim zawartych i jestem zadowolony, dołożyłem tylko reduktor z manometrem za 35 zł. wystarczy poczytać

Cześć

Jeśli chodzi o filterek to od malucha się nada, jest tani więc jak się zabrudzi można wymienić niskim kosztem.

Co do presostatu, to służy do włączania i wyłączania kompresora przy zadanym ciśnieniu. Po otwarciu puszki presostatu znajdziesz 2. śruby regulujące napięcie sprężyn. Jedna z nich służy do ustawienia ciśnienia, przy którym włączy się kompresor gdy spadnie ciśnienie w układzie. Drugą, analogicznie, ustawiasz ciśnienie kiedy kompresor ma się wyłączyć. Mam bardzo podobną konstrukcję jak Ty, z butlą 2 kg, u Ciebie chyba większa. Mam ustawione 2 bary do załączania i 5 bar odcięcie. Do tego mam jeszcze zawór bezpieczeństwa 8 bar, więc gdyby presostat nie wyłączył kompresora, po wzroście ciśnienia do 8 bar otwiera się zawór i powietrze zmyka.

Dla własnego i innych bezpieczeństwa lepiej zainwestować te parę dych.

pozdrawiam

To i ja się dołączę do pytań skoro powstał ten temat.

Myślałem o kupnie kompresorka z butla w granicach 300 zł ale chyba się pokuszę o lodówkowca z tym że gryzie mnie jedna sprawa i tu moje pytanie:

- Jak rozwiązać najkorzystniej problem smarowania agregatu?

Wiadomo na sucho nie może chodzić,czytałem by wstrzykiwać co jakiś okres olej do agregatu ale może ktoś ma leprze rozwiązanie smarowania?

The Stig, przecież nie smarujesz agregatu w lodówce a przecież pracuje nawet kilka lat i to bez przerwy.

Problem jest tylko dostać kompresor w miarę dobrym stanie z olejem, jeśli masz pewność że olej jest

to po prostu zrób go.

Z tym, że jeśli będziesz musiał wszystko kupić, to poniżej 200 zł raczej trudno będzie zejść.

No ale przyjemność z "autowykonania" bezcenna

pozdrawiam

Sławek

The Stig, przecież nie smarujesz agregatu w lodówce a przecież pracuje nawet kilka lat i to bez przerwy.

Problem jest tylko dostać kompresor w miarę dobrym stanie z olejem, jeśli masz pewność że olej jest

to po prostu zrób go.

Z tym, że jeśli będziesz musiał wszystko kupić, to poniżej 200 zł raczej trudno będzie zejść.

No ale przyjemność z "autowykonania" bezcenna

pozdrawiam

Sławek

Agregat jest smarowany przez płyn który krąży w obiegu,na sucho nie chodzi bo by się zatarł. Zresztą piszą ludzie o dodawaniu oleju albo że bez filtra może się olej dostawać do aero. I tak 200 zł to nie 300 zł ale na pewno będzie trwalszy niż chińszczyzna,agregat i butle to mogę mieć za free.

Dzięki. Na pewno kupię ten filterek paliwa. A czy sam reduktor ciśnienia (bez presostatu) dałby radę? Agregat w takim wypadku byłby włączony cały czas podczas pracy, a powietrze by się utrzymywało na ustawionym poziomie ciśnienia. Przeszłoby takie coś?

A czy sam reduktor ciśnienia (bez presostatu) dałby radę? Agregat w takim wypadku byłby włączony cały czas podczas pracy, a powietrze by się utrzymywało na ustawionym poziomie ciśnienia. Przeszłoby takie coś?

Reduktor będzie utrzymywał stałe ciśnienie tylko na wyjściu (na aerografie), kiedy w zbiorniku będzie ciśnienie wyższe lub równe ustawionemu. Jednak nie ma żadnego wpływu na ciśnienie w samym zbiorniku. Presostat ma za zadanie kontrolować ciśnienie samego zbiornika w ustawionym zakresie włączając i wyłączając agregat kiedy te graniczne parametry są przekroczone. Bez presostatu ciężko to kontrolować, bo nie używasz aerografu cały czas i nie upuszczasz powietrza regularnie w takich samych odstępach czasu. Dla własnego bezpieczeństwa i wygody lepiej taki presostat zamontować.

Dla własnego bezpieczeństwa i wygody lepiej taki presostat zamontować.

posłuchaj dobrych rad i nie kombinuj bez tego, bo o ile moim zdaniem bez zaworu bezpieczeństwa można się obyć, to bez tego presostatu nie. agregat z lodówki może wytworzyć ciśnienie podobno 30 bar, daje do myślenia?

agregat z lodówki może wytworzyć ciśnienie podobno 30 bar, daje do myślenia?

Plus metalowy zbiornik i masz granat odłamkowy w domu który może narobić niezłego bałaganu.

O tym, jakie potrafi wytworzyć ciśnienie słyszałem, ale miałem nadzieję, że reduktor "upuszcza" powietrze regularnie (non stop) utrzymując przy tym ustawione ciśnienie. Teraz wiem jednak, że bez presostatu się nie obędzie - dzięki. Poszukam jak najtańszego z reduktorem