ppfalcon Napisano 14 Listopada 2012 Share Napisano 14 Listopada 2012 Dla własnego bezpieczeństwa i wygody lepiej taki presostat zamontować. posłuchaj dobrych rad i nie kombinuj bez tego, bo o ile moim zdaniem bez zaworu bezpieczeństwa można się obyć, to bez tego presostatu nie. agregat z lodówki może wytworzyć ciśnienie podobno 30 bar, daje do myślenia? A moim zdaniem właśnie bez presostatu można się obyć a bez zaworu nie. Ja tego pierwszego nie mam, ten drugi spuszcza mi wszelki naddatek powietrza ponad 3 bary. Presostat bez zaworu bezp. wystarczy że się spieprzy i zrobi się zwarcie i nie wyłączy kompresora - wtedy dojdzie Ci do tych 30 barów, bo powietrze nie będzie miało gdzie ujść, a kompresor będzie cały czas działał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 15 Listopada 2012 Share Napisano 15 Listopada 2012 A moim zdaniem właśnie bez presostatu można się obyć a bez zaworu nie. Ja tego pierwszego nie mam, ten drugi spuszcza mi wszelki naddatek powietrza ponad 3 bary. Presostat bez zaworu bezp. wystarczy że się spieprzy i zrobi się zwarcie i nie wyłączy kompresora - wtedy dojdzie Ci do tych 30 barów, bo powietrze nie będzie miało gdzie ujść, a kompresor będzie cały czas działał. Zawór bezpieczeństwa, jak wskazuje sama nazwa, powinien stanowić ostatnie zabezpieczenie awaryjne, a nie być wykorzystywany roboczo. Taki zawór powinien być zamontowany niezależnie od presostatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppfalcon Napisano 16 Listopada 2012 Share Napisano 16 Listopada 2012 Ale nie o to chodzi - oczywiście najlepiej jest mieć oba, bo każdy spełnia inną rolę. Ja jedynie piszę w odniesieniu do wypowiedzi iż "z obu urządzeń ważniejszy jest presostat". Według mnie to z tych dwóch ważniejszy jest zawór bezp. choćby dlatego że poprawia on bezpieczeństwo. Presostat poprawia komfort pracy oraz żywotność urządzenia (sprężarka nie chodzi non-stop), a także również trochę bezpieczeństwo, ale nie jest jego gwarantem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
serek.m Napisano 20 Listopada 2012 Autor Share Napisano 20 Listopada 2012 Witam ponownie. Zbieranie elementów do budowy na ukończeniu. Zostaje zakup zaworu bezpieczeństwa i wyłącznika ciśnieniowego, w związku z tym pytanie: większość wyłączników pracuje w zakresie 1-5 bar czy ustawienie wyłączania na 5 barów i zastosowanie zaworu bezpieczeństwa 6 barów nie spowoduje zniszczenia wyłącznika? Dzięki z góry za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 20 Listopada 2012 Share Napisano 20 Listopada 2012 a logicznie rzecz biorąc co myślisz? no chyba nie spowoduje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
serek.m Napisano 20 Listopada 2012 Autor Share Napisano 20 Listopada 2012 Może masz rację, zastanawiałem się nad tym czy jak on nie wyłączy sprężarki to czy wytrzyma membrana, ale z drugiej strony jak jej nie wyłączy to znaczy że i tak jest do wywalenia. Chyba na jedno wychodzi. Co sądzisz o takim wyłączniku jak ten: http://allegro.pl/wlacznik-wylacznik-cisnieniowy-omnigena-promocja-i2778783727.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 20 Listopada 2012 Share Napisano 20 Listopada 2012 Moim zdaniem kupuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 20 Listopada 2012 Share Napisano 20 Listopada 2012 Wszystkie elementy automatyki czy to pneumatyczne czy elektryczne są budowane ze względów bezpieczeństwa z dużym zapasem wytrzymałości. 6 bar na pewno nic nie uszkodzi (inna sprawa, że skoro presostat nie wyłączy zasilania, to już coś z nim jest nie tak i po to jest zawór bezpieczeństwa). Tutaj masz tak: - Ciśnienie załączania: 1,7 bar - Ciśnienie wyłączania max: 5,5 bar - Optymalne ciśnienie pracy: 1,7 - 3,5 bar Jeżeli ustawisz start na 2,5/3 bar a stop na 3,5/4 bar to powinny być odpowiednie warunki pracy samego kompresora jak i dla Ciebie do malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
serek.m Napisano 20 Listopada 2012 Autor Share Napisano 20 Listopada 2012 Bardzo dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
serek.m Napisano 20 Listopada 2012 Autor Share Napisano 20 Listopada 2012 Zapytam jeszcze o reduktor, mam coś o takich parametrach: przepływ max 550 l/min max ciśnienie wejściowe 10 bar zakres regulacji ciśnień pracy 0,5-8,5 bar zakres temp. pracy 0-60oC przyłącze 1/8 cala gniazdo manometru 1/8 cala poziom filtracji 5 mikronów materiał zbiornika poliwęglan Czy taki wystarczy czy zmienić na coś o większym przepływie niż 550l/min? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 20 Listopada 2012 Share Napisano 20 Listopada 2012 W zupełności wystarczy.9 litrów na sekundę to kosmiczny wynik. Mam ten sam presostat,który pokazałeś w linku.Sprawdza się u mnie doskonale.Załączanie mam ustawione na 2 bary wyłączanie 4,5 bara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi