Skocz do zawartości

Pierwszy domowy lodówkowiec.

serek.m

Rekomendowane odpowiedzi

Dla własnego bezpieczeństwa i wygody lepiej taki presostat zamontować.

posłuchaj dobrych rad i nie kombinuj bez tego, bo o ile moim zdaniem bez zaworu bezpieczeństwa można się obyć, to bez tego presostatu nie. agregat z lodówki może wytworzyć ciśnienie podobno 30 bar, daje do myślenia?

A moim zdaniem właśnie bez presostatu można się obyć a bez zaworu nie. Ja tego pierwszego nie mam, ten drugi spuszcza mi wszelki naddatek powietrza ponad 3 bary. Presostat bez zaworu bezp. wystarczy że się spieprzy i zrobi się zwarcie i nie wyłączy kompresora - wtedy dojdzie Ci do tych 30 barów, bo powietrze nie będzie miało gdzie ujść, a kompresor będzie cały czas działał.

A moim zdaniem właśnie bez presostatu można się obyć a bez zaworu nie. Ja tego pierwszego nie mam, ten drugi spuszcza mi wszelki naddatek powietrza ponad 3 bary. Presostat bez zaworu bezp. wystarczy że się spieprzy i zrobi się zwarcie i nie wyłączy kompresora - wtedy dojdzie Ci do tych 30 barów, bo powietrze nie będzie miało gdzie ujść, a kompresor będzie cały czas działał.

Zawór bezpieczeństwa, jak wskazuje sama nazwa, powinien stanowić ostatnie zabezpieczenie awaryjne, a nie być wykorzystywany roboczo. Taki zawór powinien być zamontowany niezależnie od presostatu.

Ale nie o to chodzi - oczywiście najlepiej jest mieć oba, bo każdy spełnia inną rolę. Ja jedynie piszę w odniesieniu do wypowiedzi iż "z obu urządzeń ważniejszy jest presostat". Według mnie to z tych dwóch ważniejszy jest zawór bezp. choćby dlatego że poprawia on bezpieczeństwo. Presostat poprawia komfort pracy oraz żywotność urządzenia (sprężarka nie chodzi non-stop), a także również trochę bezpieczeństwo, ale nie jest jego gwarantem.

Witam ponownie.

Zbieranie elementów do budowy na ukończeniu. Zostaje zakup zaworu bezpieczeństwa i wyłącznika ciśnieniowego, w związku z tym pytanie:

większość wyłączników pracuje w zakresie 1-5 bar czy ustawienie wyłączania na 5 barów i zastosowanie zaworu bezpieczeństwa 6 barów nie spowoduje zniszczenia wyłącznika?

Dzięki z góry za podpowiedzi.

Może masz rację, zastanawiałem się nad tym czy jak on nie wyłączy sprężarki to czy wytrzyma membrana, ale z drugiej strony jak jej nie wyłączy to znaczy że i tak jest do wywalenia.

Chyba na jedno wychodzi.

Co sądzisz o takim wyłączniku jak ten:

http://allegro.pl/wlacznik-wylacznik-cisnieniowy-omnigena-promocja-i2778783727.html

Wszystkie elementy automatyki czy to pneumatyczne czy elektryczne są budowane ze względów bezpieczeństwa z dużym zapasem wytrzymałości. 6 bar na pewno nic nie uszkodzi (inna sprawa, że skoro presostat nie wyłączy zasilania, to już coś z nim jest nie tak i po to jest zawór bezpieczeństwa).

Tutaj masz tak:

- Ciśnienie załączania: 1,7 bar

- Ciśnienie wyłączania max: 5,5 bar

- Optymalne ciśnienie pracy: 1,7 - 3,5 bar

Jeżeli ustawisz start na 2,5/3 bar a stop na 3,5/4 bar to powinny być odpowiednie warunki pracy samego kompresora jak i dla Ciebie do malowania.

Zapytam jeszcze o reduktor, mam coś o takich parametrach:

przepływ max

550 l/min

max ciśnienie wejściowe

10 bar

zakres regulacji ciśnień pracy

0,5-8,5 bar

zakres temp. pracy

0-60oC

przyłącze

1/8 cala

gniazdo manometru

1/8 cala

poziom filtracji

5 mikronów

materiał zbiornika

poliwęglan

Czy taki wystarczy czy zmienić na coś o większym przepływie niż 550l/min?