templess Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 Witam wszystkich forumowiczów. Choć jestem zagorzałym pancerniakiem postanowiłem wykonać wszystkie możliwe modele polskich samolotów z września 1939 roku. Prezentowałem już w dziale lotniczym-galerie- mój PZL-11. Teraz nadszedł czas na Łosia. Będzie to konkretny egzemplarz samolotu- PZL 37B II serii produkcyjnej, numer seryjny 72.193, oznaczenie na kadłubie litera H. Do wykonania konkretnie tego egzemplarza namówił mnie mój kolega Krzysiek. powód prosty- jego wujek- Stanisław Cwynar latał na tym egzemplarzu jako pilot. Nie mogłem odmówić . TYM bardziej że pan Stanisław był niezwykłym człowiekiem. Parę słów o Nim: Jako maturzysta brał udział w polsko-bolszewickiej 1919-1920. Ranny, zdobywa pierwszy Krzyż Walecznych. Przydzielony do Kompanii Przybocznej Wodza Naczelnego, marszałka Piłsudskiego. Od 1923 roku związany z lotnictwem. W 1939 roku d-ca XV Dywizjonu Bombowego. W Anglii był d-cą 300 dywizjonu bombowego. W latach 1942-1946 był szefem Wyszkolenia Załóg Bombowych w Bramcote, d-cą Stacji Lotniczej w Newton oraz d-cą Bombowej Stacji Lotniczej w Faldingworth. Odznaczony Orderem Virtuti Militari, 4-krotnie Krzyżem Walecznych i brytyjskim DFC. Co do modelu; do wykonania repliki posłuży mi model Mirage Hobby, zestaw 3-kompletów fototrawionek Parta. Reszta to profile pomocne w wykonaniu wnętrza, folia aluminiowa itp. gadżety. I oczywiście super monografia Łosia AJ Pressu bez której projekt byłby nierealny. No to zaczynamy: I początek prac: Wszystkich lotników proszę o wyrozumiałość, ponieważ jednak jestem pancerniakiem. Obserwujacych warsztat[ jeśli tacy będą] proszę o cierpliwość, ponieważ totalny brak czasu spowoduje rzadkie uaktualnienia . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 Będą obserwujący, będą . Wprawdzie da się domyślić co tam na razie się dzieje, ale postaraj się dodać jakieś drobne opisy do zdjęć, żeby łatwiej nam było ogarnąć zakres prac. Temat bardzo ciekawy, będę zaglądał i mam nadzieję, że może będzie nowa edycja Szczecińskich Spotkań, to bym nawet chętnie na żywo popatrzył. Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 13 Listopada 2012 Autor Share Napisano 13 Listopada 2012 wśród tych gadżetów bezdyskusyjnie powinny znaleźć się jeszcze nowe silniki Kamil myślę o tym. Do silników daleko, więc zdążę chyba odłożyć trochę kasy aby nabyć te silniki poprzez zakupienie Temat bardzo ciekawy, będę zaglądał i mam nadzieję, że może będzie nowa edycja Szczecińskich Spotkań, to bym nawet chętnie na żywo popatrzył. Witam Mikołaj Nie ukrywam że liczyłem na Twoją obecność. Co do spotkań to właśnie coś planujemy. Dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
error.exe Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 Ambitny projekt widzę Mam nadzieję, że nie utkniesz jak Niemcy pod Stalingradem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 Albo ja z P11c w 1:72 Siadam w pierwszym rzędzie choćby z tego względu, że jest jeszcze miejsce a przede wszystkim, że w centrum moich zainteresowań są maszyny wrześniowe (nie tylko Spitfirki). Jestem za silnikami, ale Vectory to wydatek 65 x 2 (chyba jednak warto...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 A po co tyle kasy wywalać? Nie lepiej samemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 Jak Koledzy pozwolą, to sobie krzesełko z boku w tym rzędzie postawię i cichutko poobserwuję , może się czegoś nauczę . A mam w planach (co prawda póki co troszkę długoterminowych) Łosia w 48 i 72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 wśród tych gadżetów bezdyskusyjnie powinny znaleźć się jeszcze nowe silniki Kamil myślę o tym. Do silników daleko, więc zdążę chyba odłożyć trochę kasy aby nabyć te silniki poprzez zakupienie http://www.s-model.lap.pl/esklep_php/product_info.php/cPath/22/products_id/159 Chodzi wam o ten zestaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 No ja akurat myślałem o tych: http://www.martola.com.pl/pl140/produkty41939/bristol_pegasus Jest też Merkury, ale mam go od Wojtka F. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 13 Listopada 2012 Autor Share Napisano 13 Listopada 2012 Ambitny projekt widzę Mam nadzieję, że nie utkniesz jak Niemcy pod Stalingradem ;) Fakt że przesiadłem się z pancerki ale nie planuję porażki Siadam w pierwszym rzędzie choćby z tego względu, że jest jeszcze miejsce Miejsca jest full ZApraszam serdecznie Wprawdzie da się domyślić co tam na razie się dzieje, ale postaraj się dodać jakieś drobne opisy do zdjęć, żeby łatwiej nam było ogarnąć zakres prac. Mikołaj oczywiście stosuję się do zalecenia. Uzupełnienie do 1-szego postu; rozcięcie steru kierunku jest pewnie całikiem jasne. muszę na nim wykonać nowe linie podziału prawidłowe dla II wersji i wykonać na prawym sterze kierunku[tylko prawym] klapki odciążeniowej. Widoczne to jest na rzucie bocznym;[skan z Monografii AJ PRESS] Ster wysokości-rozcięcie steru wysokości jest konieczne ze względu na wyodrębnienie końcówki ogonowej będącej nieruchomą i integralną częścią końca kadłuba. Mirage zrobił to jako ruchomą część steru wysokośći. W rzeczywistości; U mnie w tej chwili rozcięta i zaszpachlowana. po oszlifowaniu zostanie doklejona na stałe. Oczywiście zostanie dodana imitacja lampki ogonowej; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 No ja akurat myślałem o tych: http://www.martola.com.pl/pl140/produkty41939/bristol_pegasusJest też Merkury, ale mam go od Wojtka F. masakra cenowa - ale silniczek zacny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 14 Listopada 2012 Share Napisano 14 Listopada 2012 Ojj! tu się będzie działo Będę zaglądał i kibicował Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Listopada 2012 Share Napisano 14 Listopada 2012 Temat zacny, zawsze chciałem podejrzeć jak powstaje Łoś w 48 więc, przepraszam za rozpychanie się łokciami ale chce na przód ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 15 Listopada 2012 Autor Share Napisano 15 Listopada 2012 Witam. W oczekiwaniu na zamówione nitowadło(miało dojść już tydzień temu ) powoli dłubie przy sterach; nacinanie,szpachlowanie i szlifowanie- Poza tym przeglądam setki zdjęć i rysunków, żeby dojść jak wyglądało wnętrze. Powoli zaczęło mi się to klarować. Niestety aby trochę chociaż żbliżyć się do wyglądu oryginału konieczne jest mnóstwo przeróbek i dorabiania części. Zaczynam od produkcji blachy falistej, której będe sporo potrzebował do wnętrza kadłuba i komór bombowych. Robię ją z w miarę sztywnej folii aluminiowej . Wygląda to tak; Na dziś zamykam fabrykę blachy i spać bo rano do pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 15 Listopada 2012 Share Napisano 15 Listopada 2012 Zdradzisz tajemnicę firmową produkcji blachy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 15 Listopada 2012 Autor Share Napisano 15 Listopada 2012 Zdradzisz tajemnicę firmową produkcji blachy ? Żadna tajemnica . Robię to tak- w sklepie papierniczym kupiłem karbowaną zakładkę do książek która służy mi za matrycę. Koszt-2,30 PLN. Wygląda tak; Na tym wzorniku kładę w miarę sztywną folię aluminiową i przy pomocy wypisanego długopisu z wkładem kulkowym wyciskam rowki. Dla uzyskania strzejszej faktury używam paznokcia, tylnej strony skalpela itp. I to cała tajemnica. Arek dzięki za ten link . Miałem wątpliwości co do wyglądu podłogi w okolicach kabiny pilota ale teraz już wszystko jasne. Jutro mam dostać przesyłkę z polistyrenem więc w sobotę ruszam z wnętrzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 16 Listopada 2012 Share Napisano 16 Listopada 2012 Prostota a jaki efekt...dzieki za patent. Czekamy na dalsze postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 16 Listopada 2012 Share Napisano 16 Listopada 2012 Cześć templess, dobra robota idzie. Zachęcam Cię przy okazji do prześledzenia warsztatu prowadzonego na forum pwm.org.pl przez kolegę o nicku jambus. Wygląda na to, że jest szansa na powstanie dwóch bardzo fajnych modeli Łosia i pewnie obaj będziecie w stanie sobie sporo podpowiedzieć i podpatrzeć. Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 16 Listopada 2012 Share Napisano 16 Listopada 2012 Dobra robota templess, wstawię wieczorem znalezione przez kolegę zdjęcie Łosia z pięknie widoczną prawą częścią "szklarni" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 16 Listopada 2012 Share Napisano 16 Listopada 2012 Już myślałem, że z mojego kącika będzie kiepski widok , ale się myliłem. Już się człowiek czegoś , patent na blachę falistą, pierwsza klasa . Muszę się wypuścić do miasta na obchód papierniczych w poszukiwaniu karbowanej zakładki. templess dobra robota, oby tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Listopada 2012 Share Napisano 16 Listopada 2012 Od czasu do czasu zaglądam do kolegów lotników a tu taka niespodzianka. Mam nadzieje Robert że nie opuszcza pancerki? Ostro się za to zabrałeś - będę wpadał i śledził postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 16 Listopada 2012 Share Napisano 16 Listopada 2012 Zdjęcie do obejrzenia, niestety nie mogę wstawić.http://www.ebay.de/itm/Foto-zerstorte-polnische-Flugzeuge-1939-/290814545784?pt=Militaria&hash=item43b5e5cf78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 16 Listopada 2012 Autor Share Napisano 16 Listopada 2012 Witam. Może najpierw pokrótce odpowiedzi; Prostota a jaki efekt...dzieki za patent. Już się człowiek czegoś , patent na blachę falistą, pierwsza klasa . Cieszy mnie panowie że mój warsztat się na coś przydał Zachęcam Cię przy okazji do prześledzenia warsztatu prowadzonego na forum pwm.org.pl przez kolegę o nicku jambus. Wygląda na to, że jest szansa na powstanie dwóch bardzo fajnych modeli Łosia i pewnie obaj będziecie w stanie sobie sporo podpowiedzieć i podpatrzeć. Mkołaj przejrzałem warsztat jambusa i jestem pod wrażeniem . Niestety daleko mi do umiejętności kolegi. to dopiero mój 2 samolot i jako weteran pancerki w samolotach wiele rzeczy robię spontanicznie i na wyczucie. To jednak trochę inny rodzaj modelarstwa a raczej inna technika wykonywania. wstawię wieczorem znalezione przez kolegę zdjęcie Łosia z pięknie widoczną prawą częścią "szklarni" Jarek byłbym bardzo wdzięczny. Choć zebrałem pokaźną dokumentację brak mi zdjęcia lub rysunku podłogi między kabiną pilota a nawigatorem i prawej części podłogi koło pilota. Mam nadzieje Robert że nie opuszcza pancerki? Spokojnie Krzysiek. W kolejce czeka Grant, Sd.kfz 223 i Greif Roomla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 16 Listopada 2012 Autor Share Napisano 16 Listopada 2012 Dzięki Jarek za link Zdjęcie przejęte i zaksięgowane Choć jak każde nowe Łosia bezcenne to mi jednak chodzi o tę część podłogi o której pisałem. Nigdzie nie mogę tego znaleźć a blokuje mi to robotę z żebrowaniem wnętrza. Jakby ktoś miał to byłbym wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
analogic Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 Witaj, Moze te zdjecia cos ci podpowiedza. http://i.imgur.com/Ti5jM.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi