Skocz do zawartości

PZL 37B ŁOŚ- Mirage 1/48-kpt. pil. Stanisław Cwynar

templess

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam.

Witaj,

Moze te zdjecia cos ci podpowiedza.

http://i.imgur.com/Ti5jM.jpg

Te zdjęcia są zamieszczone w monografii, niemniej dzięki za chęć pomocy. Po weekendzie spędzonym nad zdjęciami i planami postanowiłem wykonać podłogę od podstaw. Ta zestawowa trochę odbiega od rzeczywistości. Brak uskoku na ściance między bombardierem i pilotem oraz brak wyoblenia podłogi w części między skrzydłami. Pokażę na zdjęciach krok po kroku jak to robiłem. Może komuś się przyda. Materiały; polistyren HIPS(1mm, 0,50mm, 0,25mm), klej cyjanoakrylowy średniogęsty. Zapraszam do oglądania;

DSC00835.JPG

DSC00837.JPG

DSC00839.JPG

DSC00840.JPG

DSC00841.JPG

DSC00842.JPG

DSC00843.JPG

DSC00844.JPG

DSC00845.JPG

DSC00846.JPG

DSC00847.JPG

DSC00848.JPG

DSC00849.JPG

DSC00850.JPG

DSC00851.JPG

DSC00852.JPG

DSC00854.JPG

Oczywiście wszystko do szlifowania i szpachlowania, ale to już po zrobieniu tylnej części podłogi.

Na dziś to tyle

dasłeś czadu - na pewno super wprawka modelarska ale czy nie analizowałeś aby istniejący podest przerobić na taki jak wykonałeś? to co zrobiłeś to przecierz masa roboty

Witam.

dasłeś czadu - na pewno super wprawka modelarska ale czy nie analizowałeś aby istniejący podest przerobić na taki jak wykonałeś? to co zrobiłeś to przecierz masa roboty

Zapewniam, że wykonanie tej części od podstaw jest znacznie prostsze i szybsze niż przerobienie istniejącej. Praca z polistyrenem jest bardzo przyjemna i łatwa.

Nie kojarzę w tej chwili zdjęć z wnętrza Łosia, dlatego zapytam; czy skrzydło w takiej formie przechodziło przez wnętrze, czy tylko elementy konstrukcyjne i to pod podłogą?

Zapewne chodzi Ci o t wyoblenie w podłodze? Akurat pod nim znajdowała się kadłubowa komora bombowa. I oczywiście elementy sprzęgające obydwa płaty. Tak to wyglądało od spodu;

Komora%252520bombowa.jpg

instrukcja%25252011.jpg

Zdjęcia pochodzą z monografii PZL37 ŁOŚ.

Zapewne chodzi Ci o t wyoblenie w podłodze? Akurat pod nim znajdowała się kadłubowa komora bombowa. I oczywiście elementy sprzęgające obydwa płaty.

Tak chodziło o ten profil płata we wnętrzu, dzięki.

Witam.

Ja cię tylko duchowo wspieram jako kolega - pancerniak. Dobrze że tu masz fachowców do pomocy. Walcz dalej.

Dzięki Krzysiek Jak widzisz koledzy z działu lotniczego czuwają.

Stare wręgi usunięte, nowe wyglądają tak;

DSCF1420.JPG

DSCF1421.JPG

DSCF1422.JPG

DSCF1423.JPG

Na razie tylko przednia część kabiny. Jeśli uznacie że mogą być to walczę dalej z tyłem i drugą stroną.

Hej templess, jest już zdecydowanie lepiej. Choć nie ukrywam, że niektóre z elementów wciąż za masywne. I tu pozostaje dylemat, czy dalej męczyć czy pozostawić. Generalnie masz tu dwie jakby sprzeczne kwestie: po pierwsze zapowiedziałeś duży zakres detalowania (a co za tym idzie oczekiwanej precyzji) - kabiny, komory bombowe (oj tam będzie wojna), po drugie wielu elementów we wnętrzu nie będzie widać, bądź przykryjesz je innym wyposażeniem. Zatem to i tak chyba Ty zdecydujesz - jeśli jednak gotowy jest tylko ten fragment jednej strony - ja bym jeszcze wprowadzał poprawki.

Weź łobuza na spotkanie - ciekaw go jestem na żywo, a planuję być

Weź łobuza na spotkanie - ciekaw go jestem na żywo, a planuję być

Witam Mikołaj. Cieszę się bardzo że planujesz zjawić się na spotkaniu. Co do tych nieszczęsnych wręg to rzeczywiście mam dylemat. Te grubsze miały w rzeczywistości 75mm, z przeliczenia wyszło mi że muszę zrobić w modelu 1,5 mm i takie zrobiłem. Psiknąłem je podkładem i złożyłem połówki kadłuba aby zobaczyć jak to wygląda. Muszę się z tym przespać i dopiero zdecyduje co dalej. Tak to wygląda;

DSCF1425.JPG

DSCF1428.JPG

DSCF1430.JPG

DSCF1431.JPG

DSCF1433.JPG

DSCF1436.JPG

Robert a to wnętrze to świadomie w tym kolorze? - większość dowodów przemawia za srebrnym kolorem wnętrza - jedynie na samym dziobie było khnaki i to też jest dyskutowane-ze mną kiedyś polemizował modelarz przekonany wlaśnie do takiej koncepcji jak Twoja ale przeglądałem zdjęcia i nawet na czrno białych fotkach nie widać aby były to ciemne brązy, no i jeszcze mamy te wykopaliska z elemnetami które też potwierdzają sreberko

Witam,

Aleś się chłopie uparł na te wręgi

Konstrukcje lotnicze maja to do siebie, że są lekkie!!! Więc przeliczanie wręgi na skalę w momencie gdy nie odchudziłeś radykalnie ścianek kadłuba i w skali wychodzi Ci ścianka jakieś 5 cm + wręga 7 cm jest lekko mówiąc nonsensowne.

Arek to co napisałeś ma sens z jednym ale- nie odchudzenie ścianek ma wpływ na głębokość wręgi ale nie na szerokość. Może mam nie takie podejście do modeli lotniczych jako zagorzały pancerniak ale zawsze to inne spojrzenie . Będzie pancerny łoś A już poważnie to dzięki za czuwanie nad tematem i za wszystkie uwagi. Wręgi poszły na cyjanoakryl i byłoby trudno je po raz trzeci przerabiać. Zostaną już takie jak są. Konstrukcje lotnicze oczywiście są lekkie, dlatego są robione z duraluminum itp. materiałów. muszą mieć jednak też odpowiednią wytrzymałość, W przypadku bombowców tym bardziej. 2 zdjęcia z wielu którymi się podpierałem;

Kad%2525C5%252582ub%25252C%252520pr%25252Cwr%2525C4%252599gi.jpg

Kabina%252520r-t.jpg

Robert a to wnętrze to świadomie w tym kolorze? - większość dowodów przemawia za srebrnym kolorem wnętrza

Tomek wnętrze będzie oczywiście szare. Temat dyskutowany wiele razy, na różnych forach. Do mnie najbardziej przemawia opis konstrukcji wykonany przez sowietów opisujący łosie przejęte przez nich w 1939 roku. Opracowanie bardzo dokładne więc raczej nie możliwe żeby się mylili co do koloru. I oczywiście same zdjęcia. na poniższym widać dokładnie że uchwyt do magazynka jest srebrny, natomiast ścianka pod nim już zdecydowanie ciemniejsza. Najbardziej pasuje mi szary;

16.jpg

Ten kolor to tylko farba podkładowa. (mówię o moim modelu)

na tych zdjęciach również widać że to raczej srebrny kolor a nie odcień brązu

Faktycznie, skórzany zagłówek też jakiś taki posrebrzany nie wpadający w kolor brązu (pewnie za złotego cielca skórę wyprawili)

tombie01 fotek potwierdzających ciemny kolor wnętrza jest wiele, więc nie wiem na podstawie czego jesteś w stanie niezaprzeczalnie stwierdzić, że Łoś był w środku "srebrny".

Wykopaliska? Hmmm... Są i takie wykopki, które wskazują zarówno na kolor ciemno-szaro-niebieski jak i khaki. Jeżeli nie jesteś w stanie w 100% udowodnić swojej racji (a nie jesteś), to nie upieraj się. Jakkolwiek Robert nie pomaluje wnętrza (czy srebrny, czy khaki) będzie OK.

Witam wszystkich. Wręgi nie pozwalały mi spać . Przerobiłem je więc trochę i doszły nowe. Jedno jest pewne- jest ich tyle, że na pewno nie będe ich przerabiał po raz kolejny. Blacha falista to tylko wersja robocza i będzie zmieniona. wygląda teraz to tak;

DSCF1437.JPG

DSCF1442.JPG

DSCF1444.JPG

DSCF1455.JPG

DSCF1459.JPG

DSCF1462.JPG

Jeszcze w sprawie koloru wnętrza. Na tym zdjęciu widać dokładnie srebrny kolor na uchwycie do ładownika i otarcia lub odpryski farby na wręgach;

D-ca%252520prz%2525C3%2525B3d%252520lewej%252520strony.png

Robota robi wrażenie - choć pozostaje kwestia zbieżności podłużnic. Srebrnego wnętrza chyba jednak nie da się obronić (choćby przez odpryski) - choć trochę szkoda, bo z pewnością wyglądałoby dobrze. Jak by Ci się chciało to weź na jutro monografię, podyskutujemy o tych kolorach

Czy stanowisko dolnego strzelca będziesz wycinał? Ze zdjęć nie potrafię odczytać, czy jest, czy też go tam nie ma.

Sorki, ale męczy mnie ten profil skrzydła wewnątrz kadłuba, masz jakieś foto z wnętrza pokazujący ten kształt?

Witam.

Robota robi wrażenie - choć pozostaje kwestia zbieżności podłużnic. Srebrnego wnętrza chyba jednak nie da się obronić (choćby przez odpryski) - choć trochę szkoda, bo z pewnością wyglądałoby dobrze. Jak by Ci się chciało to weź na jutro monografię, podyskutujemy o tych kolorach

Dzięki Mikołaj. Co do koloru To mam zamiar pomalować na aluminium tylną część kadłuba poczynając od końca stanowiska dolnego strzelca w tył. Sugeruję się zdjęciami. Jutro na spotkaniu pokażę Ci jakimi . W drugą stronę do kabiny pilotów na szaro( sowiecka dokumentacja przejętych Łosi). Zbieżność podłużnic- sugerowałem się nitowaniem na zewnątrz.

Czy stanowisko dolnego strzelca będziesz wycinał? Ze zdjęć nie potrafię odczytać, czy jest, czy też go tam nie ma.

Sorki, ale męczy mnie ten profil skrzydła wewnątrz kadłuba, masz jakieś foto z wnętrza pokazujący ten kształt?

Będę je tylko pogrubiał na zewnątrz, a od środka dorobię rozsuwaną klapę,blachę przykrywającą ją i dźwignie do otwierania klapy. Podobno na ziemi się nie otwierała tylko nie mam pojęcia czemu?

Fajnie ,że męczy Cię profil podłogi bo ja mam takich pytań zdecydowanie więcej. Prawdę mówiąc 9/10 czasu spędzam na przeglądaniu zdjęć żeby dojść co jak było zbudowane. W pancerce wszystko było jasne i nie było problemu z dokładną dokumentacją( już tęsknię za sklejeniem pancera). Ale w planach Lublin Ter i następny Łoś . TYlko wersja A. To już chyba będzie szło szybciej . Dodatkowe problemy to to że to dopiero mój 2 samolot. Na szczęście już obcykałem trochę nomenklaturę lotniczą . Co do podłogi, sugerwałem się między innymi tym;

%2525C5%25259Arodkowa%252520cz%2525C4%252599%2525C5%25259B%2525C4%252587%252520kad%2525C5%252582uba-%252520prawy%252520bok.jpg

Regulatory%252520napi%2525C4%252599cia.jpg

A teraz panowie prośba o pomoc. Ma ktoś zdjęcia kształtu podłogi w obrębie radiooperatora i tylnego dolnego strzelca? Byłbym wdzięczny za pomoc