Timi Napisano 18 Listopada 2012 Share Napisano 18 Listopada 2012 http://www.s-model.lap.pl/esklep_php/product_info.php/cPath/22/products_id/159 Chodzi wam o ten zestaw? Ktokolwiek widział? Ktokolwiek wie co to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 19 Listopada 2012 Autor Share Napisano 19 Listopada 2012 Witam. Witaj,Moze te zdjecia cos ci podpowiedza. http://i.imgur.com/Ti5jM.jpg Te zdjęcia są zamieszczone w monografii, niemniej dzięki za chęć pomocy. Po weekendzie spędzonym nad zdjęciami i planami postanowiłem wykonać podłogę od podstaw. Ta zestawowa trochę odbiega od rzeczywistości. Brak uskoku na ściance między bombardierem i pilotem oraz brak wyoblenia podłogi w części między skrzydłami. Pokażę na zdjęciach krok po kroku jak to robiłem. Może komuś się przyda. Materiały; polistyren HIPS(1mm, 0,50mm, 0,25mm), klej cyjanoakrylowy średniogęsty. Zapraszam do oglądania; Oczywiście wszystko do szlifowania i szpachlowania, ale to już po zrobieniu tylnej części podłogi. Na dziś to tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 19 Listopada 2012 Share Napisano 19 Listopada 2012 dasłeś czadu - na pewno super wprawka modelarska ale czy nie analizowałeś aby istniejący podest przerobić na taki jak wykonałeś? to co zrobiłeś to przecierz masa roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 19 Listopada 2012 Share Napisano 19 Listopada 2012 Nie kojarzę w tej chwili zdjęć z wnętrza Łosia, dlatego zapytam; czy skrzydło w takiej formie przechodziło przez wnętrze, czy tylko elementy konstrukcyjne i to pod podłogą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 19 Listopada 2012 Autor Share Napisano 19 Listopada 2012 Witam. dasłeś czadu - na pewno super wprawka modelarska ale czy nie analizowałeś aby istniejący podest przerobić na taki jak wykonałeś? to co zrobiłeś to przecierz masa roboty Zapewniam, że wykonanie tej części od podstaw jest znacznie prostsze i szybsze niż przerobienie istniejącej. Praca z polistyrenem jest bardzo przyjemna i łatwa. Nie kojarzę w tej chwili zdjęć z wnętrza Łosia, dlatego zapytam; czy skrzydło w takiej formie przechodziło przez wnętrze, czy tylko elementy konstrukcyjne i to pod podłogą? Zapewne chodzi Ci o t wyoblenie w podłodze? Akurat pod nim znajdowała się kadłubowa komora bombowa. I oczywiście elementy sprzęgające obydwa płaty. Tak to wyglądało od spodu; Zdjęcia pochodzą z monografii PZL37 ŁOŚ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 19 Listopada 2012 Share Napisano 19 Listopada 2012 Zapewne chodzi Ci o t wyoblenie w podłodze? Akurat pod nim znajdowała się kadłubowa komora bombowa. I oczywiście elementy sprzęgające obydwa płaty. Tak chodziło o ten profil płata we wnętrzu, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 21 Listopada 2012 Autor Share Napisano 21 Listopada 2012 Witam. Czasu brak ale coś tam dłubie. Małe uaktualnienie z poprawy kształtu kabiny górnego strzelca i początek dłubania przy wręgach; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 21 Listopada 2012 Share Napisano 21 Listopada 2012 Pewien jesteś tych dwuteowników?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 21 Listopada 2012 Share Napisano 21 Listopada 2012 Pomysł i technika ciekawe, ale jednak wręgi zdecydowanie za grube - takie okrętowe bardziej. Postaraj się zmienić, sposobów na ładne i proste wykonanie trochę jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 22 Listopada 2012 Autor Share Napisano 22 Listopada 2012 No tak panowie, wręgi usunięte. Rzeczywiście wyglądały jak szyny kolejowe Były robione z profili 2,5 i 1,5 mm. to z jakich robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 22 Listopada 2012 Share Napisano 22 Listopada 2012 Spróbuj wykonać je sam, z arkuszy ok 0.5mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxan Napisano 22 Listopada 2012 Share Napisano 22 Listopada 2012 Odnośnie tych wręg to popatrz dobrze na zdjecia praktycznie każda miała inny profil. Zresztą wczoraj Ci mowiłęm ze z tego co widze to tylko jedna wygląda jak te co zrobiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Listopada 2012 Share Napisano 23 Listopada 2012 Ja cię tylko duchowo wspieram jako kolega - pancerniak. Dobrze że tu masz fachowców do pomocy. Walcz dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 25 Listopada 2012 Autor Share Napisano 25 Listopada 2012 Witam. Ja cię tylko duchowo wspieram jako kolega - pancerniak. Dobrze że tu masz fachowców do pomocy. Walcz dalej. Dzięki Krzysiek Jak widzisz koledzy z działu lotniczego czuwają. Stare wręgi usunięte, nowe wyglądają tak; Na razie tylko przednia część kabiny. Jeśli uznacie że mogą być to walczę dalej z tyłem i drugą stroną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 25 Listopada 2012 Share Napisano 25 Listopada 2012 Hej templess, jest już zdecydowanie lepiej. Choć nie ukrywam, że niektóre z elementów wciąż za masywne. I tu pozostaje dylemat, czy dalej męczyć czy pozostawić. Generalnie masz tu dwie jakby sprzeczne kwestie: po pierwsze zapowiedziałeś duży zakres detalowania (a co za tym idzie oczekiwanej precyzji) - kabiny, komory bombowe (oj tam będzie wojna), po drugie wielu elementów we wnętrzu nie będzie widać, bądź przykryjesz je innym wyposażeniem. Zatem to i tak chyba Ty zdecydujesz - jeśli jednak gotowy jest tylko ten fragment jednej strony - ja bym jeszcze wprowadzał poprawki. Weź łobuza na spotkanie - ciekaw go jestem na żywo, a planuję być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 25 Listopada 2012 Autor Share Napisano 25 Listopada 2012 Weź łobuza na spotkanie - ciekaw go jestem na żywo, a planuję być Witam Mikołaj. Cieszę się bardzo że planujesz zjawić się na spotkaniu. Co do tych nieszczęsnych wręg to rzeczywiście mam dylemat. Te grubsze miały w rzeczywistości 75mm, z przeliczenia wyszło mi że muszę zrobić w modelu 1,5 mm i takie zrobiłem. Psiknąłem je podkładem i złożyłem połówki kadłuba aby zobaczyć jak to wygląda. Muszę się z tym przespać i dopiero zdecyduje co dalej. Tak to wygląda; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 26 Listopada 2012 Share Napisano 26 Listopada 2012 Robert a to wnętrze to świadomie w tym kolorze? - większość dowodów przemawia za srebrnym kolorem wnętrza - jedynie na samym dziobie było khnaki i to też jest dyskutowane-ze mną kiedyś polemizował modelarz przekonany wlaśnie do takiej koncepcji jak Twoja ale przeglądałem zdjęcia i nawet na czrno białych fotkach nie widać aby były to ciemne brązy, no i jeszcze mamy te wykopaliska z elemnetami które też potwierdzają sreberko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 26 Listopada 2012 Autor Share Napisano 26 Listopada 2012 Witam, Aleś się chłopie uparł na te wręgi Konstrukcje lotnicze maja to do siebie, że są lekkie!!! Więc przeliczanie wręgi na skalę w momencie gdy nie odchudziłeś radykalnie ścianek kadłuba i w skali wychodzi Ci ścianka jakieś 5 cm + wręga 7 cm jest lekko mówiąc nonsensowne. Arek to co napisałeś ma sens z jednym ale- nie odchudzenie ścianek ma wpływ na głębokość wręgi ale nie na szerokość. Może mam nie takie podejście do modeli lotniczych jako zagorzały pancerniak ale zawsze to inne spojrzenie . Będzie pancerny łoś A już poważnie to dzięki za czuwanie nad tematem i za wszystkie uwagi. Wręgi poszły na cyjanoakryl i byłoby trudno je po raz trzeci przerabiać. Zostaną już takie jak są. Konstrukcje lotnicze oczywiście są lekkie, dlatego są robione z duraluminum itp. materiałów. muszą mieć jednak też odpowiednią wytrzymałość, W przypadku bombowców tym bardziej. 2 zdjęcia z wielu którymi się podpierałem; Robert a to wnętrze to świadomie w tym kolorze? - większość dowodów przemawia za srebrnym kolorem wnętrza Tomek wnętrze będzie oczywiście szare. Temat dyskutowany wiele razy, na różnych forach. Do mnie najbardziej przemawia opis konstrukcji wykonany przez sowietów opisujący łosie przejęte przez nich w 1939 roku. Opracowanie bardzo dokładne więc raczej nie możliwe żeby się mylili co do koloru. I oczywiście same zdjęcia. na poniższym widać dokładnie że uchwyt do magazynka jest srebrny, natomiast ścianka pod nim już zdecydowanie ciemniejsza. Najbardziej pasuje mi szary; Ten kolor to tylko farba podkładowa. (mówię o moim modelu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 29 Listopada 2012 Share Napisano 29 Listopada 2012 na tych zdjęciach również widać że to raczej srebrny kolor a nie odcień brązu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus Napisano 29 Listopada 2012 Share Napisano 29 Listopada 2012 na tych zdjęciach również widać że to raczej srebrny kolor a nie odcień brązu Faktycznie, skórzany zagłówek też jakiś taki posrebrzany nie wpadający w kolor brązu (pewnie za złotego cielca skórę wyprawili) tombie01 fotek potwierdzających ciemny kolor wnętrza jest wiele, więc nie wiem na podstawie czego jesteś w stanie niezaprzeczalnie stwierdzić, że Łoś był w środku "srebrny". Wykopaliska? Hmmm... Są i takie wykopki, które wskazują zarówno na kolor ciemno-szaro-niebieski jak i khaki. Jeżeli nie jesteś w stanie w 100% udowodnić swojej racji (a nie jesteś), to nie upieraj się. Jakkolwiek Robert nie pomaluje wnętrza (czy srebrny, czy khaki) będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 30 Listopada 2012 Autor Share Napisano 30 Listopada 2012 Witam wszystkich. Wręgi nie pozwalały mi spać . Przerobiłem je więc trochę i doszły nowe. Jedno jest pewne- jest ich tyle, że na pewno nie będe ich przerabiał po raz kolejny. Blacha falista to tylko wersja robocza i będzie zmieniona. wygląda teraz to tak; Jeszcze w sprawie koloru wnętrza. Na tym zdjęciu widać dokładnie srebrny kolor na uchwycie do ładownika i otarcia lub odpryski farby na wręgach; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 30 Listopada 2012 Share Napisano 30 Listopada 2012 Robota robi wrażenie - choć pozostaje kwestia zbieżności podłużnic. Srebrnego wnętrza chyba jednak nie da się obronić (choćby przez odpryski) - choć trochę szkoda, bo z pewnością wyglądałoby dobrze. Jak by Ci się chciało to weź na jutro monografię, podyskutujemy o tych kolorach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 30 Listopada 2012 Share Napisano 30 Listopada 2012 Czy stanowisko dolnego strzelca będziesz wycinał? Ze zdjęć nie potrafię odczytać, czy jest, czy też go tam nie ma. Sorki, ale męczy mnie ten profil skrzydła wewnątrz kadłuba, masz jakieś foto z wnętrza pokazujący ten kształt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 30 Listopada 2012 Autor Share Napisano 30 Listopada 2012 Witam. Robota robi wrażenie - choć pozostaje kwestia zbieżności podłużnic. Srebrnego wnętrza chyba jednak nie da się obronić (choćby przez odpryski) - choć trochę szkoda, bo z pewnością wyglądałoby dobrze. Jak by Ci się chciało to weź na jutro monografię, podyskutujemy o tych kolorach Dzięki Mikołaj. Co do koloru To mam zamiar pomalować na aluminium tylną część kadłuba poczynając od końca stanowiska dolnego strzelca w tył. Sugeruję się zdjęciami. Jutro na spotkaniu pokażę Ci jakimi . W drugą stronę do kabiny pilotów na szaro( sowiecka dokumentacja przejętych Łosi). Zbieżność podłużnic- sugerowałem się nitowaniem na zewnątrz. Czy stanowisko dolnego strzelca będziesz wycinał? Ze zdjęć nie potrafię odczytać, czy jest, czy też go tam nie ma.Sorki, ale męczy mnie ten profil skrzydła wewnątrz kadłuba, masz jakieś foto z wnętrza pokazujący ten kształt? Będę je tylko pogrubiał na zewnątrz, a od środka dorobię rozsuwaną klapę,blachę przykrywającą ją i dźwignie do otwierania klapy. Podobno na ziemi się nie otwierała tylko nie mam pojęcia czemu? Fajnie ,że męczy Cię profil podłogi bo ja mam takich pytań zdecydowanie więcej. Prawdę mówiąc 9/10 czasu spędzam na przeglądaniu zdjęć żeby dojść co jak było zbudowane. W pancerce wszystko było jasne i nie było problemu z dokładną dokumentacją( już tęsknię za sklejeniem pancera). Ale w planach Lublin Ter i następny Łoś . TYlko wersja A. To już chyba będzie szło szybciej . Dodatkowe problemy to to że to dopiero mój 2 samolot. Na szczęście już obcykałem trochę nomenklaturę lotniczą . Co do podłogi, sugerwałem się między innymi tym; A teraz panowie prośba o pomoc. Ma ktoś zdjęcia kształtu podłogi w obrębie radiooperatora i tylnego dolnego strzelca? Byłbym wdzięczny za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxan Napisano 3 Grudnia 2012 Share Napisano 3 Grudnia 2012 Widze ze ruszyło z kopyta żebrowanie wnętrza tak trzymaj. Popatrz w te PDF-y co Ci dałem tam w którymś jest zdjecie stanowiska tylnego dolnego strzelca i widać co nieco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi