pureman Napisano 24 Listopada 2012 Share Napisano 24 Listopada 2012 Witam wszystkich forumowiczów! Przeglądając i przyglądając się pracom Szanownych Forumowiczów postanowiłem pokazać owoc mojej prawie rocznej pracy nad w/w modelem. Modelarstwem zajmuję się już trochę czasu, jednakże nigdy dośc tego czasu nie było na prezentację swoich prac- być może się to zmieni Ale do rzeczy - model Kirishimy z Hasegawy z przed jakichś 20 lat, z oryginału został właściwie kadłub (z małymi zmianami) reszta wykonana w zasadzie od podstaw z użyciem blaszek oczywiście różnych producentów, głownie Flyhawka. Jednakże specjalnie nie polecam tego modelu, dość leciwy to produkt i mocno uproszczony. Generalnie osobiście jestem zadowolony i tyle. Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 24 Listopada 2012 Share Napisano 24 Listopada 2012 Bardzo mi się podoba ten model Woda z żywicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pureman Napisano 24 Listopada 2012 Autor Share Napisano 24 Listopada 2012 Dzięki . Woda to Water Effects Pacific Blue Vallejo lekko podbarwiona - ale to jeszcze nie to co chciałbym. Popróbuje właśnie z transluxem podbarwionym, zobaczymy. Ale to przy innym modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 24 Listopada 2012 Share Napisano 24 Listopada 2012 Ładny model, fajna scenka tylko coś mi ustawienie luf w wieżach dziobowych coś nie pasuje. Ale mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pureman Napisano 24 Listopada 2012 Autor Share Napisano 24 Listopada 2012 Ładny model, fajna scenka tylko coś mi ustawienie luf w wieżach dziobowych coś nie pasuje. Ale mogę się mylić. Tak, masz rację, w sumie dziwnie to wygląda, ale w planach inne "Kongo" więc się poprawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 24 Listopada 2012 Share Napisano 24 Listopada 2012 ŚWIETNY! Widać, że napracowałeś się przy tym modelu. Podoba mi się kontrast koloru nadbudówek z pokładem, ruch na dioramie... Woda trochę odbiega od reszty. Te małe łódki to z jakiegoś zestawu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 24 Listopada 2012 Share Napisano 24 Listopada 2012 No to kolega dowalił do pieca ;-) Chyba muszę wprosić się na kawę.....;-) Pozdrawiam Witek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 24 Listopada 2012 Share Napisano 24 Listopada 2012 Piękny model, bardzo mi się podoba , trochę tylko słabo coś z ostrością fotek Chętnie bym zobaczył inne Twoje modele... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 24 Listopada 2012 Share Napisano 24 Listopada 2012 piękny model, uczta dla oka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pureman Napisano 24 Listopada 2012 Autor Share Napisano 24 Listopada 2012 ŚWIETNY! Widać, że napracowałeś się przy tym modelu. Podoba mi się kontrast koloru nadbudówek z pokładem, ruch na dioramie... Woda trochę odbiega od reszty. Te małe łódki to z jakiegoś zestawu? Te małe ustrojstwa z zestawu Tugger Set Tamiya trochę pocięte i poprzerabiane piękny model, uczta dla oka! Piękny model, bardzo mi się podoba , trochę tylko słabo coś z ostrością fotek Chętnie bym zobaczył inne Twoje modele... Pozdrawiam Dzięki. Fotki takie sobie bo miałem tylko standardowy obiektyw pod ręką Mam jeszcze z tych nadających się do pokazania Kronsztadt proj 69 - niezrealizowane ruskie plany, model od podstaw ale wymaga jeszcze klku i pewnie ze 2-3 inne, jak zrobie troche zdjec wstawie No to kolega dowalił do pieca ;-) Chyba muszę wprosić się na kawę.....;-) Pozdrawiam Witek . Oczywiście jak najbardziej zapraszam! W końcu też zabieram się powoli bardzo za Takao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 24 Listopada 2012 Super Moderator Share Napisano 24 Listopada 2012 A i ja dołączam się do grona uradowanych widokiem choć faktycznie - ostrość fotek pozostawia wiele do życzenia... Nie mniej - ładnie tobie to wyszło Jakiś warsztat tutaj planujesz? Można gdzieś zobaczyć inne twoje modele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 24 Listopada 2012 Super Moderator Share Napisano 24 Listopada 2012 W końcu też zabieram się powoli bardzo za Takao O kurcze.... Poważnie.... ? To koniecznie musisz tutaj wystartować z warsztatem, bo ja również mam gdzieś w planach start z tym okrętem, również w skali 1/700 - byłoby raźniej, i coś podpatrzeć również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pureman Napisano 25 Listopada 2012 Autor Share Napisano 25 Listopada 2012 wrzucam kilka poprawionych fotek, mam nadzieje ze lepsze, cięzko sie fotografuje te drobiazgi Większych zbliżen już bym nie robił, za dużo baboli widać W końcu też zabieram się powoli bardzo za Takao O kurcze.... Poważnie.... ? To koniecznie musisz tutaj wystartować z warsztatem, bo ja również mam gdzieś w planach start z tym okrętem, również w skali 1/700 - byłoby raźniej, i coś podpatrzeć również mam nadzieję ruszyc jeszcze w tym roku. Postaram się jakiś warsztacik zamieścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 25 Listopada 2012 Share Napisano 25 Listopada 2012 W końcu też zabieram się powoli bardzo za Takao O kurcze.... Poważnie.... ? To koniecznie musisz tutaj wystartować z warsztatem, bo ja również mam gdzieś w planach start z tym okrętem, również w skali 1/700 - byłoby raźniej, i coś podpatrzeć również To ja wtedy dołączę z Chokai na 38 rok także w jedynej słusznej skali ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 25 Listopada 2012 Share Napisano 25 Listopada 2012 No to kolega dowalił do pieca ;-) Chyba muszę wprosić się na kawę.....;-) Pozdrawiam Witek . Oczywiście jak najbardziej zapraszam! W końcu też zabieram się powoli bardzo za Takao To przypomnij mi na pw swój nr . tel...w zasadzie zawodowo prawie co dzień bywam w Gnieźnie i okolicach Trzemeszna ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 25 Listopada 2012 Share Napisano 25 Listopada 2012 Jeden z najlepszych modeli w tej skali jakie widziałem w polskim wykonaniu. Słowem czapki z głów !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pureman Napisano 25 Listopada 2012 Autor Share Napisano 25 Listopada 2012 Jeden z najlepszych modeli w tej skali jakie widziałem w polskim wykonaniu. Słowem czapki z głów !!!! Chyba nie zasługuję jeszcze na takie pochwały Mimo wszystko serdeczne dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 25 Listopada 2012 Super Moderator Share Napisano 25 Listopada 2012 W końcu też zabieram się powoli bardzo za Takao O kurcze.... Poważnie.... ? To koniecznie musisz tutaj wystartować z warsztatem, bo ja również mam gdzieś w planach start z tym okrętem, również w skali 1/700 - byłoby raźniej, i coś podpatrzeć również To ja wtedy dołączę z Chokai na 38 rok także w jedynej słusznej skali ;-) Czyżby miały się pojawić trzy warsztaty typu TAKAO 1/700 w najbliższym czasie...? Choć ja cały czas się zastanawiam, czy jestem wystarczająco przygotowany do niego hehehehehehe Tylko jeszcze muszę skończyć w tzw. międzyczasie swojego Shinano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 25 Listopada 2012 Share Napisano 25 Listopada 2012 Czyżby miały się pojawić trzy warsztaty typu TAKAO 1/700 w najbliższym czasie...? Choć ja cały czas się zastanawiam, czy jestem wystarczająco przygotowany do niego hehehehehehe Tylko jeszcze muszę skończyć w tzw. międzyczasie swojego Shinano No tak z tym przygotowaniem mam podobne dylematy ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 25 Listopada 2012 Super Moderator Share Napisano 25 Listopada 2012 ja cały czas się zastanawiam, czy jestem wystarczająco przygotowany do niego hehehehehehe No tak z tym przygotowaniem mam podobne dylematy ;-) No nic - zawsze jest możliwość uzupełniania swojego przygotowania w trakcie prac OK, koniec OT.... bo nas pogonią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 25 Listopada 2012 Share Napisano 25 Listopada 2012 wrzucam kilka poprawionych fotek, mam nadzieje ze lepsze Lepsze, zupełnie inaczej się ogląda Czyżby miały się pojawić trzy warsztaty typu TAKAO 1/700 w najbliższym czasie...? O kurde, ale będzie się działo, super Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ruderigo Napisano 25 Listopada 2012 Share Napisano 25 Listopada 2012 Niesamowity model! Pierwszy raz widzę tak ładnie zrobiony japoński pancernik w wykonaniu Polaka! Gratuluję i proszę o więcej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 25 Listopada 2012 Share Napisano 25 Listopada 2012 Bardzo mnie się podoba. Szczególnie środkowa część okrętu robi piorunujące wrażenie. Wielkie gratulacje. Jak miałbym wskazać element nieco odstający poziomem to wskazałbym na wodę, choć trudno się bardzo tego czepiać. BTW czy udało Ci się ustalić kolorystykę jednostek pomocniczych gdzieś? Masz może jakieś foty tych portowych holowników, barek, etc.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pureman Napisano 25 Listopada 2012 Autor Share Napisano 25 Listopada 2012 Bardzo mnie się podoba. Szczególnie środkowa część okrętu robi piorunujące wrażenie. Wielkie gratulacje. Jak miałbym wskazać element nieco odstający poziomem to wskazałbym na wodę, choć trudno się bardzo tego czepiać. BTW czy udało Ci się ustalić kolorystykę jednostek pomocniczych gdzieś? Masz może jakieś foty tych portowych holowników, barek, etc.? No właśnie kolorystyka jednostek pomocniczych to raczej takie domysły, raczej konkretnych kwitów nie mam, podglądałem prace japońskich malarzy-marynistów głównie, wybrałem opcję najbezpieczniejszą czyli odcienie szarości. Brakuje niestety zarówno planów jak i malowań jednostek "cywilnych" typu holowniki etc. I to są podstawowe problemy przy budowie dioram - wiemy jak wyglądały główne okręty, ale reszta to ciągle w dużym stopniu domysły.Być może miały inne kolory również - czerwone, zielone (?) Rainbow wypuścił modelik japońskiego holownika, ale nie mogę znaleźć w necie instrukcji - może trochę wyjaśniłaby schemat malowania? a tak w ogóle widzę teraz komplet drewnianych pokładów woodhuntera do zestawu TuggerSet - czyli powinny być niby drewniane, niby, a co jeśli niektóre pokłady były ryflowane lub kryte linoleum - domysłów masa. W każdym bądź razie uznałem, że najbezpieczniej będzie zastosować szarości, nawet niekoniecznie typu "japońskiego", kolory dobierałem tak, żeby całość się nie zlewała. I na razie dopóki nie mam innych danych, będę się tego trzymał Niesamowity model! Pierwszy raz widzę tak ładnie zrobiony japoński pancernik w wykonaniu Polaka! Gratuluję i proszę o więcej! Dzięki, to bardzo motywuje do pracy Czyżby miały się pojawić trzy warsztaty typu TAKAO 1/700 w najbliższym czasie...? Choć ja cały czas się zastanawiam, czy jestem wystarczająco przygotowany do niego hehehehehehe Tylko jeszcze muszę skończyć w tzw. międzyczasie swojego Shinano No tak z tym przygotowaniem mam podobne dylematy ;-) Dylematy mamy wszyscy, przeraża mnie głównie detalizacja którą chciałbym osiągnąć - może starczy cierpliwości. Tak wogóle chciałbym go tak machnąć: tylko nie wiem ile w tym faktycznie prawdy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 25 Listopada 2012 Share Napisano 25 Listopada 2012 Dylematy mamy wszyscy, przeraża mnie głównie detalizacja którą chciałbym osiągnąć - może starczy cierpliwości. Tak wogóle chciałbym go tak machnąć: tylko nie wiem ile w tym faktycznie prawdy? Zawsze myślałem,że ten kamo dla Takao na 45 rok to był szary-ciemno szary.Nawet gdzieś mam skany z jakiegoś japońskiego magazynu gdzie Taka jest pokazany w takim kamo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi