Skocz do zawartości

LWS-3A Mewa (Ardpol 1/72)

Ipkinss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przedstawiam swój kolejny model z wrześniowej kolekcji. Tym razem LWS-3 Mewa z żywicznego zestawu Ardpolu.

Model całkiem przyjemny ale duży problem stwarza spasowanie oszklenia. Przynajmniej mnie sprawiło ono najwięcej kłopotu. Jest to element z którego jestem najmniej zadowolony. Niemniej, Mewa prezentuje się całkiem fajnie – podoba mi się linia tego samolotu. Taki nasz polski Lysander

Postanowiłem wykonać model wersji seryjnej samolotu, zatem kilka rzeczy musiałem przerobić. Przede wszystkim zniknęły charakterystycznie umieszczone km-y z gondol przy podwoziu. Przeniesiono je do kadłuba, ale niestety nie dotarłem do źródeł gdzie konkretnie były umiejscowione i w jaki sposób. Z kokpitu usunąłem zbiornik paliwa, które w seryjnych maszynach znajdowało się w zbiornikach w skrzydłach. Przerobienia wymagał także wlot powietrza do gaźnika, który musiałem przenieść ze spodu osłony silnika na jej górę. Doszedł również długi maszt anteny.

Link do warsztatu -->

viewtopic.php?f=86&t=32626

Ponieważ seryjne maszyny nie zdążyły polatać bojowo postanowiłem, że ślady eksploatacji ograniczę do minimum. Dodałem zatem trochę kurzu i minimalne zacieki na skrzydłach w okolicy wlewów paliwa, przykurzyłem nieco opony i dałem lekkie okopcenia za rurami wydechowymi.

56827143.jpg

55592594.jpg

21828037.jpg

41179701.jpg

15228930.jpg

55308199.jpg

44839396.jpg

95181502.jpg

74220714.jpg

89458963.jpg

35616480w.jpg

75656603.jpg

81696108.jpg

34349931.jpg

65659434.jpg

Pozdrawiam

Ipkinss

Pięknie się prezentuje

Pytanko, bo nie znam konstrukcji - czy dobrze wnioskuję, że oszklenie nad tylnym strzelcem było ruchome?

pomimo iż nigdy nie darzyłem specjalnym sentymentem samolotów łącznikowo-rozpoznawczych typu np; Storch, wspomniany przez Ciebie Lysander itp. oraz iż nie jest to Twój najlepszy wykon jakie wcześniej obserwowałem, to muszę przyznać, że BARDZO podoba mi się ten samolocik, "coś" w nim jest....fajnie,że go popełniłeś

Zacny Ipkinsie; jak zwykle udany modelik - gratulacje, wiem że zima jest Twoim "sezonem na wenę" więc już nie mogę się doczekać co pokażesz w projekcie grupowym

Witam!

Dzięki za opinie

Grzes dobrze wnioskujesz, tylna część oszklenia była ruchoma.

jarek38! Gdy usuwałem km-y pomyślałem, że przecież każdy kojarzy Mewę z tymi karabinami przy kołach. No ale trudno się mówi. Nota bene nie było to najlepsze rozwiązanie. Po kilku lądowaniach "zbieżność" ognia się zmieniała co pogarszało celność, a i kurz nie służył maszynówkom.

Pozdrawiam

Ipkinss

Po kilku lądowaniach "zbieżność" ognia się zmieniała co pogarszało celność, a i kurz nie służył maszynówkom.

Ale jak wyglądało! i przez Ciebie szykuje się kolejny zakup. Z magazynku miało ubywać, a tam ciągle coś dolatuje, ale to chyba norma.

Mam na warsztacie Wyżła ,czy na spod nada sie ta pactra polish blue I a na góre które khaki z pactry?

Polish blue kładą chyba wszyscy, ale na górę już różnie, ja bym jako podstawę przyjął khaki II (P 69), ale ją przyciemnił.

Heja!

Robercie, polish blue się nada jak najbardziej. Używam tej farby za każdym razem na spód. Na górę natomiast do Wyżła raczej wziąłbym polish khaki II, ale ja od jakiegoś czasu wolę pomieszać farby według własnego uznania, oczywiście trzymając się w ramach "polskiego khaki". Ponieważ w rzeczywistości odcienie khaki również były zróżnicowane mamy pewne pole manewru przy doborze farb. Trzeba przyjrzeć się fotkom oryginałów i wywnioskować czy lepiej uderzyć w jaśniejsze (bardziej zielone) tony czy w ciemniejsze (więcej brązu).

Pozdrawiam

Ipkinss