Ipkinss Napisano 25 Listopada 2012 Share Napisano 25 Listopada 2012 Witam! Przedstawiam swój kolejny model z wrześniowej kolekcji. Tym razem LWS-3 Mewa z żywicznego zestawu Ardpolu. Model całkiem przyjemny ale duży problem stwarza spasowanie oszklenia. Przynajmniej mnie sprawiło ono najwięcej kłopotu. Jest to element z którego jestem najmniej zadowolony. Niemniej, Mewa prezentuje się całkiem fajnie – podoba mi się linia tego samolotu. Taki nasz polski Lysander Postanowiłem wykonać model wersji seryjnej samolotu, zatem kilka rzeczy musiałem przerobić. Przede wszystkim zniknęły charakterystycznie umieszczone km-y z gondol przy podwoziu. Przeniesiono je do kadłuba, ale niestety nie dotarłem do źródeł gdzie konkretnie były umiejscowione i w jaki sposób. Z kokpitu usunąłem zbiornik paliwa, które w seryjnych maszynach znajdowało się w zbiornikach w skrzydłach. Przerobienia wymagał także wlot powietrza do gaźnika, który musiałem przenieść ze spodu osłony silnika na jej górę. Doszedł również długi maszt anteny. Link do warsztatu --> viewtopic.php?f=86&t=32626 Ponieważ seryjne maszyny nie zdążyły polatać bojowo postanowiłem, że ślady eksploatacji ograniczę do minimum. Dodałem zatem trochę kurzu i minimalne zacieki na skrzydłach w okolicy wlewów paliwa, przykurzyłem nieco opony i dałem lekkie okopcenia za rurami wydechowymi. Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 25 Listopada 2012 Share Napisano 25 Listopada 2012 Cóż więcej dodac - piękna ptica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Listopada 2012 Share Napisano 25 Listopada 2012 Pięknie się prezentuje Pytanko, bo nie znam konstrukcji - czy dobrze wnioskuję, że oszklenie nad tylnym strzelcem było ruchome? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kula5nw Napisano 25 Listopada 2012 Share Napisano 25 Listopada 2012 pomimo iż nigdy nie darzyłem specjalnym sentymentem samolotów łącznikowo-rozpoznawczych typu np; Storch, wspomniany przez Ciebie Lysander itp. oraz iż nie jest to Twój najlepszy wykon jakie wcześniej obserwowałem, to muszę przyznać, że BARDZO podoba mi się ten samolocik, "coś" w nim jest....fajnie,że go popełniłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 25 Listopada 2012 Share Napisano 25 Listopada 2012 Ładna robota choć choć samolot dość wątpliwej urody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 25 Listopada 2012 Share Napisano 25 Listopada 2012 Piekna robota, gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 25 Listopada 2012 Share Napisano 25 Listopada 2012 Zacny Ipkinsie; jak zwykle udany modelik - gratulacje, wiem że zima jest Twoim "sezonem na wenę" więc już nie mogę się doczekać co pokażesz w projekcie grupowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 26 Listopada 2012 Share Napisano 26 Listopada 2012 Bezbłędny samolocik ! Świetne wykonanie! Może fotka grupowa z wszystkimi wrześniowcami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 26 Listopada 2012 Share Napisano 26 Listopada 2012 Piękny model . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 26 Listopada 2012 Share Napisano 26 Listopada 2012 Bardzo ładnie zrobiony. __________________________________________________________________________ Na warsztacie: TBF-1 Avenger - Academy 1/72 MiG-9 Amodel 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 26 Listopada 2012 Share Napisano 26 Listopada 2012 Świetny, miałem ją kiedyś ale w1/33 karton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 26 Listopada 2012 Share Napisano 26 Listopada 2012 Ładniutka ta Mewa. Na tym czarnym tle prezentuje się zdecydowanie najkorzystniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 26 Listopada 2012 Share Napisano 26 Listopada 2012 Rzeczywiście zgrabny i dobrze wykonany model Trochę zazdroszczę kolejnego polskiego samolotu w kolekcji. Szkoda jedynie tych kulomiotów, od zawsze kojarzyłem Mewę właśnie z nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 27 Listopada 2012 Autor Share Napisano 27 Listopada 2012 Witam! Dzięki za opinie Grzes dobrze wnioskujesz, tylna część oszklenia była ruchoma. jarek38! Gdy usuwałem km-y pomyślałem, że przecież każdy kojarzy Mewę z tymi karabinami przy kołach. No ale trudno się mówi. Nota bene nie było to najlepsze rozwiązanie. Po kilku lądowaniach "zbieżność" ognia się zmieniała co pogarszało celność, a i kurz nie służył maszynówkom. Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 28 Listopada 2012 Share Napisano 28 Listopada 2012 Po kilku lądowaniach "zbieżność" ognia się zmieniała co pogarszało celność, a i kurz nie służył maszynówkom. Ale jak wyglądało! i przez Ciebie szykuje się kolejny zakup. Z magazynku miało ubywać, a tam ciągle coś dolatuje, ale to chyba norma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 28 Listopada 2012 Share Napisano 28 Listopada 2012 Oj Ipkinss... Będziesz sprawcą mojego zawału... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 30 Listopada 2012 Autor Share Napisano 30 Listopada 2012 Kolego fiedotow! No to napisz jakiego babola dojrzałeś, że Ci serce tak łomoce Nie chcemy strat personalnych na forum Pozdrowienia Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 30 Listopada 2012 Share Napisano 30 Listopada 2012 Mewa pięknie wyszła ,gratulacje kolejnego wrzesniowego modelu w kolekcji Mam na warsztacie Wyżła ,czy na spod nada sie ta pactra polish blue I a na góre które khaki z pactry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 30 Listopada 2012 Share Napisano 30 Listopada 2012 Mam na warsztacie Wyżła ,czy na spod nada sie ta pactra polish blue I a na góre które khaki z pactry? Polish blue kładą chyba wszyscy, ale na górę już różnie, ja bym jako podstawę przyjął khaki II (P 69), ale ją przyciemnił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 30 Listopada 2012 Share Napisano 30 Listopada 2012 ja bym jako podstawę przyjął khaki II (P 69), ale ją przyciemnił. dzieki Jarek,nie bede przyciemniał po bo zabiegach typu łosz ,lakiery i tak ściemnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 30 Listopada 2012 Autor Share Napisano 30 Listopada 2012 Heja! Robercie, polish blue się nada jak najbardziej. Używam tej farby za każdym razem na spód. Na górę natomiast do Wyżła raczej wziąłbym polish khaki II, ale ja od jakiegoś czasu wolę pomieszać farby według własnego uznania, oczywiście trzymając się w ramach "polskiego khaki". Ponieważ w rzeczywistości odcienie khaki również były zróżnicowane mamy pewne pole manewru przy doborze farb. Trzeba przyjrzeć się fotkom oryginałów i wywnioskować czy lepiej uderzyć w jaśniejsze (bardziej zielone) tony czy w ciemniejsze (więcej brązu). Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi