Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Godzinę temu, Adams M1A1 napisał:

Podwozie jest, nadbudówka jest, jarzmo jest, pewnie znając życie pojawi się też ISU 122 i z nowymi częściami jarzma armaty (było inne) też ISU 122S. Pozdr. A.

No to może IS-3 wreszcie zrobią ....

Napisano
41 minut temu, Paweł Czarnocki napisał:

No to może IS-3 wreszcie zrobią ....

Napiszę tak układ jezdny czyli kółka te same podobnie jak działo, ale niestety wieża, kadłub i płyta nadsilnikowa są zupełnie inne nawet wanna jest inna (szersza i dłuższa) także niestety Przyjacielu musisz dalej czekać aż się orkowie zlitują:mrgreen:. Ja po tym jak wydali Urala 4320  też myślałem że w końcu wydadzą poprawnego Urala 375D w przeciwieństwie do pełnego baboli Trumpetera, ale niestety muszę dalej czekać i rzeźbić praktycznie od podstaw kabinę do 375D. Pozdr. A.

• Like 1
Napisano
10 godzin temu, Adams M1A1 napisał:

Napiszę tak układ jezdny czyli kółka te same podobnie jak działo, ale niestety wieża, kadłub i płyta nadsilnikowa są zupełnie inne nawet wanna jest inna (szersza i dłuższa) także niestety Przyjacielu musisz dalej czekać aż się orkowie zlitują:mrgreen:. Ja po tym jak wydali Urala 4320  też myślałem że w końcu wydadzą poprawnego Urala 375D w przeciwieństwie do pełnego baboli Trumpetera, ale niestety muszę dalej czekać i rzeźbić praktycznie od podstaw kabinę do 375D. Pozdr. A.

Zgadzam się z Tobą w tej kwestii w 1000 %. Tak sobie marze po prostu . Pozdrawiam

Napisano
2 godziny temu, Paweł Czarnocki napisał:

Ani na krok 🙂   Uwzięły się firmy modelarskie na tego IS-3 czy co ? 

Może więc w końcu uwzględnią wszystkie te Twoje wpisy i się zlitują 😎 

• Like 1
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Paweł Czarnocki napisał:

Ani na krok 🙂   Uwzięły się firmy modelarskie na tego IS-3 czy co ? 

To proste.

Czekają, aż zaczniesz budować IS-a z Tamiyi.

I wtedy, zgodnie z modelarskim prawem Murphy 'ego, pojawi się w końcu ON, doskonały model IS-3.

Przemek

Edytowane przez PrzemekW
  • Like 1
Napisano
3 godziny temu, Paweł Czarnocki napisał:

Uwzięły się firmy modelarskie na tego IS-3 czy co ? 

Ale skąd, w Zvieździe już wią.

pzm.JPG

• Like 1
  • Haha 5
Napisano
4 godziny temu, TM48 napisał:

Ale skąd, w Zvieździe już wią.

pzm.JPG

A ja już myślałem że i u nas mają szpiona.  :wojo:

• Haha 1
  • 2 weeks later...
Napisano

Na tych renderach auto wygląda zajfajnie , dużo szczegółów, np. ławki  i co u orków jest standardem plandeka ,ciekawe jak będzie wyglądał cenowo, na tle innych producentów. Napiszę tak posiadam/posiadałem ZiŁ-a i z ICM-u z Bronco oraz z Trumpetera , najsłabszy w/g mnie jest ZiŁ z ICM-u , ale z kolei występuje w dwóch ciekawych wersjach tj. zabudową typu KUNG czyli z kontenerem będącym podstawą różnych wariantów specjalistycznych jak radiostacje, aparatownie itp. oraz kompletnym mobilnym warsztatem MTO-AT ( z pełnym wnętrzem i dźwigiem) . Części u  Trumpetera i Bronco są porównywalne, ale wersja skrzyniowa Trumpetera jest uboższa (brak plandeki) ale za to są dwie wersje katiuszy (BM13 i BM21) i dwa ciągniki siodłowe z naczepami do przewozu rakiet czyli SA2 i SCUD, naczepy są praktycznie takie same, jednoosiowe tylko z trochę inną "architekturą". Jak dla mnie najlepszym czyli (najbogatszym) jest model z Bronco występujący w wersji skrzyniowej i ciągnika siodłowego (bez naczepy) ma np. dwa rodzaje dachu z możliwością zmontowania otwartych klapek wywietrzników. Myślę że dla Kolegów chcących wykonać ten pojazd w polskich barwach (LWP) ważną informacją jest to że tylko model z ICM-u z zabudową KUNG  można wykonać w polskich barwach, bo  u nas były użytkowane tylko odmiany specjalistyczne, przysyłane razem z zakupionymi systemami jak Newa, Kub czy np. specjalistyczne pojazdy lotniskowe. Pozdr. A.

Napisano
3 godziny temu, Adams M1A1 napisał:

Na tych renderach auto wygląda zajfajnie , dużo szczegółów, np. ławki  i co u orków jest standardem plandeka ,ciekawe jak będzie wyglądał cenowo, na tle innych producentów. Napiszę tak posiadam/posiadałem ZiŁ-a i z ICM-u z Bronco oraz z Trumpetera , najsłabszy w/g mnie jest ZiŁ z ICM-u , ale z kolei występuje w dwóch ciekawych wersjach tj. zabudową typu KUNG czyli z kontenerem będącym podstawą różnych wariantów specjalistycznych jak radiostacje, aparatownie itp. oraz kompletnym mobilnym warsztatem MTO-AT ( z pełnym wnętrzem i dźwigiem) . Części u  Trumpetera i Bronco są porównywalne, ale wersja skrzyniowa Trumpetera jest uboższa (brak plandeki) ale za to są dwie wersje katiuszy (BM13 i BM21) i dwa ciągniki siodłowe z naczepami do przewozu rakiet czyli SA2 i SCUD, naczepy są praktycznie takie same, jednoosiowe tylko z trochę inną "architekturą". Jak dla mnie najlepszym czyli (najbogatszym) jest model z Bronco występujący w wersji skrzyniowej i ciągnika siodłowego (bez naczepy) ma np. dwa rodzaje dachu z możliwością zmontowania otwartych klapek wywietrzników. Myślę że dla Kolegów chcących wykonać ten pojazd w polskich barwach (LWP) ważną informacją jest to że tylko model z ICM-u z zabudową KUNG  można wykonać w polskich barwach, bo  u nas były użytkowane tylko odmiany specjalistyczne, przysyłane razem z zakupionymi systemami jak Newa, Kub czy np. specjalistyczne pojazdy lotniskowe. Pozdr. A.

no i trzeba pamiętać , że ze 2-3 ruskie firmy wypuszczą pewnie sporo dodatków i konwersji 

Napisano
45 minut temu, Cypis napisał:

no i trzeba pamiętać , że ze 2-3 ruskie firmy wypuszczą pewnie sporo dodatków i konwersji 

Wiesz Cypisku, jest pytanie jakie to by były konwersje bo ZiŁ 131 był prawdziwym wołem roboczym Armii Radzieckiej i występował naprawdę w niezliczonej ilości  różnych mutacji od rozmaitych radarów, STZ-ów,  warsztatów i innych aparatowni będąc nawet pługiem wirnikowym z silnikiem od czołgu pływającego PT76 na pace:mrgreen:. Pozdr. A

Napisano
48 minut temu, Adams M1A1 napisał:

Wiesz Cypisku, jest pytanie jakie to by były konwersje bo ZiŁ 131 był prawdziwym wołem roboczym Armii Radzieckiej i występował naprawdę w niezliczonej ilości  różnych mutacji od rozmaitych radarów, STZ-ów,  warsztatów i innych aparatowni będąc nawet pługiem wirnikowym z silnikiem od czołgu pływającego PT76 na pace:mrgreen:. Pozdr. A

znając ruskich to wszystkie , o których piszesz i jeszcze kilka , o których nie piszesz

Napisano

Łoo Panie. Samych warsztatów jest że czterdzieści i nawet ja nie wiem co się w nich mieści 😜 a różnią się tylko liczbą okienek w różnych konfiguracjach 🤪 lub brakiem takowych , a dolicz jeszcze te wszystkie tlenownie , aparatownie AP-y i nawet klimatyzatory bez których nie będzie funkcjonować żadne lotnisko a wszystko to na ZiŁ-ach i Uralach😀.

Napisano

Э.В.М. wydaje drukowane w 3D gąski do IS-2 , typ - gąski odlewane (237-35-14) stalowe L-27SGT

AEWKfC7zq6hYs1PSlprSQbXtipbPWbld9_AhHQLFh3UQYNT8Jmzdl-XxYgHOF8HTCzcFEfXFqVp4vmbuofqOL7q1.jpg

Napisano
W dniu 20.11.2025 o 22:08, Cypis napisał:

T-62M rysunek z pudełeczka

umxqbBRhjrLApPPI3r0bZRMGYiEpUHOdRzMb1XuMrce3CXNLF7RKDDzqe5d6GH5ngSGspeTtb0d3l9fz8_1c0_OZ.jpg

pierwsze zdjęcia złożonego modelu przedprodukcyjnego

4k5BfoXO6giaTDx8Ovfo7UMm5w0zz23kqJNGn7AgEcxHbMQQCo3YCGD8nLANDA9TROTnqUawyNlM0VU1_km6s3Oq.jpg

EQSNFOXCYv-r--xrW6X-iTs7ttIi-p_xFZdYAwysBACg-vzeIAfhkd7LIPZKCsLVkX40qvOUwT-LSYUdMETSqi0R.jpg

KIX_sTtBAvaOZwEPCWBg_7Dz5BJraiLEkjgVyx2rhPC5dXsvgbK0u5PmmgNCcBiO5-Ps3d6ReMxVsI97mVryKkWU.jpg

3tpayly1KmWjNk2oQOewhrLJ092vOPQrr-H56oK2xtXfMMyFMm2WGwAJbrT8fUaUuVzSAsmF13abBcz0fshjdeFe.jpg

• 2 weeks later...
Napisano
W dniu 15.12.2025 o 19:57, Cypis napisał:

pierwsze zdjęcia złożonego modelu przedprodukcyjnego

4k5BfoXO6giaTDx8Ovfo7UMm5w0zz23kqJNGn7AgEcxHbMQQCo3YCGD8nLANDA9TROTnqUawyNlM0VU1_km6s3Oq.jpg

EQSNFOXCYv-r--xrW6X-iTs7ttIi-p_xFZdYAwysBACg-vzeIAfhkd7LIPZKCsLVkX40qvOUwT-LSYUdMETSqi0R.jpg

KIX_sTtBAvaOZwEPCWBg_7Dz5BJraiLEkjgVyx2rhPC5dXsvgbK0u5PmmgNCcBiO5-Ps3d6ReMxVsI97mVryKkWU.jpg

3tpayly1KmWjNk2oQOewhrLJ092vOPQrr-H56oK2xtXfMMyFMm2WGwAJbrT8fUaUuVzSAsmF13abBcz0fshjdeFe.jpg

wygląd ramek

5Q_EqFfmyLOU7dutPVkesm-LdDGTCNBjtgzGkBQ4w5fhrGoQhPPNwYNdPEFJ1vmDjlFMuRjsEs-1f9uFEd5SLWjl.jpg

APRAvrydJD_czOsobqwxOvfjD10j1qI5V5CfWxDO70o4bAGW1dPv-kJ3Qji3Nhnxey2HmcAq43TCQjO16uTLhiGq.jpg

2kxK-iRipNU1IRmBgKam_Z_N6w_tknVlV8oeirhxYi6b7Q-77yNgYT4EMpAwuNhZNbL_mrqrmdLo5c6PVldVepKS.jpg

PaiAiZxxauyfDbXJYV3jJecp47LGjlfwp3rujXibpONZehDFV5w0pRYMRsiMLqKbVM3IE7g09TdHp82q8WFNPlNq.jpg

ZLWRgQ7B-2v-bMtOlWFNDw7TYpcGrTmzUpuyLxH8SmDaZcQEmMJ8LiwMpwvQwSCXKiPfP4Nq4FBF2YFi1ZOgd7_M.jpg

ZPofTsRB6hdLGGen70GU24bB0ucyztIYONiuZqMyFIkCmwLBv6d5YaXmWNIcXWAeR5rwF1zseP9D06sxyxWagTze.jpg

kahMhYm1pdnMS0j1coLuiZy_HtHJ8YBTu_WNYZoJt-P3nowxFtfKQCERjjon0SxV7b01DHcZu3RVT6g600bOf3Rg.jpg

XswR5tbtgdcHvVSyHUYTK8tMq45Aup5wEjS3sMCM-oBWW0bHw8HqnJxlQf1VAhumPampt_Wb3vN-70CkDyBWvYVb.jpg

OHZJuoC22BAZb_ysgeCLiAgVqGyk69MjWBoLoBOeYDN_vDZlLD4KQS21zxnHgiaQeEi4Ml2uTZejWAkC8pz91wYt.jpg

ywkDWUKRfCUWXWlWMDa469PmCUaC9hswsmOVJfdp1Ij77vQIdIf2NC9BmJPGWhpxz06Y3Q-STxTWaIUY4U4k6jLQ.jpg

Napisano
45 minut temu, India napisał:

Ciekaw który model Js-2 będzie lepszy- zwiezdy czy Rfm?

Oba na jednym poziomie.

Napisano
2 godziny temu, India napisał:

Ciekaw który model Js-2 będzie lepszy- zwiezdy czy Rfm?

Moim zdaniem RFM będzie wyżej w tej klasyfikacji.