fiedotow Napisano 6 Grudnia 2012 Share Napisano 6 Grudnia 2012 Za namową Szlachetnego Tombiego01 staję w szranki. Pierwszą moją stycznością z lotnikami z polskimi na zachodzie była oczywiście nieśmiertelna książka Pana Arkadego Fiedlera "Dywizjon 303". Później były inne... Modelarstwo szło w parze z książkami. Znacie, Szlachetni moją miłość do Spitfire w polskich barwach. Więc gdy dowiedziałem się o projekcie wybór był jeden, ale co? W ruch poszły monografie, książki, internet. Seria zdjęć skapotowanego Spita MkIXc SZ*G zainspirowała mnie, ale na krótko. Po kolejnym "oglądzie" Donaldów Zumbacha wybór już był oczywisty: Później wystarczyło sięgnąć na półkę. Do tego Aires. Być może opony Elfa. Toczone lufy RB. Kalki - wiadomo Techmodu i figurki z ICM. Co do tych ostatnich to będą bazą do wykonania żywicznych postaci Jak Z Obrazka. Tyle wstępu. Pozdrawiam. Fiedotow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 6 Grudnia 2012 Share Napisano 6 Grudnia 2012 No to się zapowiada konkretny warsztat. Zapas paluszków już ma, skoczę tylko po piwo i będę obserwował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 6 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2012 Czekaj, spoko... w łóżku ciężko się klei modele.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 6 Grudnia 2012 Share Napisano 6 Grudnia 2012 Dzięki za przyjęcie zaproszenia - pozwolę sobie wytłumaczyć moje lobby; pozwoliłem zaprosić kilku zacnych kolegów z działu lotnictwa ponieważ projekt wymyślili koledzy z pancerki więc chciałem wyrównać siły - mam cichą nadzieję że Robert Ostrowski zrobi jakiegoś MIGa z jakimś dygnitarzem w tle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 6 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2012 MiGa 29 z Miszą P. za sterami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 6 Grudnia 2012 Share Napisano 6 Grudnia 2012 Dzięki za przyjęcie zaproszenia - pozwolę sobie wytłumaczyć moje lobby; pozwoliłem zaprosić kilku zacnych kolegów z działu lotnictwa ponieważ projekt wymyślili koledzy z pancerki więc chciałem wyrównać siły - mam cichą nadzieję że Robert Ostrowski zrobi jakiegoś MIGa z jakimś dygnitarzem w tle a jest jakieś zdjęcie Girka czy Jaruzelskiego z MIGiem w tle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 6 Grudnia 2012 Share Napisano 6 Grudnia 2012 Dzięki za przyjęcie zaproszenia - pozwolę sobie wytłumaczyć moje lobby; pozwoliłem zaprosić kilku zacnych kolegów z działu lotnictwa ponieważ projekt wymyślili koledzy z pancerki więc chciałem wyrównać siły - mam cichą nadzieję że Robert Ostrowski zrobi jakiegoś MIGa z jakimś dygnitarzem w tle a jest jakieś zdjęcie Girka czy Jaruzelskiego z MIGiem w tle? ślepo nawiązałem w wypowiedzi do pasji kolegi RO PS a tak poza tym widzę Boguś że Tamiya na warsztacie - podobny scenaroisz będzie w moim warsztacie - zdecydowałem się na sklaę 1/48 ponieważ jak u pozostałych kolegów po fachu dużo bebechów odsłoniętych - będzie fajna zabawa a i Ipkinss pokaże ciekawy modelik Szczerze mówiąc mojego zaproszenia do projektu grupowego nie przyjął tylko Robert - ale cóż w polityce nie wolno się obrażać - tylko czekać do samego końca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 6 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2012 No... Edwarda Szorstkwłosego nie pamiętam, Ale Generał Wojciech był częstym gościem u nas w pułku... I pierwsza weryfikacja planu budowy Donalda: Nie użyję Elfowych kółek... Piasty kół wchodzą w oponę. Albo dorobić pokrywę albo wytoczyć całą piastę. Pierwsze - proste, ale efekt mizerny. Drugie - w moich warunkach a'wykonalne. Pozostanę przy kółkach Tamki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieszko988 Napisano 6 Grudnia 2012 Share Napisano 6 Grudnia 2012 Będzie na co popatrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 6 Grudnia 2012 Share Napisano 6 Grudnia 2012 Hej! Fajny temat fiedotow! Jak tylko zobaczyłem Twój nick to wiedziałem, że będzie Spit! O Złośnicę jestem spokojny ale czy nie boisz się figurek? Ja również długo zastanawiałem się nad wyborem polskiego Spitfire'a do tego projektu ale właśnie przez obecność ludzi na większości fajnych zdjęć zrezygnowałem. Będę kibicował PS A masz statecznik od Ju 88? Pozdrowienia Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 6 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2012 Dzięki Ipkinss! Nie mam statecznika, ale to sama blacha i nawet mam pomysł jak ją zrobić... jako, że nie mam wprawy w druku kalek i to jeszcze na biało, to zrobię tak: 1. rysunek w jakimś programie graficznym. 2. wydruk na samoprzylepnym papierze. 3. nakładka na plastik 0.2 ( bo taki mam) 4. perforacja i co tam jeszcze. 5. prace wykończeniowe. Co do figurek, to fucktycznie będzie przeprawa... Poza figurkami pilotów (kiedyś) nie robiłem tego nigdy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 7 Grudnia 2012 Share Napisano 7 Grudnia 2012 Popatrzymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seine Napisano 7 Grudnia 2012 Share Napisano 7 Grudnia 2012 Witam Co do figurek, to fucktycznie będzie przeprawa... Poza figurkami pilotów (kiedyś) nie robiłem tego nigdy... Chętnie się temu poprzyglądam. Z podobnym tematem (zrobienia pilotów od "podstawy") walczę już chyba z pół roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 7 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2012 Tzn. nie będzie to od podstaw tylko w oparciu o ICM wykonanie żywicznych. Zastanawiam się, jak zmieniać wzrost "lotników", ale to w praniu wyjdzie... Co do podłoża, to "Donald" stoi na betonie - nie ma problema. Ogladacze stoją na udeptanej ziemi ze śladami opon w jodełkę - da się zrobić. Przed Spitkiem niewysoki murek (no problem) i zakrzaczona skatpa - PROBLEM. Co prawda popełniłem kiedyś dioramkę z FW190 (Revell)- obecnie w gablocie Muzeum Oręża Polskiego w Kołobrzegu (zdjęcie z wystawy 100 modeli na 100-lecie lotnictwa) i z Mosquito (Matchbox + Academy)) ale to 1:72... O ile zaimitowanie trawy nie było problemem w tej skali (FW - marzec 1945 - mech), Mossi - trawa kolejowa), to w 1:48 będzie problem. Jeszcze nie wiem, jak duża będzie podstawa. Może trawa nie będzie potrzebna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 7 Grudnia 2012 Share Napisano 7 Grudnia 2012 Jeśli mam być szczery to również zrezygnowałem ze zdjęć z ludkami, do dioramy to się chętnie zabiorę ale figurantów na razie nie mam na liście swoich modelarskich poczynań z prozaicznej przyczyny braku czasu a i można zepsuć kapkę projekt za jaki się zabieramy; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 8 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2012 Dla tego wybrałem zdjęcie z najmniejszą ilością "kościuszkowców: . Na innych jest o czterech chyba więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 14 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2012 Godzina 8:30 - START!!! Jako, że mam dziś na 10:35, nie chcąc marnować czasu ruszyłem do boju! ... Na początku był kadłub... Więc wywaliłem z niego co było zbędne i przeszkadzałoby w zainstalowaniu żywicy... ...przed patroszeniem... ... i po... Elementy żywiczne oddzielone od cokołów... Zawieszenie fotela Dno kokpitu Lewa burta z wyciętymi drzwiami, które na zdjęciu są otwarte. Chyba zrobię je z blaszki PARTa. Zespół fotela. W żywicznym zestawie jest regulator napięcia nowszego typu. BM 144 miał stary i zagłówek... Wytoczyłem je z kawałka ramki wlewowej... I to tyle na te chwile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 22 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2012 Początki malowania: - płat - wnętrze: Dno przejechane bardzo rozwodnionym czarnym akrylem Pactry... Pierwszy dramat (oby i ostatni) - spadł mi zespół siedziska i rozsypał się w driebiezgi... białe elementy to doróbki i stelaż fotela: Tamkowscy projektanci zawsze dają wzmocnienia nad komorą kół których BM ka nie ma. To ciachu, ciachu i po strachu: Sklejone, nie obrobione: Maleńkie wypływy po zaschnięciu łatwo zniweluję: Kolejnymi przeróbkami na płacie będzie wstawienie przezroczystych świateł pozycyjnych, wymiana dziełek na toczone i podwyższenie "żołnierzy" - znaczy wskaźników wysunięcia podwozia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 22 Grudnia 2012 Share Napisano 22 Grudnia 2012 Jeszcze przed malowaniem zwracam uwagę na mały smaczek- przyjrzyj się na zdjęciu czerwonej barwie w kadłubowym "rondlu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 23 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2012 Zdaje się, że Techmod to odzwierciedlił na kalce BMki. A jeśli nie - damy radę . To jest właśnie jeden z elementów, dla którego chciałem kiedyś wykonać BM 144. Chcę wykonać wszystkie "Donaldy" - może w różnych skalach. EN już stoi ale czeka grzecznie na wymianę działek na toczone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 25 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2012 Elementy wnętrza, pomalowane i postarzone - chyba za bardzo... Dno kokpitu: Prawa i lewa burta: Zespół siedziska: Tablica przyrządów: Instalacja działek: Prawe oryginalne, lewe po wymianie: CDN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 25 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2012 Ręka drgała mi bardzo gdy poprzednim razem miałem wcisnąć ENTER. Zgadzam cię całkowicie z Twoją opinią. Postanowiłem nieco poprawić spaskudzenie. Może na zdjęciach rewelacyjnie to nie wygląda, ale nie jest tak tragicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
triadabor Napisano 25 Grudnia 2012 Share Napisano 25 Grudnia 2012 powiedz moze na poczatek jaki efekt chcesz uzyskać, to coś uradzimy. bo narazie to wygląda coraz gorzej Jak to jaki mniej gorzałki w święta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 25 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2012 Sądzę, że troszkę przesadzasz... Sądzisz po zdjęciach, które nie są dobre... Nie będę polemizował... Poprawiłem coś niecoś i zacząłem montaż. Dołożyłem dźwignię chowania podwozia i dźwigienkę pod tablicą... skleiłem razem spód kokpitu, wręgę z tablicą i praw a burtę... Na tym zdjęciu dobrze widać zwichrowanie odlewów. Delikatne doginanie i dociskania załatwia sprawę... Z kawałka cyny, drutu 0,35 i ciągnionego patyczka kosmetycznego powstała dźwignia sterowania klapką chłodnicy. W otwór wywiercony wiertłem 0,4 wkleiłem kawałek drutu 0,35 na który naciągnąłem rurkę powstałą z ciągnionego na gorąco patyczka kosmetycznego. I ona sama wewnątrz kabiny... I znowu klejenie etapami i dociskanie. Tak to wyszło... Wiem... Dalekie od ideału... triadabor: tu akurat trafiłeś kulą w płot... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 25 Grudnia 2012 Share Napisano 25 Grudnia 2012 Wiem... Dalekie od ideału... Nikt nie jest przecież idealny, ale twoja praca wygląda bardzo dobrze, a przynajmniej takie jest moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi