Skocz do zawartości

Brdm 2 -1/35 trumpenter -Hashish camouflage; Afganistan

skikut87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na początku miał być cały zielony gdyż nie widziałem żadnego fajneko camo, ani nie mogłem zdobyćwyrzutni UB 32... aż tu nagle natrafiłęm na bardzo ciekawe zdjęcie i boooom!! Z tego powodu warsztat ten dotyczy praktycznie końcówki modelu czyli samego malowania.

Dobra czas na opis malowania:

Baza:

Mieszanka farb tamiya xf 5 i żółtego xf 4

Za pomocą tych dwóch farb wykonana pseudo modulacja.

Następnym krokiem było wczorajsze olśnienie wykonane farbami:

Tamiya xf 4 - yellow

Vallejo - iraq sand

Pactra- chyba A 76 plus biały vallejo air.

A teraz efekty:

1007677r.jpg

1007673e.jpg

55677553814658288082623.jpg

65088538146589547492192.jpg

59590538146556214162340.jpg

31635541706445858173319.jpg

91705417064491915062135.jpg

48169654170646919150421.jpg

i wzór

brdm2c.jpg

teraz tylko matowy lakier filtry potem satyna i oleje

Nie wiem, czy uda się Tobie filtrami doprowadzić ten kolor do właściwego ...różnią się zasadniczo. Może warto podejść do tego jeszcze raz? Poza tym (może to wina zdjęcia) Ty masz camo niebieskawe, a na oryginale jest to raczej odcień szarości wpadajacy w niebieski.

Trzymam kcciuki żeby sie udało ale mam wątpliwości i sam bym się na taki krok nie zdecydował,co prawda filtry dzialają cuda ale tu faktycznie lepiej byłoby wyjść z jakiegoś oliwkowego koloru npXF49(jak już chcialeś sie bawić w modulacje).Modulacja to najmniejszy problem w sumie,ja bym to zmył bo różnica jest zbyt widoczna ,a kamo niezmiernie ciekawe.

Panowie zmywanie nie wchodzi w gre jedynie co ale to jak sie wkurze i będe musiał poprawiać żółte kółeczka przemalowanie całości. Natomiast ten żabkowy kolor bierze się z tego że podstawa jest jak by glosowa po zmatowieniu się uspokoii a po nałożeniu filtur nabierze odcienia oliwki - nie pierwszy raz tak robie z ruskami ;) Po prostu mi zaufajcie.

Edytowane przez Gość

Panowie jak nie wyjdzieto się prysnie go innym odcieniem zieleni ;) Bo myć choć by ze względu na wnętrze nie będę!

kłopot to Ty widzisz a nie ja w tym jest cały problem ...

Jeśli chodzi o moje modele to robie je dla siebie a nie dla was, wielu z was by się zapewne przekręciło gdyby widzieli jak pewne rzeczy robie.

Spokojnie kolego, bez spiny: każdy chyba tutaj prezentuje swoje prace robione dla samego siebie i zabawy - po prostu. Sugerujemy jedynie, że kolor kamuflażu delikatnie rzecz biorąc pasuje raczej do dżungli amazońskiej, niż do Afganistanu.

kłopot to Ty widzisz a nie ja w tym jest cały problem ...

Jeśli chodzi o moje modele to robie je dla siebie a nie dla was, wielu z was by się zapewne przekręciło gdyby widzieli jak pewne rzeczy robie.

Dobrze... cofam słowo "kłopot"- tylko po co zamieszczałeś to zdjęcie... żeby co?

Napisałem tak z mojego, subiektywnego punktu widzenia...

Po znalezieniu takiego ciekawego i ważnego merytorycznie zdjęcia JA bym widział "kłopot" i przemalowałbym...

Pozdrawiam i z zapartym tchem czekam, co dalej...

Zobaczymy jak to będzie, jeśli czas będzie i będzie się dało jakoś usunąc tą farbę by nie psuć wnętrza to go zmyje i przemaluje. Jeśli nie no to będziemy kombinować

Witam ponownie...

Wydaje mi się, że malowałeś za słabo rozcieńczoną farbą i aerograf "pluł" na wszystkie strony... Spróbuj to "podrasować" strumieniem dużo bardziej rozcieńczonej farby we wszystkich zastosowanych na kamuflażu odcieniach.

Pozdrawiam.

To może trzeba podnieść ciśnienie na wylocie aerografu..., żeby tego nie było.

Nie mam doświadczenia z Vallejo Air, ale efekt obecny chyba Cię też nie zadowala...

Ja maluję Tamiyą i dowolnie mogę farbę rozcieńczać...

Pozdrawiam.

ja nie lubię malować tamka stosuje ją jak coś jako podkład pod bazę kolorystyczną. Co do mojego malowania to nie mam pojęcie skąd ten efekt bo malowałem kamo liniami od 2 -3 mm.

Tak czy siak trochę to poprawiłem i trysnąłem mat, zdjęcia robione na szybko bo nie mam za wiele czasu

1007799.jpg

1007797x.jpg

1007796z.jpg