Skocz do zawartości

P-39F AIRACOBRA 1:72 Academy

Bartosz69

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich w nowym warsztacie.W planach mam wykonanie na bazie modelu Academy maszyny pilotowanej przez por.Leslie Sponts'a z 488 Dywizjonu 59 grupy mysliwskiej operującego na lotnisku Thomashill w Georgii. Malowanie w kamuflażu brytyjskim.Kalki z modelu Revell z lat 90-tych.Do modelu użyję blaszek Aduarda 72277 dedykowane do tego modelu. Pierwsze prace rozpocznę na dolnym płacie.

100_1172.JPG

Wypraski spodu troszkę odbiegają od planów,mała ilość otworów inspekcyjnych,brak świateł nawigacyjnych.

100_1175.JPG

100_1177.JPG

Pierwsze poprawki-wyrównany garb,zlikwidowany "zaczep" zbiornika paliwa,wycięte wyloty chłodzenia i wentylacji.

100_1181.JPG

cdn.

Kolejny dzień prac,wycięte otwory pod światła nawigacyjne oraz wyloty łusek i wzbogacone wnęki podwozia

100_1182.JPG

100_1184.JPG

Niestety podczas prac koniec skrzydeł odpadł-będzie czekał na koniec prac nad i wtedy go połącze.Wyrysowane linie nitowania i co wcześniej zauważyłem orginalne otwory inspekcyjne ni jak mają się do planów.

100_1185.JPG

W ruch poszła Tamiya White Putty do zlikwidowania niepotrzebnych linii i otworów.

100_1191.JPG

cdn.

Połówki skrzydeł już sklejone,całość onitowana-z góry dodane wlewy paliwa,DSC04400.JPG

DSC04399.JPG

Od spodu wykonałem panel z wylotami łusek(dłubanie w plastiku zbytnio nie wyszło),światła nawigacyjne i reflektor

DSC04401.JPG

DSC04402.JPG

Stery wysokości przygotowane do dolszej pracy tj. delikatne nity i poszycie lotek

DSC04403.JPG

cdn.

Na początku prac nad skrzydłami brałem pod uwagę pogłebienie wnęk podwozia,ale jakość ich wykonania skłonił mnie do pozostawienia w stanie fabrycznym,dodałem tylko blaszki wkoło wnęki i przewody.

"LOTKI" oczywiście, że są na skrzydłach,a to był mój skrót myślowy na temat statecznika-niepoprawny więc sorki.

Oto efekt prac na lotkami i statecznikami

DSC04406.JPG

DSC04407.JPG

DSC04412.JPG

Teraz przyszła pora na wnętrze Cobry.

cdn.

Witam po przerwie świątecznej dzisiaj popracowałem na wnętrzem, a dokładnie wnętrzem komory koła dziobowego. Orginalną płytę podłogową przyciąłem na odpowiedni wymiar i zaopatrzyłem w blaszkę Edka. Dorobiłem boki komory i nową płytę ustawiona pod kątem. Dokleiłem imitację poszycia i pierwsze przewody. Oto początek prac.DSC04660.JPG

DSC04663.JPG

Jutro dalsze dłubanie i może zacznę już kabinę.

cdn.

Witam wszystkich i na początku życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.Przerwa świąteczna zaowocowała kolejną partią prac w kokpicie.Środek pomalowane podkładowym szarym,podłoga wzbogacona o blaszki,tablica pomalowana na czarno i przetarta suchym pędzlem oraz zaopatrzona w zegary pomalowane na żółto. DSC04761.JPG

DSC04767.JPG

DSC04772.JPG

DSC04778.JPG

Pobawiłem się wstępnie jeszcze z goleniem koła dziobowego i na podstawie blaszek Edka stworzyłem szkielet klap.

DSC04765.JPG

DSC04762.JPG

cdn.

• 2 weeks later...

Po dłuższej przerwie prac ciąg dalszy.Podłoga i boczki prawie skończone,pozostało jeszcze położenie śladów eksploatacji i można składać połówki kadłuba.

DSC04916.JPG

DSC04920.JPG

DSC04918.JPG

DSC04917.JPG

Na stole mam właśnie pasy i fotel pilota-jak zostanie ukończony zrobię fotkę.

cdn.

• 3 weeks later...

Po długiej przerwie spowodowanej brakiem czasu kontynuuje pracę na Kobrą.Połączyłem kadłub ze skrzydłami i statecznikami.Przed zamontowaniem owiewki wycinałem prawe drzwi (model ma być z otwartymi drzwiami z obu stron).Niestety podczas tych prac owiewka popękałami w dłoniach.Z prawej stony odlew był bardzo cienki i ingerencja w taki materiał spowodował jego zniszczenie.Postanowiłem powalczyć nad zrobieniem kabiny vacu.Po kilku próbach wybrałem najlepszą i zamontowałem na miejscu.Na zdjęciach model zamaskowany,pomalowany podkładem i przeszlifowany.

100_1908.JPG

100_1909.JPG

100_1913.JPG

100_1914.JPG

Teraz czas na pre-shading.

cdn.

Mam pytanie. Czy robisz Cobrę w malowaniu amerykańskim? Jeśli tak, to czy mógłbym odkupić od Ciebie kalki do malowania radzieckiego, które właśnie dzisiaj popsułem ;(

Bardzo ciekawy warsztat....szkoda,że w formie monologu.

Niestety model prawie na ukonczeniu a ja nie podgladalem , a kiedys zrobilem fotke dolnej części plata airacobry w Krakowie , ciekawe bo pootwierane wzierniki były.

Wierzę ze i tak miałeś dość zdjęć do poprawienia plata....

• 2 weeks later...

Kilka fotek po ściągnięciu maskowania,jeszcze troszkę poprawek i kładę sidolux. Czekam na druk napisów eksploatacyjnych i naniosę wszystkie kalki na Kobrę.

DSC06371.JPG

DSC06372.JPG

DSC06373.JPG

DSC06374.JPG

Miałem przyjemność w ostatnią sobotę oglądać modele na X Międzynarodowym Festiwalu Plastikowych Modeli Redukcyjnych w Bytomiu.Impreza robi niesamowite wrażenie i chyba będę stałym bywalcem tego festiwalu.Gorąco wszystkim ją polecam.

Banny dzięki za komentarz-nareszcie mogę z kimś zamienić słówko.Wzierniki w pierwszym zamyśle miałem wykonać jako wpuszczone w skrzydło, ale potem celowo wypuściłem je nad powierzchnię i nie są naklejone tylko w wywiercone otwory wklejone wałeczki,a potem zeszlifowane prawie do równa.

Cześć, no ale właśnie "prawie" robi różnicę, zwłaszcza w 72. Tu - co do wzierników - zgadzam się z Bannym, poza tym model fajnie robiony. A z czego robiłeś wałki? - bo widać jakby ślady, próbowałeś czy da się wyczyścić?