Bartosz69 Napisano 10 Grudnia 2012 Share Napisano 10 Grudnia 2012 Witam wszystkich w nowym warsztacie.W planach mam wykonanie na bazie modelu Academy maszyny pilotowanej przez por.Leslie Sponts'a z 488 Dywizjonu 59 grupy mysliwskiej operującego na lotnisku Thomashill w Georgii. Malowanie w kamuflażu brytyjskim.Kalki z modelu Revell z lat 90-tych.Do modelu użyję blaszek Aduarda 72277 dedykowane do tego modelu. Pierwsze prace rozpocznę na dolnym płacie. Wypraski spodu troszkę odbiegają od planów,mała ilość otworów inspekcyjnych,brak świateł nawigacyjnych. Pierwsze poprawki-wyrównany garb,zlikwidowany "zaczep" zbiornika paliwa,wycięte wyloty chłodzenia i wentylacji. cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abominus Napisano 11 Grudnia 2012 Share Napisano 11 Grudnia 2012 Oho zapowiada się ciekawy model. Jakieś 2 miesiące temu zakończyłem ten model, chętnie poobserwuję Twoje prace nad nim. Super, że zamierzasz zrobić go w malowaniu innym niż dostępne w pudelku. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 11 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2012 Kolejny dzień prac,wycięte otwory pod światła nawigacyjne oraz wyloty łusek i wzbogacone wnęki podwozia Niestety podczas prac koniec skrzydeł odpadł-będzie czekał na koniec prac nad i wtedy go połącze.Wyrysowane linie nitowania i co wcześniej zauważyłem orginalne otwory inspekcyjne ni jak mają się do planów. W ruch poszła Tamiya White Putty do zlikwidowania niepotrzebnych linii i otworów. cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 15 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2012 Ciąg dalszy prac nad poszyciem płatów,szpachla wyszlifowana Tutaj są już dodane klapki inspekcyjne,ale jeszcze nie obrobione Skorygowanie lotek-z lewej już poprawiona Obie już wyrównane cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 19 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2012 Połówki skrzydeł już sklejone,całość onitowana-z góry dodane wlewy paliwa, Od spodu wykonałem panel z wylotami łusek(dłubanie w plastiku zbytnio nie wyszło),światła nawigacyjne i reflektor Stery wysokości przygotowane do dolszej pracy tj. delikatne nity i poszycie lotek cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 20 Grudnia 2012 Share Napisano 20 Grudnia 2012 Nie zastanawiałeś się nad pogłębieniem wnęk podwozia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 20 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2012 Na początku prac nad skrzydłami brałem pod uwagę pogłebienie wnęk podwozia,ale jakość ich wykonania skłonił mnie do pozostawienia w stanie fabrycznym,dodałem tylko blaszki wkoło wnęki i przewody. "LOTKI" oczywiście, że są na skrzydłach,a to był mój skrót myślowy na temat statecznika-niepoprawny więc sorki. Oto efekt prac na lotkami i statecznikami Teraz przyszła pora na wnętrze Cobry. cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 27 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2012 Witam po przerwie świątecznej dzisiaj popracowałem na wnętrzem, a dokładnie wnętrzem komory koła dziobowego. Orginalną płytę podłogową przyciąłem na odpowiedni wymiar i zaopatrzyłem w blaszkę Edka. Dorobiłem boki komory i nową płytę ustawiona pod kątem. Dokleiłem imitację poszycia i pierwsze przewody. Oto początek prac. Jutro dalsze dłubanie i może zacznę już kabinę. cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 2 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2013 Witam wszystkich i na początku życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.Przerwa świąteczna zaowocowała kolejną partią prac w kokpicie.Środek pomalowane podkładowym szarym,podłoga wzbogacona o blaszki,tablica pomalowana na czarno i przetarta suchym pędzlem oraz zaopatrzona w zegary pomalowane na żółto. Pobawiłem się wstępnie jeszcze z goleniem koła dziobowego i na podstawie blaszek Edka stworzyłem szkielet klap. cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 15 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2013 Po dłuższej przerwie prac ciąg dalszy.Podłoga i boczki prawie skończone,pozostało jeszcze położenie śladów eksploatacji i można składać połówki kadłuba. Na stole mam właśnie pasy i fotel pilota-jak zostanie ukończony zrobię fotkę. cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 21 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2013 Ciąg dalszy prac nad kabiną i wnętrzem koła dziobowego.Kabina Doposażona w zegary i karabiny,obciążona ołowiem.Fotel zamontuję po sklejeniu kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abominus Napisano 22 Stycznia 2013 Share Napisano 22 Stycznia 2013 no no na bogato!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 11 Lutego 2013 Autor Share Napisano 11 Lutego 2013 Po długiej przerwie spowodowanej brakiem czasu kontynuuje pracę na Kobrą.Połączyłem kadłub ze skrzydłami i statecznikami.Przed zamontowaniem owiewki wycinałem prawe drzwi (model ma być z otwartymi drzwiami z obu stron).Niestety podczas tych prac owiewka popękałami w dłoniach.Z prawej stony odlew był bardzo cienki i ingerencja w taki materiał spowodował jego zniszczenie.Postanowiłem powalczyć nad zrobieniem kabiny vacu.Po kilku próbach wybrałem najlepszą i zamontowałem na miejscu.Na zdjęciach model zamaskowany,pomalowany podkładem i przeszlifowany. Teraz czas na pre-shading. cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 15 Lutego 2013 Share Napisano 15 Lutego 2013 Bardzo fajna robota. Miło się ten warsztat ogląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paziu Napisano 20 Lutego 2013 Share Napisano 20 Lutego 2013 Mam pytanie. Czy robisz Cobrę w malowaniu amerykańskim? Jeśli tak, to czy mógłbym odkupić od Ciebie kalki do malowania radzieckiego, które właśnie dzisiaj popsułem ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 20 Lutego 2013 Autor Share Napisano 20 Lutego 2013 Dzięki za wszystkie komentarze.Troszkę podgoniłem z pracami przez ostatnie dni.Oto kolejne fazy etapu malowania Kobry. zamaskowany i położony pierwszy kolor trochę widoczny od spod ściągnięte maski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 20 Lutego 2013 Autor Share Napisano 20 Lutego 2013 Kolejne maskowanie i drugi kolor Teraz czekam na wyschnięcie,a potem zobaczymy efekt końcowy po zdjęciu masek-trzeba będzie coś poprawiać czy nie? cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 20 Lutego 2013 Autor Share Napisano 20 Lutego 2013 Paziu robię malowanie amerykańskie jak zapowiedziałem na początku warsztatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 20 Lutego 2013 Share Napisano 20 Lutego 2013 Bardzo ciekawy warsztat....szkoda,że w formie monologu. Niestety model prawie na ukonczeniu a ja nie podgladalem , a kiedys zrobilem fotke dolnej części plata airacobry w Krakowie , ciekawe bo pootwierane wzierniki były. Wierzę ze i tak miałeś dość zdjęć do poprawienia plata.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paziu Napisano 20 Lutego 2013 Share Napisano 20 Lutego 2013 Paziu robię malowanie amerykańskie jak zapowiedziałem na początku warsztatu Dzięki wielkie za odpowiedź. Prośba nieaktualna. Już sobie poradziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 4 Marca 2013 Autor Share Napisano 4 Marca 2013 Kilka fotek po ściągnięciu maskowania,jeszcze troszkę poprawek i kładę sidolux. Czekam na druk napisów eksploatacyjnych i naniosę wszystkie kalki na Kobrę. Miałem przyjemność w ostatnią sobotę oglądać modele na X Międzynarodowym Festiwalu Plastikowych Modeli Redukcyjnych w Bytomiu.Impreza robi niesamowite wrażenie i chyba będę stałym bywalcem tego festiwalu.Gorąco wszystkim ją polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 4 Marca 2013 Share Napisano 4 Marca 2013 Ogólnie fajnie tylko te naklejone wzierniki na skrzydłach wyglądają tragicznie i będą psuły wygląd modelu IMHO... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 5 Marca 2013 Autor Share Napisano 5 Marca 2013 Banny dzięki za komentarz-nareszcie mogę z kimś zamienić słówko.Wzierniki w pierwszym zamyśle miałem wykonać jako wpuszczone w skrzydło, ale potem celowo wypuściłem je nad powierzchnię i nie są naklejone tylko w wywiercone otwory wklejone wałeczki,a potem zeszlifowane prawie do równa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 5 Marca 2013 Share Napisano 5 Marca 2013 Cześć, no ale właśnie "prawie" robi różnicę, zwłaszcza w 72. Tu - co do wzierników - zgadzam się z Bannym, poza tym model fajnie robiony. A z czego robiłeś wałki? - bo widać jakby ślady, próbowałeś czy da się wyczyścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 5 Marca 2013 Share Napisano 5 Marca 2013 po co robiłes preszajding jak go zamalowałes ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi