Skocz do zawartości

P-39F AIRACOBRA 1:72 Academy

Bartosz69

Rekomendowane odpowiedzi

potem celowo wypuściłem je nad powierzchnię
No myślę, że to nie przypadek! Tyle tylko, że trudno sobie wyobrazić aby takie elementy wystawały z powierzchni płatowca, a już szczególnie psuły aerodynamikę skrzydeł. Nie wygląda to ani elegancko ani realistycznie, także skoro celowo to w jakim celu tak mocno zaakcentowałeś te detale?

Bardzo fajnie detalujesz model, momentami nawet podziwiam że Ci się chce , ale trzeba umieć zachować rozsądek, bo nietrafiona zmiana/poprawka nie tylko może szkodzić w odbiorze, ale wymaga przecież czasu i pracy, także strata podwójna.

Oczywiście wystające elementy/wzierniki w skali 1:1 na pewno zaburzały by aerodynamikę samolotu,ale sam pomysł zaczerpnąłem od Eduarda.Tutaj sposób Edka na panele w jeszcze szybszym samolocie od Airacobry tj.F-14A exterior również w 1/72.

Bez%2525C2%2525A0tytu%2525C5%252582u.jpg

Przy takich prędkościach tak wystające panele nie miały by prawa bytu.Moje tak bardzo wystające wzierniki są i tak cieńsze niż orginalna blaszka Edka.

Szkoda, że Bartosz nie doczytał technologii, tylko dość bezkrytycznie wzorował sie na zdjęciu... Tym niemnej lepiej sie dowiedzieć póżno niż wcale! Dzieki Robert za info, też tego nie wiedziałem (może dlatego że nie stosuje blaszek?)

Uwielbiam takie burze mózgów. Kiedyś słyszałem,że człowiek uczy się całe życie i głupi umiera.Dzięki za podpowiedzi jak pracować z blaszkami,na pewno będę próbował nowej techniki przy budowie nowych modeli.Technika wtapiania blaszki lutownicą jest mi nieznana i nie spotkałem się z nią jeszcze.Może Robercie masz jakieś namiary(link) na podglądnięcie tej techniki.Niby proste ale podpatrzyć dobrze by było jak ktoś działa.Kobra zostanie jak już zaplanowałem i wykonałem,a efekt końcowy nie będzie tragiczny.Zdjęcia F-14 ze strony Edka to tylko reklama produktu,ale widziałem zdjęcia z prac nad Karasiem(wykonany wprawdzie w 1:48) przez Zdenka Sebeste i nie wtapia on blaszek tyko nakleja.Porównując powierzchnię płata jego Karasia ze zdjęciami archiwalnymi,też widać różnice.A prawdę mówiąc chciałbym tworzyć takie dzieła jak On. Jeśli taki modelarz stosuje tą technikę to czemu ja nie mogę próbować.

dostosować wynik do tego co było na oryginale. To powinien być wyznacznik.

O ile to jest cel autora. Kiedy kilka lat temu napisałem pierwszy post w modelarskim internecie byłem absolutnie przekonany, że ten cel jest aksjomatem wspólnym dla wszystkich modelarzy. Dawno już wiem, że takie podejście to mniejszość.

...ale widziałem zdjęcia z prac nad Karasiem(wykonany wprawdzie w 1:48) przez Zdenka Sebeste i nie wtapia on blaszek tyko nakleja...

W Karasiu żadna z blach nie była przewidziana jako wtapiana, na blaszkach zostały odwzorowane tylko elementy, które trudno było odwzorować "tanim" wtryskiem i dokładnie. Więc Zdenek zrobił to OK. Eduard robi to różnie dlatego przed użyciem warto zapoznać się ze zdjęciami

Ale tak czy owak, nieźle ten model wygląda - mam nadzieję, że bluetacka uda się jakoś wyczyścić, ponoć white spirit pomaga, ale dobrze byłoby sprawdzić, czy nie uszkodzi farby...

Powodzenia

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 6 months later...