Banny Napisano 5 Marca 2013 Share Napisano 5 Marca 2013 potem celowo wypuściłem je nad powierzchnię No myślę, że to nie przypadek! Tyle tylko, że trudno sobie wyobrazić aby takie elementy wystawały z powierzchni płatowca, a już szczególnie psuły aerodynamikę skrzydeł. Nie wygląda to ani elegancko ani realistycznie, także skoro celowo to w jakim celu tak mocno zaakcentowałeś te detale? Bardzo fajnie detalujesz model, momentami nawet podziwiam że Ci się chce , ale trzeba umieć zachować rozsądek, bo nietrafiona zmiana/poprawka nie tylko może szkodzić w odbiorze, ale wymaga przecież czasu i pracy, także strata podwójna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 5 Marca 2013 Share Napisano 5 Marca 2013 http://lend-lease.airforce.ru/english/photogallery/p-39q/2-034_30A.jpg http://lend-lease.airforce.ru/english/articles/sheppard/p39/p39g.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 6 Marca 2013 Autor Share Napisano 6 Marca 2013 Oczywiście wystające elementy/wzierniki w skali 1:1 na pewno zaburzały by aerodynamikę samolotu,ale sam pomysł zaczerpnąłem od Eduarda.Tutaj sposób Edka na panele w jeszcze szybszym samolocie od Airacobry tj.F-14A exterior również w 1/72. Przy takich prędkościach tak wystające panele nie miały by prawa bytu.Moje tak bardzo wystające wzierniki są i tak cieńsze niż orginalna blaszka Edka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 6 Marca 2013 Autor Share Napisano 6 Marca 2013 Mikołaju wałeczki do maskowania robiłem z plasteliny Blu tack i niestety ślady po niej zostały.Troszkę muszę popracować nad ich zlikwidowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 6 Marca 2013 Share Napisano 6 Marca 2013 OK, inspirację rozumiem, ale zdanie podtrzymuję - ten pomysł na panele nie jest trafiony. W wydaniu eduarda zapewne też... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 6 Marca 2013 Share Napisano 6 Marca 2013 te panele edka nie wkleja sie CA a lutownicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 6 Marca 2013 Share Napisano 6 Marca 2013 te panele edka nie wkleja sie CA a lutownicą A to zmienia postać rzeczy, bo dzięki temu zapewne wtapiają się na równo w powierzchnie. Dobrze myślę Robert? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 6 Marca 2013 Share Napisano 6 Marca 2013 dokładnie. ewentualanie trzeba przeszlifowac to co wylazło /polistyren/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 7 Marca 2013 Share Napisano 7 Marca 2013 Szkoda, że Bartosz nie doczytał technologii, tylko dość bezkrytycznie wzorował sie na zdjęciu... Tym niemnej lepiej sie dowiedzieć póżno niż wcale! Dzieki Robert za info, też tego nie wiedziałem (może dlatego że nie stosuje blaszek?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 7 Marca 2013 Autor Share Napisano 7 Marca 2013 Uwielbiam takie burze mózgów. Kiedyś słyszałem,że człowiek uczy się całe życie i głupi umiera.Dzięki za podpowiedzi jak pracować z blaszkami,na pewno będę próbował nowej techniki przy budowie nowych modeli.Technika wtapiania blaszki lutownicą jest mi nieznana i nie spotkałem się z nią jeszcze.Może Robercie masz jakieś namiary(link) na podglądnięcie tej techniki.Niby proste ale podpatrzyć dobrze by było jak ktoś działa.Kobra zostanie jak już zaplanowałem i wykonałem,a efekt końcowy nie będzie tragiczny.Zdjęcia F-14 ze strony Edka to tylko reklama produktu,ale widziałem zdjęcia z prac nad Karasiem(wykonany wprawdzie w 1:48) przez Zdenka Sebeste i nie wtapia on blaszek tyko nakleja.Porównując powierzchnię płata jego Karasia ze zdjęciami archiwalnymi,też widać różnice.A prawdę mówiąc chciałbym tworzyć takie dzieła jak On. Jeśli taki modelarz stosuje tą technikę to czemu ja nie mogę próbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 7 Marca 2013 Share Napisano 7 Marca 2013 Ja myślę Bartosz, że można stosować każdą technikę, tylko dostosować wynik do tego co było na oryginale. To powinien być wyznacznik. Gdzie można zobaczyć fotki tego Karasia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 7 Marca 2013 Autor Share Napisano 7 Marca 2013 Mikołaju http://www.mirage-hobby.pl/karas/karas.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 7 Marca 2013 Share Napisano 7 Marca 2013 dostosować wynik do tego co było na oryginale. To powinien być wyznacznik. O ile to jest cel autora. Kiedy kilka lat temu napisałem pierwszy post w modelarskim internecie byłem absolutnie przekonany, że ten cel jest aksjomatem wspólnym dla wszystkich modelarzy. Dawno już wiem, że takie podejście to mniejszość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus Napisano 8 Marca 2013 Share Napisano 8 Marca 2013 ...ale widziałem zdjęcia z prac nad Karasiem(wykonany wprawdzie w 1:48) przez Zdenka Sebeste i nie wtapia on blaszek tyko nakleja... W Karasiu żadna z blach nie była przewidziana jako wtapiana, na blaszkach zostały odwzorowane tylko elementy, które trudno było odwzorować "tanim" wtryskiem i dokładnie. Więc Zdenek zrobił to OK. Eduard robi to różnie dlatego przed użyciem warto zapoznać się ze zdjęciami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 Ale tak czy owak, nieźle ten model wygląda - mam nadzieję, że bluetacka uda się jakoś wyczyścić, ponoć white spirit pomaga, ale dobrze byłoby sprawdzić, czy nie uszkodzi farby... Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 25 Marca 2013 Autor Share Napisano 25 Marca 2013 Ostatnio mam mało czasu i z drugiej strony czekam też na kalki z napisami eksploatacyjnymi.Pomalowałem kilka razy sido i może przed świętami położę wszystkie kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 4 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2013 Pierwsza partia kalek. Idzie wolno ale cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 4 Kwietnia 2013 Share Napisano 4 Kwietnia 2013 Cześć, lubię tę Twoją Airacobrę - i dlatego ciut szkoda że nie zbadałeś kalkomanii - ten biały spod gwiazd nieco psuje odbiór - da się coś jeszcze zrobić? Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 5 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2013 Mikołaju na arkuszu nie było widać tego przesunięcia i wyszło dopiero po nałożeniu kalek. Postaram się jeszcze pobawić nad tym mankamentem. Pozdrawiam i dzięki za konstruktywne uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 8 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2013 Cobra po drobnych korektach w malowaniu. cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 10 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2013 Drobne detale cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 26 Października 2013 Autor Share Napisano 26 Października 2013 Witam po przerwie.Model ukończyłem w tym tygodniu i zapraszam do zobaczenia moich wypocin w Galerii http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=40377 pozdrawiam Bartosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi