Skocz do zawartości

BMW R75 Italeri 1:35, fejslifting

Lipstein

Rekomendowane odpowiedzi

Dawno, dawno temu kupiłem, polepiłem i pomalowałem pędzlem takie maleństwo jak w temacie. Teraz pora na trening podpatrzonych na tym forum technik modelarskich. Zdjęć z pudełka nie będzie, bo i po co... Mam za to prośbę: ma któryś z kolegów możliwość zeskanowania instrukcji do tego modelu? Druga prośba to porada, jakim kolorem go malować: z zestawu zostały mi kalki przedstawiające coś jakby literę P z kanciastym brzuszkiem i obok tarczę z jakimś runem, pod tarczką liście dębu złożone na krzyż. Wie ktoś, co to za jednostka, rok, jaki teatr działań?

Dawca:

modele%2520022.jpg

Spód wózka:

modele%2520023.jpg

I zoonk: szpachla WAMOD wsysnęła zasobniki z wózka:

modele%2520026.jpg

modele%2520025.jpg

Model psikniety kolorem 86 MATT Humbrolla

modele%2520028.jpg

modele%2520030.jpg

modele%2520032.jpg

• Odpowiedzi 50
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

To morze zabawisz się w truj kolorowe kamo np http://www.mojehobby.pl/products/German-IIWW-Motorcycle-Zundapp-KS-750-with-Sidecar.html

albo jeśli czujesz się na siłach to możesz ten zielony wykorzystać jako podkład pod kamuflaż zimowy

Zimowe kamo to za jakieś pięć lat pewnie, bo nie znam żadnej techniki jego "wyrobu", a "na lakier do włosow" to chyba nikt mi jeszcze nie opisał w taki sposób, bym pojął

Druga prośba to porada, jakim kolorem go malować: z zestawu zostały mi kalki przedstawiające coś jakby literę P z kanciastym brzuszkiem i obok tarczę z jakimś runem, pod tarczką liście dębu złożone na krzyż. Wie ktoś, co to za jednostka, rok, jaki teatr działań?

Opis trochę ogólny, może podrzucisz skan/zdjęcie ?

moze niewystarczająco uważnie czytałes lub słuchałes. naprawde cięzko o mniej skomplikowana technikę

no może Kamil, może...

Oznaczenia:

modele%2520038.jpg

... a może większość woli robić z pudła, no nie? Ja się nie rzucam na głęboką wodę, bo jeszcze aero nie opanowałem.

Kamil, co do czytania ze zrozumieniem: szperałem po różnych wątkach na tym forum, ale to wszystko zebrane do k... jakoś mnie nie oświeciło i zachwyciło, co oczywiście nie oznacza, że się nie da. mi musi "zaskoczyć", inaczej nic z tego. jakoś nie zaskoczyło i tyle.

mam prośbę o przejście do przysłowiowego ad remu

Oznaczenia:

Po kolei:

tarcza - 12 Dywizja Pancerna SS "Hitlerjugend". Szlak bojowy to rok 44: Normandia, Falaise, Ardeny; rok 45: Węgry 1945). Zakończyła wojnę w Austrii

numery rejestracyjne - Wehrmacht, niestety nijak ma się do 12 dywizji SS.

proporczyk - przyznam, że nie wiem. Jeżeli miałby poziomą poprzeczkę dzielącą na połowy - sztab brygady.

To oznaczenie sztabu dywizji.

Głowy nie dam sobie uciąć, ale na Tamiyowskim Kfz 222 jest kalka z takim samym oznaczeniem które robiłem.

Z tego co pamiętam oznaczało to pojazd przynależący do sztabu.

kurde, to okres lądowania Aliantów w Normandii pasuje... A kolor? Ta zieleń się obroni czy nie?

raczej ten okres to truj kolorowe kama na bazie dunkelgelb

Miałem dzisiaj w planie pokryć model sidoluxem i jechać z łoszem, a czeka mnie szlifnięcie do gołego plastiku tej zieleni i nakładanie dunkelgelb; a tak BTW czy 94 Humbrola odpowiada wg. Was temu kolorowi? Mam jeszcze nówkę 160 czyli podobno ten jedynie słuszny brązowoczerwony na niemieckie pojazdy - nada się. Jaka zieleń do kompletu - ta 86 może być?

Edytowane przez Gość

może zamiast zmywać tą farbę wykorzystaj ją jako podkład pod dunkelgelb(jeśli nie jest to zbyt gruba warstwa) malując jaśniejszą farbą na ciemniejszą uzyskasz coś w rodzaju cieniowania

jesli chodzi o Humbrola 94 to chyba nie bardzo ten kolor przynajmniej tak wygląda na zdjęciu (ale prawdą jest ze dunkel gelb miał kilka odcieni ) ten 160 jako kolor kamuflażu wydaje się ok

Model dostał bazę z Dunkelgelb w roli którego wystąpił Humbrol 94. będzie jednak trójkolorowe malowanie z H159 i H160, bo takie kolory mam, a na jeden model nie będę szalał.

czy ktoś ma jakieś kalki godeł jednostek i przynależności (WH), które mógłby odstąpić, a które pasują do czerwca 1944 roku w Normandii?

Jeśli robisz trojkolorowe radze Ci tylko nakleić jakieś tablice rej.z tego co pamiętam jedynie kompania Mayera miala fajne oznaczenia ale kamo dwu kolorowe. i boodajze to był R12 ale poszukam w domu może coś znajdę,ale to front włoski.

Oto efekty.....

Tym maluję

modele%2520035.jpg

BMW%2520%25281%2529.jpg

BMW.jpg

BMW%2520%25283%2529.jpg

BMW%2520%25284%2529.jpg

BMW%2520%25286%2529.jpg

pieprzona kasza z farby....

BMW%2520%25287%2529.jpg

Do tego aero nie mam już nerwów, co chwilę trzeba regulować strumień farby. jutro spróbuję z brązem-sterylna czystość narzędzi, strzykawek i reszty sprzętu - może problemy z szerokością linii to kwestia co chwilę zapychającej się dyszy i syfu w farbie...

To nie jest kwestia aero tylko farby. To samo możesz "osiągnąć" przy pomocy H&S Ultra. Zrezygnuj z matowych humbroli. Poszukaj satynowego albo błyszczącego zamiennika danego koloru. Gunziaki będą dobre. Z olejnych może Xtracolor (nie znam palety).