Lipstein Napisano 11 Grudnia 2012 Share Napisano 11 Grudnia 2012 Dawno, dawno temu kupiłem, polepiłem i pomalowałem pędzlem takie maleństwo jak w temacie. Teraz pora na trening podpatrzonych na tym forum technik modelarskich. Zdjęć z pudełka nie będzie, bo i po co... Mam za to prośbę: ma któryś z kolegów możliwość zeskanowania instrukcji do tego modelu? Druga prośba to porada, jakim kolorem go malować: z zestawu zostały mi kalki przedstawiające coś jakby literę P z kanciastym brzuszkiem i obok tarczę z jakimś runem, pod tarczką liście dębu złożone na krzyż. Wie ktoś, co to za jednostka, rok, jaki teatr działań? Dawca: Spód wózka: I zoonk: szpachla WAMOD wsysnęła zasobniki z wózka: Model psikniety kolorem 86 MATT Humbrolla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 11 Grudnia 2012 Share Napisano 11 Grudnia 2012 Tu masz link do instrukcji http://www.mojehobby.pl/products/BMW-R75-with-Sidecar.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 11 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2012 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 11 Grudnia 2012 Share Napisano 11 Grudnia 2012 Nie ma problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 11 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2012 No i jasne, z instrukcji wynika, że co do koloru to robię totalne WH SF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 11 Grudnia 2012 Share Napisano 11 Grudnia 2012 To morze zabawisz się w truj kolorowe kamo np http://www.mojehobby.pl/products/German-IIWW-Motorcycle-Zundapp-KS-750-with-Sidecar.html albo jeśli czujesz się na siłach to możesz ten zielony wykorzystać jako podkład pod kamuflaż zimowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 11 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2012 Zimowe kamo to za jakieś pięć lat pewnie, bo nie znam żadnej techniki jego "wyrobu", a "na lakier do włosow" to chyba nikt mi jeszcze nie opisał w taki sposób, bym pojął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seine Napisano 11 Grudnia 2012 Share Napisano 11 Grudnia 2012 Druga prośba to porada, jakim kolorem go malować: z zestawu zostały mi kalki przedstawiające coś jakby literę P z kanciastym brzuszkiem i obok tarczę z jakimś runem, pod tarczką liście dębu złożone na krzyż. Wie ktoś, co to za jednostka, rok, jaki teatr działań? Opis trochę ogólny, może podrzucisz skan/zdjęcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 11 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2012 moze niewystarczająco uważnie czytałes lub słuchałes. naprawde cięzko o mniej skomplikowana technikę no może Kamil, może... Oznaczenia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash Napisano 11 Grudnia 2012 Share Napisano 11 Grudnia 2012 naprawde cięzko o mniej skomplikowana technikę Fakt, niemniej patrząc po galeriach i tak mam wrażenie, że nieliczni rozumieją po co to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 11 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2012 ... a może większość woli robić z pudła, no nie? Ja się nie rzucam na głęboką wodę, bo jeszcze aero nie opanowałem. Kamil, co do czytania ze zrozumieniem: szperałem po różnych wątkach na tym forum, ale to wszystko zebrane do k... jakoś mnie nie oświeciło i zachwyciło, co oczywiście nie oznacza, że się nie da. mi musi "zaskoczyć", inaczej nic z tego. jakoś nie zaskoczyło i tyle. mam prośbę o przejście do przysłowiowego ad remu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seine Napisano 11 Grudnia 2012 Share Napisano 11 Grudnia 2012 Oznaczenia: Po kolei: tarcza - 12 Dywizja Pancerna SS "Hitlerjugend". Szlak bojowy to rok 44: Normandia, Falaise, Ardeny; rok 45: Węgry 1945). Zakończyła wojnę w Austrii numery rejestracyjne - Wehrmacht, niestety nijak ma się do 12 dywizji SS. proporczyk - przyznam, że nie wiem. Jeżeli miałby poziomą poprzeczkę dzielącą na połowy - sztab brygady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 11 Grudnia 2012 Share Napisano 11 Grudnia 2012 To oznaczenie sztabu dywizji. Głowy nie dam sobie uciąć, ale na Tamiyowskim Kfz 222 jest kalka z takim samym oznaczeniem które robiłem. Z tego co pamiętam oznaczało to pojazd przynależący do sztabu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 11 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2012 kurde, to okres lądowania Aliantów w Normandii pasuje... A kolor? Ta zieleń się obroni czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 11 Grudnia 2012 Share Napisano 11 Grudnia 2012 kurde, to okres lądowania Aliantów w Normandii pasuje... A kolor? Ta zieleń się obroni czy nie? raczej ten okres to truj kolorowe kama na bazie dunkelgelb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2012 (edytowane) Miałem dzisiaj w planie pokryć model sidoluxem i jechać z łoszem, a czeka mnie szlifnięcie do gołego plastiku tej zieleni i nakładanie dunkelgelb; a tak BTW czy 94 Humbrola odpowiada wg. Was temu kolorowi? Mam jeszcze nówkę 160 czyli podobno ten jedynie słuszny brązowoczerwony na niemieckie pojazdy - nada się. Jaka zieleń do kompletu - ta 86 może być? Edytowane 12 Grudnia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 12 Grudnia 2012 Share Napisano 12 Grudnia 2012 może zamiast zmywać tą farbę wykorzystaj ją jako podkład pod dunkelgelb(jeśli nie jest to zbyt gruba warstwa) malując jaśniejszą farbą na ciemniejszą uzyskasz coś w rodzaju cieniowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2012 szukam w takim razie pozostałych kolorów w moich zasobach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 12 Grudnia 2012 Share Napisano 12 Grudnia 2012 jesli chodzi o Humbrola 94 to chyba nie bardzo ten kolor przynajmniej tak wygląda na zdjęciu (ale prawdą jest ze dunkel gelb miał kilka odcieni ) ten 160 jako kolor kamuflażu wydaje się ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 18 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2012 Model dostał bazę z Dunkelgelb w roli którego wystąpił Humbrol 94. będzie jednak trójkolorowe malowanie z H159 i H160, bo takie kolory mam, a na jeden model nie będę szalał. czy ktoś ma jakieś kalki godeł jednostek i przynależności (WH), które mógłby odstąpić, a które pasują do czerwca 1944 roku w Normandii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 18 Grudnia 2012 Share Napisano 18 Grudnia 2012 Jeśli robisz trojkolorowe radze Ci tylko nakleić jakieś tablice rej.z tego co pamiętam jedynie kompania Mayera miala fajne oznaczenia ale kamo dwu kolorowe. i boodajze to był R12 ale poszukam w domu może coś znajdę,ale to front włoski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 18 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2012 dzięki, od jutra jadę z kamuflażem, może do tej pory coś mi się rozjaśni/wyjaśni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 18 Grudnia 2012 Share Napisano 18 Grudnia 2012 NO TO CZEKAMY NA EFEKTY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 19 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2012 Oto efekty..... Tym maluję pieprzona kasza z farby.... Do tego aero nie mam już nerwów, co chwilę trzeba regulować strumień farby. jutro spróbuję z brązem-sterylna czystość narzędzi, strzykawek i reszty sprzętu - może problemy z szerokością linii to kwestia co chwilę zapychającej się dyszy i syfu w farbie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Grudnia 2012 Share Napisano 20 Grudnia 2012 To nie jest kwestia aero tylko farby. To samo możesz "osiągnąć" przy pomocy H&S Ultra. Zrezygnuj z matowych humbroli. Poszukaj satynowego albo błyszczącego zamiennika danego koloru. Gunziaki będą dobre. Z olejnych może Xtracolor (nie znam palety). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi