tombie01 Napisano 2 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2013 Jeśli mam być szczery to więcej skuteczności osiągam w skali 1/48 czasem porwę się na jakiś modelik w 1/72 licząc na szybko uzyskany efekt i wprawkę w malowaniu różnych rzeczy ale zdecydowanie lepiej skleja mi się w 48, dlatego ostatecznie na tą skalę się zdecydowałem, a tymczasem z małym opóźnieniem dotarły ostatnie dodatki - zrozumiałe jest że w okresie świątecznym przesyłki docierały z opóźnieniem kokpit Aires i maski do zestawu Tamiya zestawik elementów fototrawionych edka (tutaj załączyłem niewłaściwy zestaw kalek) Kalki z których zamierzam pozyskać czerwoną trójkę to ten zestaw nie poskąpiłem również na uzbrojeniu ponieważ przy całkowicie zdjętych blachach obudowy silnika lufy karabinów MG 17 będą w całości widoczne zakupiłem zestaw z bardzo dobrze odwzorowanymi elementami; działka MG -FF będą z zestawu Master Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 20 Lutego 2013 Autor Share Napisano 20 Lutego 2013 nie sądziłem że mi się tak ściagnie z tym projektem choć poza kolegą fiedotowem i woitem i kub(ą) nie widzę szczególnego szału w postepie prac ale mam nadzieję że w marcu się to zmieni. moją walkę rozpocząłem od zamiarów posklecania wnętrza z zestawu Airesa odkładając waloryzację Eduarda na bok, szybko jednak doszedłem do wniosku że to Eduard bedzie głównym tworzywem kokpitu a Aires tylko dostawca niektórych części. zeszlifowałem wnętrze kadłuba przed wycięciem zbędnych elementów aby podczas piłowania i szlifowania kadłub był sztywniejszy, dopasowałem elementy burt, a teraz zabieg co do którego mam sporo obaw ponieważ nigdy nie wycinałem tylu elementów z zestawu, ale wyszło w miarę i kolejna amputacja, nie znalazłem na tyle małej tarczy do szlifierki więc wolę nawiercić w koło wyszło tak a tutaj z przymiarka nowej bryły kadłuba z przyklejonymi burtami - przyznam że zestaw Eduarda jest niesamowicie przemyslany i po wycięciu elementów "pod silnik" pasuje co do milimetra i ostatnia czynność na ta relacje do sklejony płatowiec z pomalowanymi wnękami na RLM 02 tutaj chciałem się zatrzymać i zapytać szanowych kolegów (upewnic się) czy dobrze zamierzam odciąć końcówkę skrzydła. Drugie pytanie to czy sądzicie że pilot podjął próbę lądowania z wypuszczonym podwoziem nie wiem za bardzo jak podejść do tematu kół? Jak było faktycznie pewnie się nie dowiemy ale zawsze podyskutować warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 27 Lutego 2013 Autor Share Napisano 27 Lutego 2013 Kolejny etap to budowa kokpitu - tutaj uzyłem zarówno elementów oryginalnych Airesa jak i Eduarda Eduard posiada elemnty pomalowane pod kolor RLM 66 odpowiedni dla wersji od E4 według lektury którą poczytałem należało je przemalować na RLM02 zgodnie z opisem pomalowałem wnętrze kolorem RLM02 czyli Gunze C60 drążek sterowniczy chciałem pomalować zgodnie z monografią ale nie zgadza mi się do jakiego poziomu powinien być pomalowany na czarno wstepna przymiarka tearaz zabieram się za wykonanie apteczki zeszlifowana do profilu kadłuba i wklejona wziąłem się za obróbkę żywicznego zasobnika napociski do działek co okazało się dość cięzkim zadaniem - odciąć ten zbędny żywiczny element było prawdziwą gehenną - uszkodziłem nieco drobne elementy odłamując je - trudno będe musiał kleić pierwsza przymiarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 27 Lutego 2013 Share Napisano 27 Lutego 2013 No, wreszcie się doczekałem . Szkoda że taki mały ruch w tym projekcie. Ludzie najpierw się pozgłaszali a potem .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
triadabor Napisano 27 Lutego 2013 Share Napisano 27 Lutego 2013 No, wreszcie się doczekałem . Szkoda że taki mały ruch w tym projekcie. Ludzie najpierw się pozgłaszali a potem .... Spoko,spoko u mnie trochę brak czasu,ale chyba się wyrobię z moim projektem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 27 Lutego 2013 Autor Share Napisano 27 Lutego 2013 Ja nie odpuszczam ale powiem Ci że dziergam prawie codzinnie od dwóch tygodni, ale aby nie zanudzać bractwa modelarskiego zdjęcia "wrzucam" jak się uzbiera konkretna ilość:)' byłbym wdzięczny gdyby ktoś przedyskutował ze mną odciecie końcówki skrzydła - nie wiem czy w tym miejscu choc jestem w 99% pewien pomocy koledzy?!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 10 Marca 2013 Autor Share Napisano 10 Marca 2013 Ponieważ nie dopuszczacie mnie do słowa w kewstii odcięcia skrzydła będe się kierował intuicją. pytanie co dalej z tym zrobić - myslę że wybiore ze środka plastik stożkowym frezem a nastepnie zaszpachluje tak aby wyszlifowana powierzchnia tworzyła żeberko które odpowiednio nawiercę. w między czasie powycinałem elementy żywiczne oraz je oszlifowałem nie ukrywam że z żywicą pracowałem sporadycznie tylko wówczas jak była dodawana do modelu, tutaj używam zestawu firmy CMK i przyznam się bez bicia że często przy wycinaniu oraz szlifowaniu odłamały mi się małe lementy które następnie musiałem przyklejać w przypadku silnika wystjącą część wału zasąpiłem miedzinym przewodem. Nastepnie wszystkie elemnty pomalowałem na strebrno (zamiast podkładu Tamiya X11) następnie zabrałem się za właściwe kolory użyłem farb Gunze seria C wykończyłem lakierując nałozyłem łosza a nastepnie wykonałem zadrapania teraz biorę się za składanie silnika w całość oraz przybrudzenie kokpitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 10 Marca 2013 Share Napisano 10 Marca 2013 Nie szpachluj żeberka tylko po wyfrezowaniu wklej płytkę plastikową i w niej rób nawierty, mam wrażenie że tak będzie bezpieczniej. W ogóle to strasznie ambitny projekt, tym bardziej powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 10 Marca 2013 Share Napisano 10 Marca 2013 Nie szpachluj żeberka tylko po wyfrezowaniu wklej płytkę plastikową i w niej rób nawierty, mam wrażenie że tak będzie bezpieczniej. W ogóle to strasznie ambitny projekt, tym bardziej powodzenia Bezpieczniej i realistyczniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 10 Marca 2013 Autor Share Napisano 10 Marca 2013 no dobra spróbuję - choc jak odciąłem końcówkę skrzydła to jeszcze się wachałem nad takim rozwiązaniem (widząc Boguś w Twoim warsztacie Spitfire 22 z Matchboxa wycięcie takiego żeberka to nie problem - dla mnie prawdziwe wyzwanie) w opisanym przeze mnie sposobie ze szpachlą miałem nadzieję uniknąć problemów z tą ostrą krawędzią blachy, która wystaje poza żeberko, ale cóż nie zaszkodzi spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 12 Marca 2013 Autor Share Napisano 12 Marca 2013 Czy kotoś z szanownych kolegów posiada zdjecie kadłuba Bf109 ze zdeontowanym sterem kierunku? Chodzi mi dokładnie o miejsce jak wyglądało łączenie z góry dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 12 Marca 2013 Share Napisano 12 Marca 2013 Na moim chomiku jest trochę monografii Meska. Może Ci pomogą http://chomikuj.pl/fiedotow/Lotnictwo/Messerschmitt+109 Dziś dołożyłem Ersatzteilliste Bf - 109 E - polecam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 23 Marca 2013 Autor Share Napisano 23 Marca 2013 Mam mały problem przy moim dzierganiu;) to coś co jest korkiem odpowietrzającym było jako osobny element, który przy wycinaniu z ramki pękł, mało tego od tego mniejszego elementu praktycznie nie da się odciąć pozostałości ramki. Będe musiał go z czegoś dorobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 23 Marca 2013 Autor Share Napisano 23 Marca 2013 a ten otwór w magazynkach to czemu służy? w modelu wchodzi w nie przedłużenie walu silnika - byłem przekonany że to po to aby uzyskać synchronizację karabinów ze śmigłem - ale jeśli masz Kamil jakąś fotkę albo rysunek to załącz do postu bo mam sporo lektury i właśnie po Twoim poście jeszcze raz ją przejrzałem ale nie mam zdjęcia odsłoniętych magazynków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 23 Marca 2013 Autor Share Napisano 23 Marca 2013 podejrzewam Kamil że producent zrobił to celowo, przynajmniej na zdjęciach wygląda to tak że tego elementu nie widac (nie da się dojrzeć) a ten kto opracowal odlew chciał aby silnik znalazł się w odpowiednim miejscu względem całego samolotu - dlatego wykonał oś która łaczy silnik z magazynkami. PS ten drugi link nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 23 Marca 2013 Autor Share Napisano 23 Marca 2013 Dalszy ciąg relacji: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 23 Marca 2013 Share Napisano 23 Marca 2013 Hmmm... Daleko w polu... Ja czekam na roślinki i zastanawiam się , czy się wyrobię... Ale ja mam dużo wolnego... Ale to co robisz podoba mi się Muszę kiedyś zdradzić Spitfiry na rzecz Messerka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 23 Marca 2013 Autor Share Napisano 23 Marca 2013 Dzieki Boguś w przyszłym tygodniu również zaczynam wolne od środy; liczę na postęp w pracach - przede wszystkim mam prostrzą dioramę - robię w zasadzie łąkę w drewnianej ramce na zdjęcia i tyle - właśnie w tej chwili sobie ugniatam palstelinę korzystając z okazji że szpachla musi podeschnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 24 Marca 2013 Autor Share Napisano 24 Marca 2013 Ramkę niestety postanowiłem zmienić na większą na tej miał bym mniej roboty jeżeli chodzi o ilość trawy do wykonania ale model nie wyglądał by korzystnie ponieważ ledwo się na niej mieści; nie będę szedł na łatwiznę jutro zaopatrzęsię się w nową ramkę w Leroy Merlin. a tymczasem dzień upłynał mi na dopracowywaniu silnika i szpachlowaniu to drugie niestety jest czasochłonne ze wzgkędu na schnięcie szpachli dlatego efekty nie powalają ale za to na tylnej części kadłuba nie pozostał już prawie żaden ślad po usterzeniu pionowym - będę jeszcze musiał wykonać dwa zaczepy które wystawaly w tym miejscu jako zaczepy steru (tak przynajmniej rozumiem to z rysunków) będę jeszcze musiał wykonać jakiś realistyczny wał łączący śmigło z silnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 30 Marca 2013 Autor Share Napisano 30 Marca 2013 ciąg dalszy faktycznie Święta dają możliwości w posklejaniu modeli- no ale trzeba też oderwać się i pokroić z żoną sałatkę (z tego warsztatu nie będzie) cóż uczyniłem przez te parę dni "ogon" mojego Niemca w końcu nabrał obłości - jakieś pół roku temu wymieniłem z Kamilem Sztrabałą posta odnośnie szpachlówek w którym Kamil napisał iż wamod często się zapada - mi się to nie zadażyło ale tym razem stało się to ze szpachlą Gunze - może faktycznie Tamiya jest najlepsza tak jak pisza niektórzy forumowicze. owiewkę zamaskowałe maskami Eduarda ale to jeszcze nie problem - problemem okazało się 'spasowanie' owiewki do modelu - według zdjęcia powinna być bardziej przesunieta w stronę silnika jak rozmierzyłem wg pozostałych owiewek (których nie będzie) powstała luka; - postanowiłem że będe sugerował się zdjęciem do maskowania delikatnych elementów żywicznych wykorzystałem zbędny element okapotowania silnika wszystko skleiłem maskolem do owiewek tak aby pozyskać te elementy nieuszkodzone - może kiedyś się przydadzą a nastepnie pomalowałem Supesurfacerem 1200 wyłapując 'babole' zeszlifowałem je papierem 1500 oraz 2500 - parę się ich znalazło następnie wszystko trysnąłem srebrnym Gunze 159 (niestey polecany C008 jest już niedostepny) nastepnie preszajding i spód na gotowo - w sensie farby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 31 Marca 2013 Autor Share Napisano 31 Marca 2013 zła wiadomość i to w nocy przed zamknięciem wszystkich sklepów - brakło plasteliny na podstawkę ale za to można trochę pomalować na całość kładę farbkę Gunze RLM 02 nastpnie maska i RLM 71 i to by było na tyle chciałem jeszcze położyć lakier ale moja połowica wydziera się na cały dom że za bardzo hałasuję jak na środek nocy i mam w tej chwili iść spać także reszta relacji jutro moi drodzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pancho Napisano 31 Marca 2013 Share Napisano 31 Marca 2013 moja połowica wydziera się na cały dom że za bardzo hałasuję jak na środek nocy i mam w tej chwili iść spać także reszta relacji jutro moi drodzy. Znaczy, że w środku nocy się wydziera Jeszcze polycyanty przyjadą Moja połowica wypaprała mi cały sidolux i jeszcze ma problem, że za mało było A tak na poważnie - bardzo mnie się podoba. Szkoda, że ja Czapajawe nie zrobię, ale to inna historia, nie do opowiadania na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 31 Marca 2013 Share Napisano 31 Marca 2013 Nono... Tomaszu! Coraz ładniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 31 Marca 2013 Share Napisano 31 Marca 2013 Czym barwiłeś owiewkę ? Całość bardzo mi się podoba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 31 Marca 2013 Autor Share Napisano 31 Marca 2013 Czym barwiłeś owiewkę ?Całość bardzo mi się podoba . masz na myśli maskowanie - to maski Eduarda ramki owiewki nie były malowane poza nanoszeniem farby przy kamo - to że wyglądają na delikatnie posrebżone to jakiś wybryk fotografii. Nono... Tomaszu! Coraz ładniej Dzięki Boguś za słowa uznania z Twoich ust (w sensie klawiatury) to zaszczyt dzisiaj jak wszyscy straciłem godzinę dłubię teraz przy domalowywaniu detali i na koniec chciałbym zdążyć trysnąć sido pod kalki ale najgorsze przede mną - wygięcie śmigłą trochę się stresuję - wszystkie podpowiedzi mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi