Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

rt17hd.jpg

2q3dbuo.jpg

Do wyboru mam dwie wersje tego samego czołgu , jeden przed przeszkodą drugi w trakcie pokonywania jej . Wszystko jest zależne od jednej sprawy czy nauczę się wykonywać figurki żołnierzy czy nie , ale wszystko jest na najlepszej drodze że będzie to zdjęcie z grupą oficerów .Model będzie wykonywany w skali 1:72 , zdjęcia są dostępne w książce (Pojazdy mechaniczne Wojska Polskiego 1939) strona 268 - 269

• Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...
Napisano

Zapowiada się ciekawy warsztat. "Jeże" będziesz sam "lepił" czy też zafundujesz sobie gotowe (preferowane).

Napisano

Właśnie szukam wymiarów tych właśnie jeży i powinienem je samodzielnie wykonać , większy problem mam z figórkami żołnierzy w mojej skali . Mam zamiar wykonać je samodzielnie , ale z modeliną nie poszło najlepiej i muszę poszukać innego materiału .Model czołgu jest już prawie zrobiony brak tylko około setki nitów na wieżach i na kadłubie a reszta to pestka . Wiem że wiele osób życzy mi abym się wyłożył jak nie na modelu to na dioramie ,figórkach a zwłaszcza na malowaniu -postaram się ich nie zawieść .Jestem popularny wśród niektórych kręgów tutejszego forum.

Napisano

Figurki to ręczna robota?

Te wyglądają lepiej niż poprzednie ale twarz...

Może zastosuj główki firmowe i dorób im odpowiednie nakrycia głowy.

Napisano

Figsy - no jest poprawa.Ale tak jak wyżej - główki z jakiś normalnych wtrysków - ino nakrycia bym sam zrobił...

7 TP - cos nie teges z przednią płytą - zrobił się uskok. nie powinno go być.

Mam nadzieję że,śladów po klejeniu na pomalowanym modelu nie będzie widać...

Napisano

Pierwszy wykonany na próbę JEŻ skala 1: 72 wymiary wysokość 1.8 mm 106bk3t.jpg orginalnie wysokość 130 cm szerokość 150 cm

Napisano

Najlepiej druciki z jakiegoś przewodu i splatać jak w prawdziwym.

Napisano

Swój sposób opisałem w odpowiednim wątku, ale na 72-ke to będzie za duże...

Napisano

Ładny jeżyk, figUrki krótko pisząc do wymiany. Oby malowanie czołgu było dobre.

Napisano

Jeż niezły, ale w tej skali to on zginie całkowicie...

Napisano
Pierwszy wykonany na próbę JEŻ skala 1: 72 wymiary wysokość 1.8 mm

[...]

orginalnie wysokość 130 cm szerokość 150 cm

To chyba literówka? Powinien mieć wg mnie około 1,8 cm ;)
Napisano

kurde, masz rację, sam policzyłem a źle odczytałem wynik - 18mm innymi słowy

Napisano

Bardzo fajnie wygląda tylko obawiam się czy nie bedzie wyglądał na za wielki. Popracuj jeszcze nad 7tp i figurkami,bo marnie wyglądają.

Napisano

Nie wiem jak z wykonaniem ale kiedyś widziałem w sklepach fototrawiony drut kolczasty do 72.

Napisano

Tadek, jak pisałem w podesłanym Ci wątku: weź listewkę 2x3x120cm, na jej końcach wywierć po jednym otworze o fi równym średnicy patyczka okrągłego po lodach (buk - twardy, nie pęknie przy naprężeniach, patyczek powinien mieć z 15cm długości, by można było łatwo operować dłońmi przy "bazie"). powstanie Ci ramka, na której rozepnij dwa druciki najlepiej z uzwojenia silnika, im cieńsze, tym lepiej i CIASNO splecione ze sobą. jak na tym dystansie 120 cm co 20cm wywiercisz otworki, to ten drugi patyczek będziesz mógł przestawiać i lepiej będzie Ci się z czasem pracowało, bo drut "baza" nie będzie drgał i się ogólnie niepotrzebnie nie ruszał. na tym podwójnie splecionym druciku owijasz "trzeci drut", o średnicy takiej jak drut "bazowy" - bierzesz w rękę igłę do szycia ręcznego 1mm - na igle przyłożonej do bazy pod katem prostym OWIJASZ JEDEN RAZ ten trzeci drut, który później owijasz SUPER CIASNO na "bazie" dwu, trzykrotnie - wyciągasz z tak powstałej pętelki igłę i przykładasz ją z drugiej strony "bazy", na niej owijasz jeden raz trzeci drut, potem dwu, trzykrotnie owijasz "bazę", wyciągasz z tak powstałej pętelki igłę i przykładasz ją z drugiej strony "bazy" i tak kilkaset razy, aż zrobisz żądany odcinek. potem powstałe petelki delikatnie obcinasz nożyczkami i już.

Ja 1 metr robię w godzinę, ale mam dość szczupłe dłonie

Jeśli "bazę" będziesz owijał podwójnym (ale nie splecionymi ze sobą drucikami) "trzecim drutem", to osiągniesz jeszcze lepszy efekt - każdy kolec po odpowiednim uformowaniu będzie niejako podwójny.

Napisano

Wczoraj wieczorem miałem problem z tym drutem kolczastym . Na pewno wykonam ramkę i spróbuję wykonać jak mi poradziłeś .Jedynie nie wiem jaka jest odległość między zwojami kolcy , myślę że samo wyjdzie jeszcze raz Dziękuję za pomoc .

Napisano

odległością między zwojami kolców będzie średnica igły, której użyjesz oraz szerokość dwu-trzykrotnego oplotu na "bazie". jasne?