Grzes Napisano 11 Grudnia 2023 Napisano 11 Grudnia 2023 Te Twoje ostatnie produkcje, zwłaszcza z szachownicami, to prawdziwa uczta modelarska. Wspaniale się to ogląda 1 1 Cytuj
jmx62 Napisano 12 Grudnia 2023 Napisano 12 Grudnia 2023 (edytowane) W dniu 1.01.2013 o 19:38, Wachmistrz napisał: Przełom roku skłania do wspomnień i podsumowań. W Święta odwiedziłem dom rodzinny, gdzie zachowały się jeszcze moje modele sprzed 20 i więcej lat. Trochę je odkurzyłem i posklejałem, co się dało, niektórym amputowałem zwiotczałą antenkę czy inną goleń . Nie były to modele wybitne, może nawet niezbyt dobre, jednak składane z pasją i starannością, na jaką wówczas było mnie stać. W mojej rodzinnej Jeleniej Górze jedynym dostepnym w latach 80-tych źródłem pozyskiwania modeli był sklep CSH. Tam rodzice kupowali mi Plasticardy i KP, a później ja sam produkty Matchboxa i inne. Prezentowane poniżej modele powstawały w latach 1984-92. Wszystkie malowane pędzelkiem, farbkami olejnymi dla artystów, które dostawałem od Taty. W liceum pożyczałem też humbrole i revelle od kumpla modelarza, który miał ciotkę w RFN i w związku z tym dostęp do Eldorado. A oto galeria tych nadgryzionych zębem czasu staroci, wszystkie 1/72, lata produkcji w przybliżeniu: 1984. Jak 1M ZTS Plastyk, - malowany farbkami artystycznymi 1985. Ił-2m3, ZTS Plastyk, - humbrole i farbki artystyczne 1985-86. Ła-7, KP - humbrole i farbki artystyczne 1985-86. PZL 37B Łoś, ZTS PLastyk w olive drab - humbrole i farbki artystyczne 1985-86. Gloster Gladiator I, Matchbox, narty i kalki z modelu Hellera. 1984-85. Hurricane IIc, Matchbox - humbrole i farbki artystyczne 1984-85. Mosquito Mk.30, Matchbox - humbrole i farbki artystyczne 1986-87. Spitfire LF.IXe, KP, Humbrole 1987 P-61A Black Widow, NOVO, czarny humbrol, wnętrza - moje wizje ZC. Wtedy słyszałem tylko, że wnętrza malowano na żółto i zielono. Po 1989 wyjechałem na studia i zacząłem tworzyć kolekcję bardziej świadomie i z wykorzystaniem dostępnych już akcesoriów, jak szpachlówka, którą lubię używać do dziś. Niestety, w miarę postępów w nauce ubywało czasu na hobby, któremu poświęcałem się już tylko w weekendy, coraz rzadziej i rzadziej... 1989-90. F6F-3 Hellcat, Matchbox 1991-92. F4U-1 Corsair, Heller 1991. Henschel Hs-126, Italeri 1991. Bf-109 F-4, przeróbka z G-6 Hellera, kalki Techmodu 1992. Bf-109 E3, Academy (kalki Techmodu, jeszcze stara interpretacja oznaczeń Wicka. Jak widać, głównym tematem były samoloty 2. wojny, ale próbowałem też swych sił w odrzutowcach: 1986. pakistański Mig 19, KP 1988-89. Harrier Gr.3, nie pamiętam firmy. Moja jedyna przygoda w vacu. Nie wytrzymałem zapylenia. 1990. Mig 21, KP, kalki Techmodu, malowany jakąś dziwną włoską srebrzanką. Nie zachowały się: Spitfire IX i Mustang IV Matchboxa - skończyły jeszcze w latach 80-tych jako modele testowe. Inne: Mig-15 UTI z KP, F-5 Freedom Fighter Matchboxa, A-4 Skyhawk z ESCI - przehandlowałem w zamian za zestawy niesklejone. Letov S.328 z KP po prostu zniknął. Jeszcze kilka lat temu stał na półce, a teraz go nie ma Całą furę modeli zalegających w pudełkach podarowałem synowi kolegi dopiero w 2006 roku, gdy postanowiłem zrobić nieco porządku w starych szafkach, przekonany że modelarstwo mam już za sobą... I to był koniec okresu młodzieńczego. W dniu 1.01.2013 o 19:38, Wachmistrz napisał: W...Jeleniej Górze jedynym dostepnym w latach 80-tych źródłem pozyskiwania modeli był sklep CSH. Tam rodzice kupowali mi Plasticardy i KP, a później ja sam produkty Matchboxa i inne. Czołem Panie Wachmistrzu! Zacząłem po wojskowemu bo Twój Kolego nick forumowy kojarzy mi się z mundurem. I samą J-G. 81-85 byłem słuchaczem WOSR (tak to się wtedy szumnie nazywało) czyli podchorążym. Piszesz że 84 zaopatrywałeś się w modele w SH. Czy masz na myśli sklep na rogu rynku czy starówki nie pamietam jak to sie wówczas określało? A samo Twoje portfolio jest super. Nie licząc P-61 miałem wszystkie i o podobnym standardzie wykonania. Takie to były czasy. Edytowane 12 Grudnia 2023 przez jmx62 1 Cytuj
Wachmistrz Napisano 12 Grudnia 2023 Autor Napisano 12 Grudnia 2023 Godzinę temu, jmx62 napisał: Czołem Panie Wachmistrzu! Zacząłem po wojskowemu bo Twój Kolego nick forumowy kojarzy mi się z mundurem. I samą J-G. 81-85 byłem słuchaczem WOSR (tak to się wtedy szumnie nazywało) czyli podchorążym. Piszesz że 84 zaopatrywałeś się w modele w SH. Czy masz na myśli sklep na rogu rynku czy starówki nie pamietam jak to sie wówczas określało? A samo Twoje portfolio jest super. Nie licząc P-61 miałem wszystkie i o podobnym standardzie wykonania. Takie to były czasy. W latach osiemdziesiątych byłem nastolatkiem. WOSR pamiętam, ojcowie niektórych kolegów z klasy tam pracowali. Sam nigdy w wojsku nie byłem . Składnica była na Placu Ratuszowym - tak, to tam były Kovozavody, Plasticardy, a z czasem Matchboxy. 1 Cytuj
jmx62 Napisano 12 Grudnia 2023 Napisano 12 Grudnia 2023 1991 bylem w J-G na jakimś 3miesięcznym kursie i wtedy w tej SH były jeszcze M-xy, Pamiętam Havoca, P-38, Wellingtona i Swordfisha. No i wtedy zakupilem z pierwszego tłoczenia Lublina R-XIII i RWD-8 w skali 48. Cytuj
Slawek_26869 Napisano 12 Grudnia 2023 Napisano 12 Grudnia 2023 Pamiętam tą SH jak pamiętam to zawsze była dobrze zaopatrzona w modele (na pewno lepiej niż moja rodzima w Kaliszu ). Bywałem tam przynajmniej raz w roku w okresie wakacyjnym przy okazji tygodniowej wizyty u Dziadków Cytuj
Wachmistrz Napisano 12 Grudnia 2023 Autor Napisano 12 Grudnia 2023 Większość z prezentowanych na początku siedemdwójek jest z tej SH. Miałem taki pomysł, żeby wykonać modele nawiązujące do tamtych staruszków, ale ostatecznie wziąłem się za szmatopłaty. Ale może mi się jeszcze uda. Cytuj
Wachmistrz Napisano 7 Października 2024 Autor Napisano 7 Października 2024 (edytowane) Powrót do przeszłości. Skala 1/72 i tematyka drugowojenna: P-47D Thunderbolt MTO, 15 AF, 57 FG na Korsyce pod koniec 1944 r. Zestaw Hasegawa, trochę scratchu i aftermarketów. GALERIA Edytowane 15 Listopada 2024 przez Wachmistrz 3 Cytuj
Wachmistrz Napisano 15 Listopada 2024 Autor Napisano 15 Listopada 2024 (edytowane) Ciąg dalszy przygody ze skalą 1/72: P-47 D Thunderbolt "Chief Seattle", Lt. Joseph R. Murphy, 9 AF, 362 FG, Francja/Belgia 1945; Zestaw Tamiya. GALERIA Edytowane 15 Listopada 2024 przez Wachmistrz 5 Cytuj
Wachmistrz Napisano 3 Września 2025 Autor Napisano 3 Września 2025 (edytowane) Projekt uznałem za nieudany, nierówny, pełen niezamierzonych efektów. A jednak mi się podoba. Mustang C z Academy, 1/72. MTO, 15 AF, 325 FG. Warsztat jest tutaj Edytowane 16 Lutego przez Wachmistrz Cytuj
Wachmistrz Napisano 1 Kwietnia Autor Napisano 1 Kwietnia Wrzuciłem fotki Mustanga do Chata GPT. Takie coś narysował. Próbowałem też stworzyć kolorowy profil P-47, ale przy nim AI kompletnie poległa. Cytuj
Wachmistrz Napisano 1 Kwietnia Autor Napisano 1 Kwietnia Fajna zabawa z tym GPT. Ożywiłem prawie 40-letniego Hellcata z Matchboxa Cytuj
Moses Napisano 1 Kwietnia Napisano 1 Kwietnia O Borze jaka gigantyczna obsługa! I jeden jeszcze zmielony zaraz będzie przez śmigło! 1 1 Cytuj
Wachmistrz Napisano 26 Maja Autor Napisano 26 Maja Wszystkie zachowane modele z wszystkich moich epok modelarskich po raz pierwszy w jednym miejscu. Baza Tymczasowego Zgrupowania Operacyjnego Jelenia Góra Jeszcze dwie przeprowadzki i może trafią w końcu pod własny dach, a ja wznowię produkcję… 5 Cytuj
Wachmistrz Napisano 27 Maja Autor Napisano 27 Maja Godzinę temu, Baas ArK napisał: Zacne zbiory Milordzie! P-61 od ruskich? Dzięki! Jak na prawie cztery dekady to niezbyt może liczne. Tak, Czarna Wdowa z NOVO - kolega przywiózł z Sojuza. Cytuj
Wachmistrz Napisano 4 Sierpnia Autor Napisano 4 Sierpnia Po pierwszej przeprowadzce. Z braku laku zacząłem prowadzić bloga: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi