Rhayader Napisano 5 Stycznia 2013 Share Napisano 5 Stycznia 2013 Marcin Rogoza narobił mi takiego smaka na Takao, że nie nie mogłem się oprzeć Model Aoshimy wraz z zestawem Flyhawka do Takao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 5 Stycznia 2013 Super Moderator Share Napisano 5 Stycznia 2013 No proszę, proszę - kolejna wspaniała relacja się zapowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlik Napisano 5 Stycznia 2013 Share Napisano 5 Stycznia 2013 Mam to samo na składzie,blaszki , lufy nazbierałem przez jakiś czas i lekki strach przed rozpoczęciem .Ale jak mistrz pociągnie to może się wreszcie odważę .Ha! albo i mnie zgasi bo zapewne wykonanie będzie powalające. Jakby nie było będzie materiał poglądowy . No to będę zaglądał! Maya to pikny okręcik ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 5 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2013 pawlik Ruszaj z Mayą do boju, bo ja muszę się jeszcze dużo uczyć i dobrze jak ktoś bardziej doświadczony będzie mnie za rękę prowadził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlik Napisano 5 Stycznia 2013 Share Napisano 5 Stycznia 2013 Toś mnie waść rozbawił! Za rękę prowadził i bardziej doświadczony?!? Po pierwsze to trzeba by kilka kilogramów kurzu usunąć i jak sobie pomyslę o tych podwójnych i potrójnych działkach aliance modelworks które mam do Mayki to mnie mrozi, przy moim "sokolim wzroku". Muszę niewątpliwie zbadać co ja tam mam w pudełku które się ledwo domyka. Blaszki flychawka , lufki ,armatki alianca ale wiem że i jakiejś innej firmy brałem pod rozwagę.... No i zacząłem cosik innego tworzyć . Zatem mistrzu do dzieła ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlik Napisano 6 Stycznia 2013 Share Napisano 6 Stycznia 2013 Pozwolę sobie dać fotkę ,bo nadal w tym kraju co niektórzy nie wierzą w słowa i bywa ze trzeba chodzić z "czymś" na wierzchu by pokazać że nie jest się wyznania np. mojżeszowego . Przepraszam autora wątku. Jeśli zechce to usunę ten wpis.Oto co posiadam. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 Kurcze koledzy cały czas próbuję dojść skąd wy takie wypasione dodatki macie. Ja pomimo prób nigdy w rodzimych sklepach nie znalazłem kompletu do swoich modeli:/ Mógłbym prosić o jakieś namiary? Może lepiej na pw żeby nie zrobić zamętu na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 7 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2013 Kurcze koledzy cały czas próbuję dojść skąd wy takie wypasione dodatki macie. Ja pomimo prób nigdy w rodzimych sklepach nie znalazłem kompletu do swoich modeli:/ Mógłbym prosić o jakieś namiary? Może lepiej na pw żeby nie zrobić zamętu na forum.Bo i my raczej z rodzimych nie korzystamy. Ale jeśli już koniecznie mają być rodzime, to chyba saharahobby ma dość szeroką ofertę. Pozwolę sobie dać fotkęNooo....faaajne masz zabawki Tak patrzyłem na Twój zestaw flyhawka, patrzyłem i zacząłem sprawdzać jak duże są różnice z moim (ja mam do Takao). No i niestety są. Dlatego dokonałem właśnie dodatkowego zakupu. Najwyżej skleję kiedyś jeszcze Takao lub sprzedam...zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 12 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2013 Pierwszy raz będę malował linoleum, stąd pytanie do bardziej doświadczonych. Jak to zrobić, aby poszło to jakoś najsprawniej? Odcinać wyposażenie, czy nie odcinać, a później pomalować pędzlem? Listwy pomalować pędzlem czy maskować pokład i aerografem? W obu wypadkach jakoś czarno widzę dokładność. Można nakleić po wszystkim listwy z fototrawionki lub drutu, ale wszystkie wykonania jakie widziałem do tej pory wyglądały fatalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 12 Stycznia 2013 Share Napisano 12 Stycznia 2013 Pierwszy raz będę malował linoleum, stąd pytanie do bardziej doświadczonych. Jak to zrobić, aby poszło to jakoś najsprawniej? Odcinać wyposażenie, czy nie odcinać, a później pomalować pędzlem? Listwy pomalować pędzlem czy maskować pokład i aerografem? W obu wypadkach jakoś czarno widzę dokładność. Można nakleić po wszystkim listwy z fototrawionki lub drutu, ale wszystkie wykonania jakie widziałem do tej pory wyglądały fatalnie. Moim zdaniem listwy z fototrawki...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 13 Stycznia 2013 Share Napisano 13 Stycznia 2013 Myśle ze niezbędne jest wycięcie wszystkich wentylatorów i bębnów z kablami. Paski raczej wklejenia z fototrawionek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 13 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2013 Myśle ze niezbędne jest wycięcie wszystkich wentylatorów i bębnów z kablami. Paski raczej wklejenia z fototrawionekTego się właśnie obawiam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 14 Stycznia 2013 Share Napisano 14 Stycznia 2013 No niestety - taki już urok pierwszego ciężkiego krążownika IJN wypuszczonego w PS w 350-ce. Całe pokłady są do zrycia. :( Zerknij na ten zestaw. Mosiężne paski na pokład są w nim wyjątkowo delikatne. Grzybkowe wentylatory robił kiedyś Voyager ale i tak część z nich jest dość średniej jakości. Aoshima wypuściła ostatnio wersje 'Retake' krążowników typu Takao ale kupowanie całego zestawu tylko dla poprawnie zrobionych wentylatorów trochę mija się z celem... Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 14 Stycznia 2013 Share Napisano 14 Stycznia 2013 Ścinanie wentylatorów nie jest takie straszne. Sam to przerabiałem przy Kongo. Żywiczne wentylatory z Voyagera to padaka. Lepiej kupić dodatkowe wtryskowe zestawy wyposażenia z Hasegawy gdzie jest cały zestaw wentylatorków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 14 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2013 Ścinanie wentylatorów nie jest takie straszneŚcięcie to nie problem. Ścięcie tak by dało się to później wykorzystać, ot co!Lepiej kupić dodatkowe wtryskowe zestawy wyposażenia z Hasegawy gdzie jest cały zestaw wentylatorków.Jakoś ciężko dostępny. Nie mogę nawet zobaczyć dokładnie co i ile jest tego w środku.Aoshima wypuściła ostatnio wersje 'Retake' krążowników typu Takao ale kupowanie całego zestawu tylko dla poprawnie zrobionych wentylatorów trochę mija się z celem...Akurat na wentylatory nie zwróciłem uwagi. Są za to dużo lepiej wykonane samoloty i łodzie. Jest coś nie tak z tymi wentylatorami na modelu? Zarówno Aoshima, jaki i Tamiya na Mogami, zrobiły je w kształcie walców, z lekko zaokrąglonymi ściankami na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 2 Maja 2013 Share Napisano 2 Maja 2013 Lepiej zedrzec calosc do plaskiego pokladu i odtworzyc detale. Zestaw Aoshimy jest calkiem niezly - poza pokladem wlasnie. Wentylatory na IJN mialy ksztalt cylindrow z zaokraglonymi krawedziami ale zawsze osadzanych na znacznie cienszych stopach. Aoshima zepsula je dokumentnie doklejajac zwyczajne walce... A na Takao jest ich calkiem sporo.... Ja zamawialem toczone u przemilego Pana spod Warszawy... Zloscil sie ale wytoczyl super! Przepraszam za malego offtopa: http://imageshack.us/photo/my-images/849/p4040424.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/22/p2190129.jpg/ Pewnie mam gdzies na niego namiary jak by co. Powodzenia w budowie jednego z najladniejszych okretow w historii ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 6 Maja 2013 Autor Share Napisano 6 Maja 2013 Ja zamawialem toczone u przemilego Pana spod Warszawy Pewnie mam gdzies na niego namiary jak by co Nazwiska!, Adresy! kontakty! Choć może najpierw nieśmiało zapytam - a po ile? Te fototrawione wierzchy wentylatorów, listwy moziężne, to z jakiego zestawu? A silniczek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 6 Maja 2013 Share Napisano 6 Maja 2013 http://toczenie.oferia.pl/. Tanio nie było - prawie 300zł po negocjacjach i argumentacji o potencjalnym rozwodzie jeśli wydam więcej niż 300. Ale to za 140 szt wentylatorów... Wierzchy wentylatorów oraz kratki to moja własna produkcja z zaprojektowanej blaszki. Silniczek również... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 7 Maja 2013 Share Napisano 7 Maja 2013 Nazwiska!, Adresy! kontakty! Choć może najpierw nieśmiało zapytam - a po ile?Te fototrawione wierzchy wentylatorów, listwy moziężne, to z jakiego zestawu?A silniczek? No z ust mi pan wyjąłeś!! Tanio nie było - prawie 300zł po negocjacjach i argumentacji o potencjalnym rozwodzie jeśli wydam więcej niż 300. Ale to za 140 szt wentylatorów... Powiem nawet dramatycznie drogo, ale jakby zrobić zbiorcze zamówienie powinno być trochę taniej. W razie czego piszcie mnie na zamówionko kolejne. Tylko czasu brak... że tak nostalgicznie skończę swój wpis . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 8 Maja 2013 Autor Share Napisano 8 Maja 2013 nawet dramatycznie drogo Flyhawk ma w podobnej cenie wentylatory do Royal Navy, a pewnie zrobił dużo większą serię; może tyle musi to kosztować. Można by spróbować zrobić kilka wzorów i robić odlewy w żywicy. Bardzo podobają mi się listwy. Nie widać połączeń pomiędzy nimi, a zapewne nie składały się z jednego kawałka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 12 Maja 2013 Autor Share Napisano 12 Maja 2013 Oprócz różnic w wielkości i trochę w kształcie, wentylatory IJN różniły się też wierzchem. Jedne mają na górze przykręcona okrągłą płytę jak u blacmana, a inne kółko do kręcenia Oba rodzaje występowały jednocześnie/zamiennie? Któreś są wcześniejsze/późniejsze? A może były inne powody np. na pancernikach z kółkiem, a na mniejszych jednostkach bez? Zacząłem oglądać posiadane modele IJN pod kątem pozyskania wentylatorów do ewentualnych odlewów. I abstra:bip:ąc od różnic w wielkości, Kongo i Nagato mają takie z kółkiem, a Yahagi już bez. Maja i Tamiyowskie Mogami również bez. Wiecie o co w tym chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 12 Maja 2013 Super Moderator Share Napisano 12 Maja 2013 Wiecie o co w tym chodzi?Nie wiecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 19 Maja 2013 Autor Share Napisano 19 Maja 2013 Przekonałem się do zmiany wentylatorów. Rozpocząłem wiercenia, więc odwrotu już nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 19 Maja 2013 Super Moderator Share Napisano 19 Maja 2013 Przekonałem się do zmiany wentylatorów. Rozpocząłem wiercenia, więc odwrotu już nie ma...Łoj, Łoj Łoj... ale destrukcja Czekam na renesans wentylatorów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 20 Maja 2013 Share Napisano 20 Maja 2013 Wiecie o co w tym chodzi? Probowalem zglebic temat juz kiedys podczas budowy mojego Takao... zdjęcie pochodzi z publikacji Random Japanese Warship Details - Tamiya Wydaje mi sie (ale nie jestem pewien) ze pierwsze duze jednostki IJN (Tosa, Kaga, Akagi Amagi, Nagato Mutsu oraz kolejne Yamashiro, Fuso i pewnie też typ szybkich pancerników Kongo), na których potrzebny był wydajny system wentylacji mialy wentylatory z użyciem ręcznego regulatora w postaci pokrętła na górze. Stąd typowe "kółeczko" - rys 354. "Pierwsze duże" tzn pierwsze w czasach nowożytnych Gdzieś w latach 20 wprowadzano zmodernizowany, nowy typ wentylatorów z półautomatyczną regulacją czyli takie jakie są na ciężkich krążownikach wczesnych typów (typy Aoba, Kako, Haguro oraz jako ostatni typ Takao) - rys 355. Modernizacją tych z kolei były wentylatory z kierunkowych nawiewem - rys 356 - występujące na najnowszych krążownikach min na typie Mogami, Tone oraz nowych lekkich krążownikach Yahagi. Ale również na typie Takao. Tak sądzę... powodzenia w budowie! p.s. Nie widać połączeń pomiędzy nimi, a zapewne nie składały się z jednego kawałka. Składały się z jednego kawałka .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi