Skocz do zawartości

TS-11 ISKRA, MI(A)STERCRAFT, 1:72 + Part

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Trochę szkoda, że Grzes się nie odnosi, bo kalki by się przydały...
Już jestem. Temat czytam na bieżąco, ale czasu zabrakło żeby przysiąść i odpisać.

Fajnie Mikołaju, żeś przysiadł do tematu (mam nadzieję za sprawą mojej mobilizacji) bo odświeżyłeś i mi nieco pamięci gdzie tych Iskier można szukać.

Z tego co podajesz, widzę że mamy podobne zbiory jeśli chodzi o archiwa papierowe

Przejrzałem więc niemalże wszystkie podrzucone przez Ciebie tropy (bo większość z nich mam i to właśnie w papierowej formie - taką lubię najbardziej).

Od siebie dorzucę jeszcze, że zdjęcia tych siemirowickich plamiaków można znaleźć w:

LAI 21/92 s.8

LAI 3/94 (godła 7.PLS)

LAI 16/94 s.24

Polskie Skrzydła - album W.Hołysia

Na pewno Skrzydlata Polska z pierwszej połowy lat 90. Tam było nawet zdjęcie, które posłużyło za wzór rysunku na pudełko MasterCrafta.

A co do mojej oferty, uznaję (choć to wydaje się być oczywiste) że na podstawie podanych przez Ciebie Mikołaju materiałów można pomalować modelik w tym kamo, ale...

Z tych materiałów które podałeś, a które mogłem przejrzeć, bo nie wszystkie mam, szalę przeważyły schematy z Aeroplana, bo tylko tam były dolne powierzchnie stateczników poziomych do dwóch maszyn. Jednak były to tylko schematy, a nie zdjęcia (jak pisałem jednak do wszystkich podanych przez Ciebie źródeł zajrzeć nie mogłem, więc jeśli masz fotki stateczników od spodu dawaj znać!).

Właśnie dlatego pisałem o dokumentacji fotograficznej, bo do zdjęć tego elementu Iskier nie udało mi się dotrzeć...

• Odpowiedzi 70
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Zagapiłem się i jeszcze jedno pytanko mi umknęło

A ładne te kalki - Grzes - robisz?

Cholera wie czy to ładne, chyba kwestia gustu, ważne że można zrobić każdą zachciewankę lotniczą

1917.jpg

Napisano
Zagapiłem się i jeszcze jedno pytanko mi umknęło

A ładne te kalki - Grzes - robisz?

Cholera wie czy to ładne, chyba kwestia gustu, ważne że można zrobić każdą zachciewankę lotniczą

1917.jpg

To może zamówoiłbym jakieś fajne kalki do Iskry i problem malowania byłby z głowy - jakieś propozycje?

Napisano

Co do malowania to może któraś z Iskier 45 LED? Np. z grafiką na 20-sto lecie tej jednostki ?

Panie z Płocka, można na PW info jaki byłby koszt tych elementów i jak one wyglądają ?

Napisano
Co do malowania to może któraś z Iskier 45 LED? Np. z grafiką na 20-sto lecie tej jednostki ?

Panie z Płocka, można na PW info jaki byłby koszt tych elementów i jak one wyglądają ?

Szanowny Kolego z Płocka, czy mógłbym "podłączyć" się do prośby Kolegi Jacka. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Napisano

O, trochę się wydarzyło, nie było mnie prawie 2 dni...

Grzes - zgadza się, papierowa dokumentacja ma swoją wagę. Podane przez Ciebie dodatkowe zdjęcia znałem, tyle że nie wskazywałem ich w analizie jako pojedyńczych. W każdym razie trochę tego jest. Oczywiście do rozstrzygnięcia pozostaje "zadanie-konkurs". Zastrzeżenie fotki można chyba traktować jako kruczek, bo ostatecznie dokumentacja pełna jest. Jestem przy tym w zasadzie przekonany, że własnym sumptem fotek spodniej części usterzenia nie znajdę, tu można mieć jedynie nadzieję, że ktoś ma własne fotki np. z jednostki i pomoże... Niemniej całość dało się znaleźć. Ale ostateczną ocenę już pozostawiam Tobie i nie będę się od niej odwoływał

Kalki wyglądają na ładne, a będę potrzebował do motolotni....

Dokonane ustalenia unaoczniły jednak, iż nie powinno się pochopnie rezygnować z poszukiwań oraz udzielać rad kamuflażowych prowadzących do ewidentnego błędu merytorycznego. W końcu śledztwo nie zajęło nawet początkowo zakreślonego tygodnia...

Ministersan - ponieważ dużą część warsztatu zajęła archeologia prowadzona przez Grzesia i przeze mnie, proponuję, żeby nie poszło to na marne i zrób Iskrę w moro

No i nie wiem czy warto szczególnie mocno wypatrywać żywicznego noska z radarem. Zestaw fabryczny i tak trzeba mocno szlifować i dorobienie tego własnym staraniem nie powinno być nadmiernie kłopotliwe.

Pozdrawiam - Mikołaj

Napisano
Zastrzeżenie fotki można chyba traktować jako kruczek
Dokładnie tak

Ale uznając Twoje zaangażowanie Mikołaju i sporą pracę jaką wykonałeś oraz dobre wspomnienia z transakcji z kolegą Ministersan proponuję kalki ale bez modelu.

Dokonane ustalenia unaoczniły jednak, iż nie powinno się pochopnie rezygnować z poszukiwań oraz udzielać rad kamuflażowych prowadzących do ewidentnego błędu merytorycznego. W końcu śledztwo nie zajęło nawet początkowo zakreślonego tygodnia...
Zgadza się Mikołaju, ale zauważ, że było to o tyle łatwe, że obaj dysponowaliśmy odpowiednio dużymi archiwami domowymi.

W sieci nie byłoby już tak łatwo...

Tu chylę czoła i zapowiadam się, że w razie jakichś kłopotliwych poszukiwań odezwę się o pomoc

Ministersan - ponieważ dużą część warsztatu zajęła archeologia prowadzona przez Grzesia i przeze mnie, proponuję, żeby nie poszło to na marne i zrób Iskrę w moro
Byłoby miło, zwłaszcza, że w tym malowanku Iskry popełniane są niezbyt często. A srebrną zawsze możesz zrobić jako drugą

Co do noska z radarem, pamiętajmy, że tych przerobionych Iskier (nazywały się R lub NOVAX) było tylko kilka. Większość siemirowickich Iskier to były zwykłe Iskry, więc może nawet ta zmiana nie byłaby konieczna.

Napisano

Grzes - dzięki, propozycja jak najbardziej do przyjęcia, poprzyglądam się jeszcze dokumentacji i dam znać jaki wariant by mi przypasował, w wolnej chwili dam info na pw i przy okazji zapytam o kalki do motolotni - tylko kolor czarny tam będzie

W razie potrzeby pytaj, archiwum mam względnie rozbudowane.

No i trzeba trochę ministra przywołać, bo my tu seminarium kamuflażowe urządziliśmy, a prace jak idą..?

Napisano

Tak czytam Panowie wasze rozważania nt. nosa Isry i mnie refleksja "najszła" ... mianowicie, czy aby skopany nos modelu Iskry nie przypomina właśnie NOVAX-a?

Żeby zrobić nos "normalnej" Iskry wymaga szlifowania, ale na NOVAX-a się chyba nada taki jaki jest ...

Dumania mi się w śnieżycy zachciało ...

Napisano

Iskierki w wersji "R" to numery:

19-09, 19-10, 19-13, 19-17, 19-18, 19-19.

Iskierki w w wersji "DF" to numery:

14-10, 14-11, 14-13,12-26(chyba wersja DF?),1414(?)( 34plm, 1.DLMW), 17-16, 17-22, 18-02, 18-03, 18-05, 20-11,

20-12, 20-13(Siemirowice/Cewice).

Oczywiście numery dotyczą Lotnictwa Marynarki Wojennej i ogólnie dostępnej literatury .

Nosek "R-ki" jest troszkę inny(jakby bardziej pękaty), ale nie aż tak bardzo(chyba że naprawdę wdamy się w szczegóły ).

W internecie jest troszkę zdjęć gdzie obok siebie stoją te dwie wersje iskier.Ale czy jest to takie istotne?

Chyba nie.Ja osobiście cieszę się że kolega buduje replikę tak fajnej maszyny .

Powodzenia.

Napisano
Grzes ...

No i trzeba trochę ministra przywołać, bo my tu seminarium kamuflażowe urządziliśmy, a prace jak idą..?

Powolutku, lada moment zdjęcia - weekend miałem wyjazdowy, więc nie popracowałem nad modelem. Obecnie pracuje nad skrzydłami oraz przymierzam do prac nad ogonem i zastanawiam sie na wychyleniem steru kierunku - szukam zdjęć pokazujących wychylenie steru , a konkretnie jak wygląda miejsce, gdzie jest siłłownik / osłona siłownika z lewej strony samolotu podczas wychylenia.

Cieszy mnie zainteresowanie tematem Iskry. Jak widać wyjścia nie mam i będzie "łaciata" - z tym, że teraz musze się uśmiechnąć do kogoś ( Grzes ) o jakieś ładne kalki.

Pierwszy raz tak mocno ingeruje w model, ale jest to fajne doświadczenie.

Napisano

Ojj bardzo ciekawie się zapowiada czekam na efekt koncowy.... Też ją wziąłem pod skalpel jak obejrzałem fotki z tego co ty robisz :p

Napisano
Jak widać wyjścia nie mam i będzie "łaciata" - z tym, że teraz musze się uśmiechnąć do kogoś ( Grzes ) o jakieś ładne kalki.
Jak sie zdecydujesz na któryś konkretny egzemplarz, wal śmiało.
Napisano

Cześć ministersan.

Sorki ale dopiero teraz znalazłem chwilkę aby (i tak pobieżnie) zapoznać się z tym ciekawym tematem. Co do brakującej dokumentacji zdjęciowej to służę pomocą, mam sporo fotek z okresu kiedy w Łasku latały 44 iskry (lata 2004-2005) i myślę że coś się wybierze. Co do żywic to ja wychodzę z założenia że przednia kratownica zrobiona od podstaw będzie o wiele bardziej efektowna tym bardziej że nie jest aż tak skomplikowana. Silnik z modeku też stanowi nie najgorszy materiał wyjściowy.

Dobrych kilkanaście lat tem robiłem taką iskierkę, dzisiaj oczywiście 90% modelu bym poprawił ale sentyment nie pozwala mi jej psuć.

Zostało mi z tamtego okresu sporo dokumentacji więc służę pomocą.

Poniżej link do kilku fotek tego modelu.

http://www.archeolask.fora.pl/modelarstwo,77/modele-samolotow-latajacych-w-przeszlosci-i-obecnie-w-lasku,13.html

Napisano

O bardzo dobrze Darek, że się włączyłeś. Tę Twoją Iskrę pamiętam z MiniRepliki, ładny model. Jak zapewne zauważyłeś, w wątku trwała ożywiona wymiana informacji na temat kamuflowanych Iskier zwłaszcza z okresu, kiedy biedaczki miały jeszcze normalne szachownice. Gdybyś mógł coś wnieść do tematu, to poproszę

Oczywiście proszę też o to innych iskrologów.

Ministersan - przepraszam, że się rządzę na Twoim wątku, no ale akurat u Ciebie zrobił się "podwątek archeologiczny", mam nadzieję, że jakoś to tolerujesz

Napisano
O bardzo dobrze Darek, że się włączyłeś. Tę Twoją Iskrę pamiętam z MiniRepliki, ładny model. Jak zapewne zauważyłeś, w wątku trwała ożywiona wymiana informacji na temat kamuflowanych Iskier zwłaszcza z okresu, kiedy biedaczki miały jeszcze normalne szachownice. Gdybyś mógł coś wnieść do tematu, to poproszę

Oczywiście proszę też o to innych iskrologów.

Ministersan - przepraszam, że się rządzę na Twoim wątku, no ale akurat u Ciebie zrobił się "podwątek archeologiczny", mam nadzieję, że jakoś to tolerujesz

Spoko, nie ma problemu - z chęcią sie czegoś nauczę. Mnie na razie zmogla choroba, ale pare łyków syropku i wracam do modelu.