Grzes Napisano 17 Stycznia 2013 Share Napisano 17 Stycznia 2013 Trochę szkoda, że Grzes się nie odnosi, bo kalki by się przydały... Już jestem. Temat czytam na bieżąco, ale czasu zabrakło żeby przysiąść i odpisać.Fajnie Mikołaju, żeś przysiadł do tematu (mam nadzieję za sprawą mojej mobilizacji) bo odświeżyłeś i mi nieco pamięci gdzie tych Iskier można szukać. Z tego co podajesz, widzę że mamy podobne zbiory jeśli chodzi o archiwa papierowe Przejrzałem więc niemalże wszystkie podrzucone przez Ciebie tropy (bo większość z nich mam i to właśnie w papierowej formie - taką lubię najbardziej). Od siebie dorzucę jeszcze, że zdjęcia tych siemirowickich plamiaków można znaleźć w: LAI 21/92 s.8 LAI 3/94 (godła 7.PLS) LAI 16/94 s.24 Polskie Skrzydła - album W.Hołysia Na pewno Skrzydlata Polska z pierwszej połowy lat 90. Tam było nawet zdjęcie, które posłużyło za wzór rysunku na pudełko MasterCrafta. A co do mojej oferty, uznaję (choć to wydaje się być oczywiste) że na podstawie podanych przez Ciebie Mikołaju materiałów można pomalować modelik w tym kamo, ale... Z tych materiałów które podałeś, a które mogłem przejrzeć, bo nie wszystkie mam, szalę przeważyły schematy z Aeroplana, bo tylko tam były dolne powierzchnie stateczników poziomych do dwóch maszyn. Jednak były to tylko schematy, a nie zdjęcia (jak pisałem jednak do wszystkich podanych przez Ciebie źródeł zajrzeć nie mogłem, więc jeśli masz fotki stateczników od spodu dawaj znać!). Właśnie dlatego pisałem o dokumentacji fotograficznej, bo do zdjęć tego elementu Iskier nie udało mi się dotrzeć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Stycznia 2013 Share Napisano 18 Stycznia 2013 Zagapiłem się i jeszcze jedno pytanko mi umknęło A ładne te kalki - Grzes - robisz? Cholera wie czy to ładne, chyba kwestia gustu, ważne że można zrobić każdą zachciewankę lotniczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 18 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2013 Zagapiłem się i jeszcze jedno pytanko mi umknęło A ładne te kalki - Grzes - robisz? Cholera wie czy to ładne, chyba kwestia gustu, ważne że można zrobić każdą zachciewankę lotniczą To może zamówoiłbym jakieś fajne kalki do Iskry i problem malowania byłby z głowy - jakieś propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasanga Napisano 18 Stycznia 2013 Share Napisano 18 Stycznia 2013 Te elementy żywiczne nie były produkowane przez Pana z Gdyni, tylko przez Pana z Płocka. Jakby co formy nadal są..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 18 Stycznia 2013 Share Napisano 18 Stycznia 2013 Co do malowania to może któraś z Iskier 45 LED? Np. z grafiką na 20-sto lecie tej jednostki ? Panie z Płocka, można na PW info jaki byłby koszt tych elementów i jak one wyglądają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 18 Stycznia 2013 Share Napisano 18 Stycznia 2013 Co do malowania to może któraś z Iskier 45 LED? Np. z grafiką na 20-sto lecie tej jednostki ? Panie z Płocka, można na PW info jaki byłby koszt tych elementów i jak one wyglądają ? Szanowny Kolego z Płocka, czy mógłbym "podłączyć" się do prośby Kolegi Jacka. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 18 Stycznia 2013 Share Napisano 18 Stycznia 2013 O, trochę się wydarzyło, nie było mnie prawie 2 dni... Grzes - zgadza się, papierowa dokumentacja ma swoją wagę. Podane przez Ciebie dodatkowe zdjęcia znałem, tyle że nie wskazywałem ich w analizie jako pojedyńczych. W każdym razie trochę tego jest. Oczywiście do rozstrzygnięcia pozostaje "zadanie-konkurs". Zastrzeżenie fotki można chyba traktować jako kruczek, bo ostatecznie dokumentacja pełna jest. Jestem przy tym w zasadzie przekonany, że własnym sumptem fotek spodniej części usterzenia nie znajdę, tu można mieć jedynie nadzieję, że ktoś ma własne fotki np. z jednostki i pomoże... Niemniej całość dało się znaleźć. Ale ostateczną ocenę już pozostawiam Tobie i nie będę się od niej odwoływał Kalki wyglądają na ładne, a będę potrzebował do motolotni.... Dokonane ustalenia unaoczniły jednak, iż nie powinno się pochopnie rezygnować z poszukiwań oraz udzielać rad kamuflażowych prowadzących do ewidentnego błędu merytorycznego. W końcu śledztwo nie zajęło nawet początkowo zakreślonego tygodnia... Ministersan - ponieważ dużą część warsztatu zajęła archeologia prowadzona przez Grzesia i przeze mnie, proponuję, żeby nie poszło to na marne i zrób Iskrę w moro No i nie wiem czy warto szczególnie mocno wypatrywać żywicznego noska z radarem. Zestaw fabryczny i tak trzeba mocno szlifować i dorobienie tego własnym staraniem nie powinno być nadmiernie kłopotliwe. Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Stycznia 2013 Share Napisano 19 Stycznia 2013 Zastrzeżenie fotki można chyba traktować jako kruczek Dokładnie tak Ale uznając Twoje zaangażowanie Mikołaju i sporą pracę jaką wykonałeś oraz dobre wspomnienia z transakcji z kolegą Ministersan proponuję kalki ale bez modelu. Dokonane ustalenia unaoczniły jednak, iż nie powinno się pochopnie rezygnować z poszukiwań oraz udzielać rad kamuflażowych prowadzących do ewidentnego błędu merytorycznego. W końcu śledztwo nie zajęło nawet początkowo zakreślonego tygodnia... Zgadza się Mikołaju, ale zauważ, że było to o tyle łatwe, że obaj dysponowaliśmy odpowiednio dużymi archiwami domowymi. W sieci nie byłoby już tak łatwo... Tu chylę czoła i zapowiadam się, że w razie jakichś kłopotliwych poszukiwań odezwę się o pomoc Ministersan - ponieważ dużą część warsztatu zajęła archeologia prowadzona przez Grzesia i przeze mnie, proponuję, żeby nie poszło to na marne i zrób Iskrę w moro Byłoby miło, zwłaszcza, że w tym malowanku Iskry popełniane są niezbyt często. A srebrną zawsze możesz zrobić jako drugą Co do noska z radarem, pamiętajmy, że tych przerobionych Iskier (nazywały się R lub NOVAX) było tylko kilka. Większość siemirowickich Iskier to były zwykłe Iskry, więc może nawet ta zmiana nie byłaby konieczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 19 Stycznia 2013 Share Napisano 19 Stycznia 2013 Grzes - dzięki, propozycja jak najbardziej do przyjęcia, poprzyglądam się jeszcze dokumentacji i dam znać jaki wariant by mi przypasował, w wolnej chwili dam info na pw i przy okazji zapytam o kalki do motolotni - tylko kolor czarny tam będzie W razie potrzeby pytaj, archiwum mam względnie rozbudowane. No i trzeba trochę ministra przywołać, bo my tu seminarium kamuflażowe urządziliśmy, a prace jak idą..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Stycznia 2013 Share Napisano 19 Stycznia 2013 Tak czytam Panowie wasze rozważania nt. nosa Isry i mnie refleksja "najszła" ... mianowicie, czy aby skopany nos modelu Iskry nie przypomina właśnie NOVAX-a? Żeby zrobić nos "normalnej" Iskry wymaga szlifowania, ale na NOVAX-a się chyba nada taki jaki jest ... Dumania mi się w śnieżycy zachciało ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Stycznia 2013 Share Napisano 19 Stycznia 2013 czy aby skopany nos modelu Iskry nie przypomina właśnie NOVAX-a?Trza by się przyjrzeć...Novax: http://lotnictwo.net/foto.php?id=100888 http://lotnictwo.net/foto.php?id=100886 Takich Iskier było 6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zepot Napisano 19 Stycznia 2013 Share Napisano 19 Stycznia 2013 Iskierki w wersji "R" to numery: 19-09, 19-10, 19-13, 19-17, 19-18, 19-19. Iskierki w w wersji "DF" to numery: 14-10, 14-11, 14-13,12-26(chyba wersja DF?),1414(?)( 34plm, 1.DLMW), 17-16, 17-22, 18-02, 18-03, 18-05, 20-11, 20-12, 20-13(Siemirowice/Cewice). Oczywiście numery dotyczą Lotnictwa Marynarki Wojennej i ogólnie dostępnej literatury . Nosek "R-ki" jest troszkę inny(jakby bardziej pękaty), ale nie aż tak bardzo(chyba że naprawdę wdamy się w szczegóły ). W internecie jest troszkę zdjęć gdzie obok siebie stoją te dwie wersje iskier.Ale czy jest to takie istotne? Chyba nie.Ja osobiście cieszę się że kolega buduje replikę tak fajnej maszyny . Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 20 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2013 Grzes ...No i trzeba trochę ministra przywołać, bo my tu seminarium kamuflażowe urządziliśmy, a prace jak idą..? Powolutku, lada moment zdjęcia - weekend miałem wyjazdowy, więc nie popracowałem nad modelem. Obecnie pracuje nad skrzydłami oraz przymierzam do prac nad ogonem i zastanawiam sie na wychyleniem steru kierunku - szukam zdjęć pokazujących wychylenie steru , a konkretnie jak wygląda miejsce, gdzie jest siłłownik / osłona siłownika z lewej strony samolotu podczas wychylenia. Cieszy mnie zainteresowanie tematem Iskry. Jak widać wyjścia nie mam i będzie "łaciata" - z tym, że teraz musze się uśmiechnąć do kogoś ( Grzes ) o jakieś ładne kalki. Pierwszy raz tak mocno ingeruje w model, ale jest to fajne doświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CySiEk_99 Napisano 22 Stycznia 2013 Share Napisano 22 Stycznia 2013 Ojj bardzo ciekawie się zapowiada czekam na efekt koncowy.... Też ją wziąłem pod skalpel jak obejrzałem fotki z tego co ty robisz :p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Stycznia 2013 Share Napisano 22 Stycznia 2013 Jak widać wyjścia nie mam i będzie "łaciata" - z tym, że teraz musze się uśmiechnąć do kogoś ( Grzes ) o jakieś ładne kalki.Jak sie zdecydujesz na któryś konkretny egzemplarz, wal śmiało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 27 Stycznia 2013 Share Napisano 27 Stycznia 2013 http://allegro.pl/ts-11-iskra-zestaw-zywic-i2977682848.htmlmoże warto się zainteresować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 28 Stycznia 2013 Share Napisano 28 Stycznia 2013 Cześć ministersan. Sorki ale dopiero teraz znalazłem chwilkę aby (i tak pobieżnie) zapoznać się z tym ciekawym tematem. Co do brakującej dokumentacji zdjęciowej to służę pomocą, mam sporo fotek z okresu kiedy w Łasku latały 44 iskry (lata 2004-2005) i myślę że coś się wybierze. Co do żywic to ja wychodzę z założenia że przednia kratownica zrobiona od podstaw będzie o wiele bardziej efektowna tym bardziej że nie jest aż tak skomplikowana. Silnik z modeku też stanowi nie najgorszy materiał wyjściowy. Dobrych kilkanaście lat tem robiłem taką iskierkę, dzisiaj oczywiście 90% modelu bym poprawił ale sentyment nie pozwala mi jej psuć. Zostało mi z tamtego okresu sporo dokumentacji więc służę pomocą. Poniżej link do kilku fotek tego modelu. http://www.archeolask.fora.pl/modelarstwo,77/modele-samolotow-latajacych-w-przeszlosci-i-obecnie-w-lasku,13.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 28 Stycznia 2013 Share Napisano 28 Stycznia 2013 O bardzo dobrze Darek, że się włączyłeś. Tę Twoją Iskrę pamiętam z MiniRepliki, ładny model. Jak zapewne zauważyłeś, w wątku trwała ożywiona wymiana informacji na temat kamuflowanych Iskier zwłaszcza z okresu, kiedy biedaczki miały jeszcze normalne szachownice. Gdybyś mógł coś wnieść do tematu, to poproszę Oczywiście proszę też o to innych iskrologów. Ministersan - przepraszam, że się rządzę na Twoim wątku, no ale akurat u Ciebie zrobił się "podwątek archeologiczny", mam nadzieję, że jakoś to tolerujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 29 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2013 O bardzo dobrze Darek, że się włączyłeś. Tę Twoją Iskrę pamiętam z MiniRepliki, ładny model. Jak zapewne zauważyłeś, w wątku trwała ożywiona wymiana informacji na temat kamuflowanych Iskier zwłaszcza z okresu, kiedy biedaczki miały jeszcze normalne szachownice. Gdybyś mógł coś wnieść do tematu, to poproszę Oczywiście proszę też o to innych iskrologów. Ministersan - przepraszam, że się rządzę na Twoim wątku, no ale akurat u Ciebie zrobił się "podwątek archeologiczny", mam nadzieję, że jakoś to tolerujesz Spoko, nie ma problemu - z chęcią sie czegoś nauczę. Mnie na razie zmogla choroba, ale pare łyków syropku i wracam do modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 29 Stycznia 2013 Share Napisano 29 Stycznia 2013 Tak sobie przeglądam net i przypadkowo wpadłem na coś takiego. Może się przyda. http://picasaweb.google.com/Miroslawgumi/TS11IskraLatajCeWLotnictwieMWWSiemirowicach# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 29 Stycznia 2013 Share Napisano 29 Stycznia 2013 Zestaw zdjęć super - podstawa do budowy, dzięki Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi