Skocz do zawartości

Su-22 nb-3305 Powidz, Master Craft 1/72

bartek532

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym zbudowac model mojego ulubionego samolotu Su-22. Model będzie miał barwy Powidzkie o nb 3305. Miałem gdzieś schemat do tego malowania ale gdzieś mi się zapodział, jeszcze poszukam ale jeśli ktoś by miał schemat i podał nr farb było by fajnie.

Zestaw

20130115175701.jpg

20130115175750.jpg

20130115175814.jpg

20130115175942.jpg

Z tego zestawu ma wyjśc to.

su22c1.jpg

su22c2.jpg

• Odpowiedzi 52
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Czym malowałeś? Pędzlem? Spróbuj malowania zakończonym na płasko cienkim drutem. Popróbuj na boku, moczysz drut w gęstej farbie i dostawiasz pod kątem prostym do powierzchni - wychodzą całkiem zgrabne, okrągłe ślady, w tej skali w zupełności to wystarczy.

Oryginalna edycja Pentery miała tablicę na kalce, co rozwiązywało problem. Szkoda, że Mastercraft poskąpił tego detalu.

Pacnij Bartek pędzlem retuszerskim parę kropek i po sprawie... Zdetalowanie kokpitu jest tak nędzne, że nie warto sobie tym zbytnio zawracać głowy, moim zdaniem oczywiście. Bo gdyby poprawiać ten model i dorabiać detale, to chyba życia zabraknie aby odtworzyć Su-22.

Tak przy okazji to niedawno budowałem ten zestaw, możesz zerknąć na warsztat http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=86&t=34417 . Wiele tam nie ma, ale może jakaś podpowiedź się znajdzie.

Skoro mowa o pasach, chciałbym zwrócić uwagę, że wszystkie fotele na Su-22 i na MiG-29 po remoncie (I połowa I dekady XXI wieku), mają fotele do których stosuje się indywidualną uprząż pilota. Wygląda to tak, że są krótkie pasy biodrowe oraz krótkie pasy służące do przypięcia górnych zamków uprzęży. Nie ma charakterystycznego skrzyżowania pasów.

Prawie, tu masz link wprawdzie do MiG-29, ale pasy takie jak w Su-22.

http://galeria.aviateam.pl/panorama/11

Jest tam panorama Suczki, ale bez pasów barkowych, ponieważ ma usunięty spadochron z zagłówka. To co widać (na panoramie Su-22) jest to osłona techniczna, zakładana podczas obsług aby nie pobrudzić fotela.

• 2 weeks later...
Czy mi się wydaje czy na stożku brak szybki Klona?

Nie wydaje ci się. Nie ma jej, myślałem nad nią, ale zdecydowałem że nie robię, ale ponieważ stożek jeszcze nie wklejony to jeszcze raz to przemyślę i jak starczy czasu będe kombinował.