Robert Ostrowski Napisano 20 Stycznia 2013 Share Napisano 20 Stycznia 2013 Witam. warsztat od połowy model sklejony przez Tomka /drago 101/ do mnie trafił na malunki.Malowanie pudełkowe ,styranie minimalne ,zero błota ,jakis minimalny kurz http://www.mojehobby.pl/products/Russian-KV-1-model-1942.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 20 Stycznia 2013 Share Napisano 20 Stycznia 2013 Wszystkim zainteresowanym tematem śpieszę z wyjaśnieniami dlaczego jest to projekt wspólny. Jestem już człekiem dość wiekowym i modelarstwem param się od może 35 lat. Kilka lat temu doznałem urazu prawej ręki co wykluczyło mnie z czynnego modelarstwa. Poświęciłem się za to stronie merytorycznej zamiłowania do broni pancernej. Niedawno postanowiłem spróbować powrotu do modeli. To co widzicie na fotografiach zamieszczonych przez Roberta stanowi absolutny szczyt moich mozliwości. Wiem doskonale, że pojawią sie posty w stylu "można było to czy tamto", pewnie, że można ale nie dla mnie. Kłania się najzwyczajniej w świecie wydolność mojej prawej dłoni. Powtarzam aby już więcej o tym nie dyskutować, że jest to absolutny szczyt moich możliwości i chyba tylko ja wiem ile wysiłku mnie to kosztowało. Porządne malowanie przerasta już moje możliwości i dlatego tę część prac scedowałem na Roberta będącego moim guru w temacie paintingu. Co z tego wyjdzie? Zobaczymy? Jeśli efekt zadowoli nas obu będą innne modele. Początkowo zapewne inne wersje i odmiany KW. Uwielbiam ten niedoceniany tak przez historyków jak i modelarzy czołg. Fantastyczne pole do popisu zarówno z uwagi na różnorodność wersji jak i zupełnie nietypowe dla frontu wschodniego bogactwo kamuflaży i oznakowań. Sporo na tym forum bywało na temat "stodoły" KW-2. Zapewne zrozumiałe z uwagi na nietypową sylwetkę, ale w moim wypadku będzie to ostatni pojazd z rodziny, bo co jest oczywiście subiektywnym odczuciem - najmniej ciekawy. Co do brudzenia i waloryzowania pojazdu ustaliłem z Robertem, że będzie ono bardzo nieznaczne jak w zamieszczonym odnośniku. Dlaczego? Bo tak ten pojazd poprostu wyglądał na znanych materiałach ikonograficznych. A samo jego oznakowanie jak na sowieckie (ba nawet zachodnie standardy) jest poprostu bajeczne. Na pólce leży kolejny KW-1 tym razem z dodatkowymi ekranami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
triadabor Napisano 20 Stycznia 2013 Share Napisano 20 Stycznia 2013 Wszystkim zainteresowanym tematem śpieszę z wyjaśnieniami dlaczego jest to projekt wspólny. Jestem już człekiem dość wiekowym i modelarstwem param się od może 35 lat. Kilka lat temu doznałem urazu prawej ręki co wykluczyło mnie z czynnego modelarstwa. Poświęciłem się za to stronie merytorycznej zamiłowania do broni pancernej. Niedawno postanowiłem spróbować powrotu do modeli. To co widzicie na fotografiach zamieszczonych przez Roberta stanowi absolutny szczyt moich mozliwości. Wiem doskonale, że pojawią sie posty w stylu "można było to czy tamto", pewnie, że można ale nie dla mnie. Kłania się najzwyczajniej w świecie wydolność mojej prawej dłoni. Powtarzam aby już więcej o tym nie dyskutować, że jest to absolutny szczyt moich możliwości i chyba tylko ja wiem ile wysiłku mnie to kosztowało. Porządne malowanie przerasta już moje możliwości i dlatego tę część prac scedowałem na Roberta będącego moim guru w temacie paintingu. Co z tego wyjdzie? Zobaczymy? Jeśli efekt zadowoli nas obu będą innne modele. Początkowo zapewne inne wersje i odmiany KW. Uwielbiam ten niedoceniany tak przez historyków jak i modelarzy czołg. Fantastyczne pole do popisu zarówno z uwagi na różnorodność wersji jak i zupełnie nietypowe dla frontu wschodniego bogactwo kamuflaży i oznakowań. Sporo na tym forum bywało na temat "stodoły" KW-2. Zapewne zrozumiałe z uwagi na nietypową sylwetkę, ale w moim wypadku będzie to ostatni pojazd z rodziny, bo co jest oczywiście subiektywnym odczuciem - najmniej ciekawy. Co do brudzenia i waloryzowania pojazdu ustaliłem z Robertem, że będzie ono bardzo nieznaczne jak w zamieszczonym odnośniku. Dlaczego? Bo tak ten pojazd poprostu wyglądał na znanych materiałach ikonograficznych. A samo jego oznakowanie jak na sowieckie (ba nawet zachodnie standardy) jest poprostu bajeczne. Na pólce leży kolejny KW-1 tym razem z dodatkowymi ekranami. Mam takie małe pytanko a co z t-34/85(życzę powodzenia z dalszym lepieniem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash Napisano 20 Stycznia 2013 Share Napisano 20 Stycznia 2013 Skończyłem właśnie wspomnianą stodołę, znaczy się KW-2. Trwa walka z nowym aparatem, jak coś wyjdzie to pokarzemy. A wkrótce pewnie na obróbkę trafi taki sam KW-1, który wpadł mi w ręce również sklejony. Mam nadzieję Robercie, że nie wpadłeś na ten pomysł z malowaniem co ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 20 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2013 Mam nadzieję Robercie, że nie wpadłeś na ten pomysł z malowaniem co ja Bartek nie wiem jakie wybrałes ale Tomek wybrał to pudełkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash Napisano 20 Stycznia 2013 Share Napisano 20 Stycznia 2013 Ah, sorrki. Już widzę, nie doczytałem. Dobrze, że pudełkowe. Ja pokombinuję co innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smoker Napisano 20 Stycznia 2013 Share Napisano 20 Stycznia 2013 Ja mam obie zdrowe a tak czysto nie umiem skleić :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 20 Stycznia 2013 Share Napisano 20 Stycznia 2013 T-34 stanowił wprawkę po długoletniej przerwie. Chwilowo zawędrował na półkę. Kiedyś pewnie do niego powrócę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 20 Stycznia 2013 Share Napisano 20 Stycznia 2013 Bardzo ładnie poskładany , a propos chyba nie tylko tobie się podobają te konstrukcje . Czekam na pierwsze malunki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
triadabor Napisano 20 Stycznia 2013 Share Napisano 20 Stycznia 2013 Za mną chodzi taki projekcik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 20 Stycznia 2013 Share Napisano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Elementem zawsze najbardziej przykuwającym moją uwagę w KW były GĄSIENICE!!! Cudo! Duże masywne ogniwa (nie to co wafelki w T-34) i ich fantastyczny przebieg. A ułożenie na górnych rolkach z tymi zwisami - poezja! Któryś z KW będzie zapewne pozbawiony całkowicie błotników (przypadłość dość częsta zwłaszcza w KW-2) prezentując doskonale gąsienice. A co do takiego projektu to zaiste ciekawa propozycja i to nie z racji wozu, bo "Kliment" praktycznie fabrycznie nowy i nieomal nietknięty, ale teren biorąc pod uwagę głębokość to już będzie ogromna bryła. A swoją drogę zwróćcie uwagę jak niewiele zostało w drodze ku wolności - kilka metrów. Edytowane 20 Stycznia 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 20 Stycznia 2013 Share Napisano 20 Stycznia 2013 Osobiście wolę jedynkę od kw2 . Bardzo ładnie Ci wyszedł .. Co to za podkład? I jak planujecie malować poskładane gąski? Pytam,bo mnie chyba też to czeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 20 Stycznia 2013 Share Napisano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Podkład to szary akrylowy podkładowy spray "MOTIP" (nr 00101) do samochodów. Patent otrzymany od Roberta. Świetnie kryje. Nawet jak się z nim przesadzi to ślicznie i błyskawicznie schnie nie pozostawiając zacieków. Jedyny jego minus to straszny zapach wykluczający stosowanie w domu. W malowanie nie wnikam. Jak pisałem to już domena Roberta. Chciał aby tak przygotować go do malowania. Ja dawno temu odpadłem na etapie pędzla i suchych pasteli. Obecne techniki w porównaniu z tamtymi to kosmiczna technologia. Nawet w to nie wnikam bo i tak robota tak precyzyjna nie wchodzi w moim przypadku w rachubę. A co do samego modelu to moja opinia jest następująca: świetna propozycja dla każdego, praktycznie nie wymaga żadnej interwencji szpachlą czy pilnikami. Składa się jak klocuszki lego. Dla sprawnego modelarza to dosłownie jeden niezbyt pracochłonny wieczorek. Dla mnie jakieś dwa tygodnie po około dwie godziny dziennie. Edytowane 20 Stycznia 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 20 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2013 podkład jak pisze Tomek ,motip ,smierdziuch dorównujący gunze C tylko potrafi czasem niespodzianke sprawic jak sie maskuje ,odlezie do gołego plastiku ,trezba uwazac i bardzo delikatnie maskowanie zdejmowac . Co do gasiennic ,plan był taki że by je w czterech kawałkach posklejac i malowąc oddzielnie ale niestety musiałem polepic wszystko do kupy bo bym ich nie zdjął ,malowanie razem z całym wozem w KW w 1:48 dałem rade to i tu nie będzie problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 20 Stycznia 2013 Share Napisano 20 Stycznia 2013 Skończyłem właśnie wspomnianą stodołę, znaczy się KW-2. Czekam na zdjęcia! Pięknie zbudowany KW-1 kolego drago101. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 20 Stycznia 2013 Share Napisano 20 Stycznia 2013 Dzięki za słowa uznania. Mam nadzieję, że tego nie odchoruję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
triadabor Napisano 20 Stycznia 2013 Share Napisano 20 Stycznia 2013 Dzięki za słowa uznania. Mam nadzieję, że tego nie odchoruję? Wiesz pewnie dobrze że modelarstwo to nie wyścigi,poczekamy spokojnie na kolejne dzieło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 20 Stycznia 2013 Share Napisano 20 Stycznia 2013 Jasne, że tak. Zresztą w tym projekcie moja rola już się zakończyła. Teraz wszystko w rękach Roberta, a mnie pozostało kibicowanie. Jednak rzucam ziarno w grunt. Daję wam koledzy mozliwość wyboru kolejnego KW jaki trafi na warsztat. Na półce leżą trzy "trąbkowej" produkcji. - No. 00356 KW-1 model 1941 z armatą F-32 i tzw. "małą wieżą" - No. 00357 KW-1 model 1941 z dodatkowym opancerzeniem - No. 00359 KW-1 model 1942 z odlewaną wieżą tzw. "ciężką" Wybór należy do Was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
triadabor Napisano 20 Stycznia 2013 Share Napisano 20 Stycznia 2013 Ja obstawiał bym ten: - No. 00359 KW-1 model 1942 z odlewaną wieżą tzw. "ciężką" co by Robert miał więcej zabawy Biorąc po uwagę malowanie pudełkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 20 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2013 co by Robert miał więcej zabawy Sławek : ,na brak zabawy z aerkiem nie narzekam mam tego sporo ja bym za tym był http://www.mojehobby.pl/products/Soviet-KV-85-Heavy-Tank.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Stycznia 2013 Share Napisano 20 Stycznia 2013 Cieszę się Tomek że udało Ci się model wykonać. Jak widzisz, skończyłem go przede mną. Którykolwiek wybierzesz będzie dobrze. Załóż warsztat od początku, nawet jeżeli będzie kleił prosto z pudła. Chciałbym popatrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 20 Stycznia 2013 Share Napisano 20 Stycznia 2013 Wiesz Robert musi być coś z tych trzech bo one już są na półce. Na KW-85 przyjdzie pora. W moim wypadku jak pisałem wyłącznie z pudła. Próbowałem bawić się blaszkami ale są zbyt jak dla mnie delikatne i najzwyczajniej w świecie je popsułem. A ten stan rzeczy przyprawił mnie o rozstrój nerwowy i spowodował niechęć do modeli. A chodzi przecież o to aby mieć z tego przyjemność. Mnie daje frajdę to, że bez blach i innych dodatków i tak jestem szczęśliwy jak coś majstruję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 22 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2013 szajding,vallejo plus sidolux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 22 Stycznia 2013 Share Napisano 22 Stycznia 2013 Bardzo fajny model. Zapowiada się kolejna ciekawa praca. szajding,valejjo plus sidolux Chyba następnym razem też tego "szajdinga" potrenuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 23 Stycznia 2013 Share Napisano 23 Stycznia 2013 Robert bardzo podoba mi się ekspozycja modelu w poszczególnych drobnych kroczkach malowania. Wygląda to jak nieomal podręcznik dla początkujących. Super, że dzielisz się swoim doświadczeniem i umiejętnościami z młodszymi lub mniej doświadczonymi kolegami. A i podjęłem decyzję następny będzie wczesny KW-1 z dodatkowymi ekranami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi